"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Aras: “Okul öncesi eğitime önem verdik”

  • 30 Ekim 2023
Muğla Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu.

Kreş ve Gündüz Çocuk Bakımevleri Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

AHMET ARAS:
Bodrum, özellikle son üç yılda hızlı nüfus artışıyla karşı karşıya kaldı. Hızla artan nüfus nedeniyle vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitesini yükseltmek ve korumak sorumluluğumuzdur. Nüfus artışına paralel olarak okul öncesi eğitim kurumlarının sayısını artırmak, kadınların sosyal yaşama katılmasını kolaylaştırmak, çocukların sağlıklı bir ortamda kaliteli zaman geçirmesini sağlamak amacıyla “Her Çocuk Eğitimi Hak Eder” sloganıyla projemizi hayata geçirdik, belediyemize bağlı kreş ve gündüz çocuk bakımevleri açtık. Kreş ve gündüz çocuk bakımevlerinde, 36-68 ay arasındaki çocukların “yaparak, yaşayarak” öğrenmesini sağlıyoruz. Oyun terapileriyle, ailelerin katılımıyla çocukların gelişimini destekleyen programlar uyguluyoruz. Amacımız, cumhuriyet değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, haklarını bilen, duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilen, iletişim becerileri kuvvetli, çevre ve toplum bilinci yüksek, girişimci, yaratıcı, özgüvenli, vicdanlı, mutlu ve sağlıklı bireyler yetiştirmek.

İlk kreş ve gündüz çocuk bakımevini, Özel Bodrum Konacık Anaokulu’nu 6 Kasım 2021 tarihinde Konacık Mahallesi’nde hizmete açtık, 36–68 ay arasındaki çocuklara okul öncesi eğitim vermeye başladık. Anaokulu, artık MEB’e bağlı, yedi eğitim personeliyle 60 öğrenciye hizmet veriyor. Özel Bodrum 100. Yıl Cumhuriyet Anaokulu, Çırkan Mahallesi’nde 11 Eylül 2023 tarihinde hizmet vermeye başladı, 523 metrekarelik alan üzerine kurulu anaokulunda altı derslik yer alıyor, çocuk gelişimi ve okul öncesi eğitimi alanında uzman 11 personelle 120 öğrenciye eğitim veriliyor. Mumcular Karaova Mahallesi’nde açtığımız 75 öğrenci kapasiteli 100. Yıl Ateş Canbaz Anaokulu’nu geçici süreliğine Bodrum İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’ne devrettik. Gümbet ve Yalıkavak Mahalleleri’nde projelendirdiğimiz gündüz çocuk bakımevlerinin çalışmalarına devam ediyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Bodrum’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

AHMET ARAS:
Ekiplerimiz, projenin hazırlık sürecinde bölgedeki talepleri karşılamak amacıyla çalışma planı hazırladı. Bu plan doğrultusunda kreş ve gündüz çocuk bakımevlerine en fazla ihtiyaç duyan mahalleler belirlendi. Tespit edilen mahallelerde çocukların güvenliğine ve ulaşımına en uygun parsel seçildi, mimari tasarım hazırlandı. MEB yönetmeliğinin gerektirdiği tüm detaylara dikkat edilerek hazırlanan tasarım, kurumun işletme izni alabileceği şekilde şantiye takibiyle yerinde uygulandı.

Kreş ve gündüz çocuk bakımevlerinin hedef kitlesini özellikle dar gelirli ailelerin, çalışan annelerin, belediye ve kamu personelinin 36-68 ay arasındaki çocukları oluşturuyor. Gündüz çocuk bakımevleri sayesinde ilçemizdeki okul öncesi eğitim kurumu ihtiyacını karşılıyoruz, ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıyoruz, çocuklara kaliteli eğitim veriyoruz ve geleceğe güvenle bakan nesiller yetiştiriyoruz.

Hayata geçirdiğimiz projelerle çalışan ebeveynlere katkıda bulunuyoruz. Özellikle çalışan anneler, gönül rahatlığıyla iş hayatına devam ediyor, ev kadınları da sosyal yaşamda aktif rol almaya başlıyor. Çocukların erken yaşta eğitime başlamasıyla birlikte kadınların sosyal ve ekonomik hayata geçişi hızlanıyor. Güçlenen kadınlar sayesinde toplumdaki sosyolojik, psikolojik ve ekonomik durum da değişmeye, iyileşmeye başlıyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

AHMET ARAS:
Nüfus artışı nedeniyle artan talepleri karşılarken, sosyal projeleri hayata geçirirken kaynaklarımızı tedbirli kullanmaya özen gösteriyoruz. Kreş ve gündüz çocuk bakımevleri projesi için yatırım ve kaynak bulma çalışmaları yapıyoruz, resmî kurum ve kuruluşlarla işbirliği protokolleri imzalıyoruz, bağışçıların desteğini alıyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla çalışmalar yapıyoruz.


Önerilen Haberler