"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kültür-sanat hizmetlerinde dünyadan örnekler

  • 30 Ekim 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin kültür sanat politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

HOLLANDA

https://www.government.nl/topics/international-cultural-cooperation/international-cultural-policy/priorities-international-cultural-policy

Hollanda hükümetinin uluslararası kültürel politikasının üç amacı vardır. Bu amaçlar, yaratıcı sektörlere ve kültürel mirasa özel olarak odaklanır.

1.     Daha güçlü bir kültür sektörü oluşturmak: Uluslararası kültürel değişimler, yeni etkiler ve görüntüler sunar. Hollanda’nın kültür-sanat profilini geliştirmeye yardımcı olur, güçlü bir kültür sektörü yaratır. Örneğin, ortaklaşa üretilen filmler, Hollandalı yazarların kitaplarının çevirileri ve Hollanda Doğu Hindistan Şirketi (VOC) arşivlerinin çeşitli ülkelerde erişilebilir hâle getirilmesi, bu güçlü kültürün oluşmasına katkıda bulunur.

2.    Güvenli ve adil bir dünya için sanata daha fazla alan yaratmak: Kültür, hoşgörü, kültürel çeşitlilik ve ifade özgürlüğü gibi değerleri yansıtır. Hollanda, toplumsal yeniliği ve bütünleşmeyi artırmaya yardımcı olmak için kültürü kullanır. Bu, bağları güçlendirmek, güveni artırmak ve Hollanda’yla AB üyesi diğer ülkeler arasındaki iletişimi geliştirmek amacıyla hizmet verir.

3.    Kültürel diplomasi: Hollanda, uluslararası diplomaside olumlu ilişkiler geliştirmek için kültürü stratejik bir araç olarak kullanır. Hollanda’nın diplomatik ağı, elçiliklerden ve konsolosluklardan oluşur. Bunlar, yerel kültürel ağlara ve hükümetle iş dünyası arasındaki bağlantılara sahiptir. Kültürel diplomasi, insan hakları ve cinsiyet eşitliği gibi konularda diyaloğu destekler. Aynı zamanda Hollanda’nın ekonomik çıkarlarını ve yurtdışındaki imajını artırmaya yardımcı olur.

Hollanda’nın yaratıcı sektörleri, dünyanın en iyileri arasındadır ve Hollanda’nın önde gelen ekonomik sektörlerinden biridir. Hükümet, uluslararası pazar pozisyonunu sağlamlaştırmayı amaçlar. Yaratıcı sektör, sanat ve miras sektörünü, medyayı, eğlenceyi ve yaratıcı iş hizmetlerini içerir. Creative Industries Fund NL ve Het Nieuwe Instituut, uluslararası programları aracılığıyla Hollanda’nın yaratıcı sektörlerinin yurtdışındaki pozisyonunu güçlendirmeyi amaçlar. Programlar, mimarlık, tasarım, yeni medya ve oyunculuk gibi konuları içerir.

Paylaşılan Kültürel Miras

“Paylaşılan Kültürel Miras”, Hollanda’nın uluslararası kültürel politikasında özel bir yere sahiptir. Hollanda, dünya genelinde birçok ülkeyle tarihini paylaşmaktadır. Bu geçmişin somut ve soyut izleri hem Hollanda’da hem de yurtdışında paylaşılan kültürel miras olarak adlandırılır. Dünya genelindeki arşivler ve deniz arkeolojisi, Hollanda’nın geçmişi hakkında önemli bilgileri kapsar. Hükümet, paylaşılan mirası korumak amacıyla bazı adımlar atmaktadır. Bu adımlar, Hollanda ve yabancı kurumlar arasında işbirliğini teşvik etmek, uzmanları ve bilgiyi paylaşmak, yabancı girişimleri desteklemek ve paylaşılan mirasa ilgi uyandırmak olarak sıralanabilir.

MİLANO, İTALYA
 
https://www.themayor.eu/en/a/view/milan-to-turn-storm-struck-trees-into-works-of-art-12096

Bu yıl, İtalya’nın güneyi yakıcı sıcaklığa ve orman yangınlarına maruz kaldı. Lombardiya bölgesi ve Milano, şiddetli dolu fırtınası ve kuvvetli rüzgârlarla mücadele etti. Milano Belediyesi, sanatçıları, bu talihsiz olaylarda zarar gören ölü ağaçların gövdelerini kullanarak onları kamusal sergi eserlerine dönüştürmeye çağırdı.

Yerel otoriteler, sanatçılardan gönüllü olmalarını ve organik malzemeyi, insanlarla doğa arasındaki ilişki ve iklim değişikliği konularında açıklama yapmak için kullanmalarını istedi. Belediye, öneriler arasından seçim yapacak, tema uyumunu, tasarım kalitesini, eserlerin açık hava koşullarına dayanma güvenliğini ve yeteneğini değerlendirecek. Yetkililer, eserlerin sergileneceği parkları şu şekilde belirledi: Montanelli Bahçeleri, Belgiojoso Bahçesi, Sempione Parkı, Lambro, Martesana Parkı, Forlanini Parkı, Vettabia Parkı, Cascina Bianca Parkı, Trenno Parkı, Favole Parkı ve Monte Stella.

Bu çaba, yıkıcı olayın insanların zihninde bir hatıra olarak kalmasını, hızla değişen iklim koşulları altında kent yaşamının nasıl olması gerektiği konusunda insanları düşünmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

ALMANYA

https://www.euronews.com/culture/2022/11/16/kulturpass-germany-to-give-out-200-to-young-people-to-boost-cultural-sector

https://www.dw.com/en/free-money-germany-launches-200-culture-ticket-for-18-year-olds/a-65887898

KulturPass Girişimi

Almanya’da yaşayan 18 yaşındaki gençler, hükümetten 200 avro alabilmek için “KulturPass” adlı uygulamaya kayıt oluyor. Bu kart, müze ziyaretleri, filmler, tiyatro ve konserler gibi çeşitli kültürel etkinliklerde harcamak için kullanılabiliyor. Girişime şu âna kadar 700’den fazla kültürel etkinlik ve organizasyon katıldı. Henüz programa dahil olmayan kurumlara ve işletmelere çağrıda bulunuluyor. Bu proje, Alman hükümetine 100 milyon avroya mal oldu. Bugüne kadar 750.000 kişi kartı kullandı. Program, 2023 yılında 18 yaşına girecek ve Almanya’da yaşayan herkese açık. Federal hükümet, 14 Haziran’da başlatılan bu girişimle gençleri yerel kültür deneyimi yaşamaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Kültür ve Medya Federal Hükümet Temsilcisi Claudia Roth, “Kulturpass, 18 yaşındaki gençlere, ülkemizdeki kültürel yaşamdan en iyi şekilde yararlanma fırsatı sunan harika bir girişim,” dedi.


SOFYA, BULGARİSTAN

 
https://www.themayor.eu/en/a/view/a-project-to-rethink-cultural-spaces-by-using-mind-games-starts-in-sofia-10941

Euro Advance Derneği, “Zihinsel Oyunların Hibrit Festivali: Kültürel Mekânları Yeniden Düşünmek” adlı bir projeyi, Art Sport Talent Vakfı, İlk İngilizce Dil Okulu ve Lozenets ilçesinin işbirliğiyle hayata geçirdi. Proje, Sofya Belediyesi’nin 2022 Avrupa Programı’nın mali desteğiyle gerçekleştirildi. Bu girişim, Covid-19 pandemisinin olumsuz etkilerine karşı satranç ve diğer zihinsel sporlar aracılığıyla gençlere sağlıklı bir yaşam tarzını tanıtmayı ve teşvik etmeyi hedefledi.

Projenin temel amacı, sanat alanının spor sahasına dönüştürüldüğü bir galeride sanatın zihinsel ve sosyal ifade aracına dönüştürülebileceği bir etkinlik düzenlemek. Etkinlik aynı zamanda Avrupa Gençlik Yılı bağlamında düzenlendi. Etkinliğin hedef kitlesi, 5-29 yaş arasındaki çocuklar ve gençler oldu. Oyun bölümünün ardından satrancın ve düşünme oyunlarının çocukların ve gençlerin gelişimine, SofyaEnın sosyal yaşamına katkılarını tartışan bir panel düzenlendi.

“Zihinsel Oyunların Hibrit Festivali: Kültürel Mekânları Yeniden Düşünmek”, gençlerin bir satranç ustasıyla oyun oynama fırsatına sahip olacağı eşzamanlı bir satranç oturumu sundu. Bu oturum hem bir sanat galerisinde hem de çevrimiçi bir platformda gerçekleşti. Diğer zihinsel oyunlar da görsel olarak sunuldu. Zihinsel oyunların pedagojik sürece nasıl entegre edilebileceği, kent mekânlarının farklı toplumsal grupları bir araya getirmek için benzer amaçlar için nasıl dönüştürülebileceği tartışıldı. Eğitimciler, mentorlar, idareciler, sivil toplum kuruluşları ve işyerleri için rekreasyonel ve kamusal alanların yeniden düşünülmesi, sosyal amaçlar için rehber olacak iyi uygulamaların yer aldığı bir e-kitabın yayınlanması ve dağıtılması amaçlandı. Bu festival, spor, kültür ve sanat alanlarını bir araya getirerek insanlara kaliteli boş zaman geçirme imkânı sunan prestijli bir etkinlik hâline geldi.

İSPANYA

https://www.nme.com/news/music/18-year-olds-in-spain-to-receive-e400-culture-vouchers-3192379

https://www.spainenglish.com/2022/07/26/spains-e400-youth-culture-voucher-officially-launched/

İspanya, 18 yaşındaki gençlere kültür-sanat alanında harcamak üzere 400 avroluk kültür çeki verme planını onayladı. “Genç Kültürel Çek”, festivaller, etkinlikler, kitaplar, plaklar ve dijital müzik gibi çeşitli kültürel deneyimlerde kullanılabilecek. Dijital çeki kullanmak için gençlere bir yıl süre verildi, canlı etkinlikler ve festivaller için 200 avro, fiziksel ürünler (örneğin, plaklar) için 100 avro, dijital ürünler için 100 avro harcama sınırı getirildi.

“Genç Kültürel Çek”, kültür-sanat sektörünü canlandırmayı amaçlıyor, İspanya'nın genel devlet bütçesinin 210 milyon avrosunu temsil ediyor ve İspanya genelinde yaklaşık 500.000 gencin uygulamadan faydalanabileceği tahmin ediliyor. Çek, İspanyol vatandaşlara, yasal sakinlere ve mültecilere sunuluyor. Bu haktan yararlanmak isteyen gençlerin doğum tarihini ve ikametini kanıtlaması gerekiyor. Bu kanıt için DNI (ulusal kimlik belgesi), TIE (yabancı kimlik kartı) veya yeşil ikamet belgesi gerekiyor. Hükümet, bu çekler aracılığıyla gençlerin kültür-sanat etkinliklerine bağlılık duymasını umuyor.

VİLNİUS, LİTVANYA
 
https://www.themayor.eu/en/a/view/vilnius-to-present-possibly-the-first-ever-ai-generated-opera-12102

Yapay Zekâ Operası

Vilnius, 700. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak kent sakinleri ve ziyaretçileri için bir sürpriz hazırladı. Müzik tutkunları, “Andromeda” adlı operayı dinleme fırsatına sahip olacak. Eser, bir arşiv keşfiyle değil, yapay zekâ (AI) aracı olan DI modeli sayesinde ve Martin Malandro’nun katkısıyla canlandırılacak. Bu nedenle dünyadaki ilk AI ürünü opera olacak.

Andromeda’dan bugüne kadar hayatta kalan tek şey, Virgilio Puccitelli (1599-1654) tarafından yazılan librettodur. Bestecinin, Marco Scacchi adlı başka bir Barok dönemi İtalyan sanatçısı olduğuna inanılıyor. Bu iki sanatçı da Polonya-Litvanya Birliği’nin hükümdarı Kral Vladislaus Vasa’nın hizmetindeydi, bu topraklarda sahnelenen ilk operanın yaratılmasına yardımcı oldular.

Uluslararası bir ekip, yapay zekâ kullanarak Marco Scacchi ve çağdaşlarının eserlerini düzenledi. Litvanyalı besteci Mantautas Krukauskas, yapay zekânın yardımıyla müziği yeniden oluşturdu. Eserin düzenlemesini Letonyalı erken müzik araştırmacısı ve besteci Māris Kupčs yaptı. Andromeda’nın, 1644 yılında Vilnius’un Aşağı Kalesi’nde kraliyet izleyicileri için sahnelendiği biliniyor. Bu nedenle uzmanlar, performansın 17. yüzyıldaki gibi olmayacağını, çağdaş bir yorum olacağını belirtiyor.

CHATHAM-KENT, KANADA
 
https://www.chathamdailynews.ca/news/local-news/public-art-will-be-prominently-on-display-in-chatham-kent/wcm/30a77f60-cfd9-4d8e-8400-edf17e642f6f/amp/

Chatham-Kent, belediye ve yerel işbirlikçilerle yürütülen bir dizi girişim sayesinde kamusal sanatla dolu bir yer hâline gelmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamdaki projeler, rekreasyonel projeleri ve sanat projelerini destekleyen Hydro One Community Benefit programı aracılığıyla finanse ediliyor. Entegrus ve Impact Graphics ile birlikte yürütülen “Kenti Boya” adlı pilot proje, yerel sanatçılara elektrik ve trafik sinyal kutuları için tasarımlarını sunma imkânı veriyor. Kentteki bu kutular, “Kenti Boya” projesi sayesinde topluluğun yaratıcılığını ve kimliğini yansıtan canlı sanat eserlerine dönüşecek. Entegrus’un başkanı ve CEO’su Jim Hogan, “Kenti Boya” projesiyle belediyeye ve yerel sanatçılara destek olmaktan gurur duyduğunu belirtti. Coca-Cola Canada Bottling Ltd., Chatham’daki Coke Canada Bottling Make Ready Centre’ın dışında benzersiz bir kamusal sanat enstalasyonu geliştirmek için belediyeyle işbirliği yapıyor. Proje, Coca-Cola Canada Bottling çalışanlarının ve yerel sanatçıların işbirliğiyle tasarlanacak.

Belediye Başkanı Darrin Canniff, “Kamusal sanat, canlı, misafirperver toplumlar inşa etmede önemli bir rol oynar. Bu, insanları bir araya getirmede ve topluluk kimliği yaratmada büyük bir etkiye sahiptir. Kamusal sanata yatırım yaparak, topluluğumuzun kültürel mirasına yatırım yapıyoruz, yerel sanatçılara yeteneklerini sergileme fırsatları sunuyoruz,” dedi.

BELÇİKA

 https://www.themayor.eu/en/a/view/once-again-belgium-s-tomorrowland-is-the-world-s-best-music-festival-11464

Belçika’nın Tomorrowland Festivali, popüler DJ Mag dergisinin okurlarına göre 2022 yılının en iyi müzik festivali seçildi. 2005 yılında başlayan müzik festivali, İngiliz dergisi tarafından yapılan bir ankete katılan 100.000’den fazla okurun kararıyla bir kez daha zirveye yerleşti.

Antwerp yakınlarındaki Boom’daki De Schorre rekreasyon parkında düzenlenen Tomorrowland, dans müziği tutkunlarının yoğun ilgisini gördü. Geçtiğimiz yıl katılım rekoru kıran festival, üç hafta boyunca 200’den fazla ülkeden 600.000 ziyaretçi çekti. Bu rakamlar, etkinliğin popülaritesini ve elektronik dans müziğinin alt kültür üzerindeki etkisini yansıtıyor. Festival, bu yıl da 21-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin sembolü ve ikonu, dünyanın herhangi bir festivalinin en büyük ve en karmaşık kabul edilen ana sahnesidir. Her yıl seçilen bir tema doğrultusunda sahnenin tasarımı değişiyor.

VİYANA, AVUSTURYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/vienna-film-festival-will-be-powered-by-raw-bicycle-power-11821


Viyana Üniversitesi tarafından düzenlenen Karbon-Nötr Film Festivali, çocukları bilime teşvik etmek amacıyla başlatıldı. Festivalde çocuklara sekiz film gösterildi. Film gösterimi, üniversite kampüsünde, Copa-Beach Skatepark ve Prater gibi mekânlarda gerçekleştirildi. Vatandaşlar, her hafta farklı bir mekânda gerçekleşen festivale ücretsiz katıldı.

İklim-Nötr Festival

Festivalin özgün özelliği, iklim nötr olması ve ekipmanın üç bisiklet tarafından çalıştırılması. Bilim insanları, öğrenciler ve ziyaretçiler, gösteriyi sürdürmek için birlikte pedal çevirdi. Viyana Üniversitesi, etkinlik için Cycle Cinema Club adlı yerel bir grupla işbirliği yaptı ve bu konsepti geliştirdi. Festival sırasında bilim insanları, filmlerin temasına uygun olarak astrofizik ve iklim bilimi gibi konularda açıklayıcı konuşmalar yaptı. Viyana Üniversitesi Çocuk Ofisi Genel Müdürü Karoline Iber, “Filmler, özellikle gençleri etkilemek için özenle seçildi. Amacımız, gençleri heyecanlandırmak. Akademik dünyayla pek ilgisi olmayan kişilere üniversiteyi tanıttık,” dedi.

ESTONYA

 https://www.widewalls.ch/magazine/rua-street-art-festival-estonia-june

Altı yıldır düzenlenen Rural Urban Art (RUA) Sokak Sanatı Festivali, Estonya’nın küçük kasabalarına ve kırsal bölgelerine 11 sanatçının eserleriyle renk katmayı amaçlıyor. Festivalde 2018 yılından bu yana yerel ve uluslararası birçok sanatçıyı ağırlandı. 2023 RUA Festivali, haziran ayında Estonya’nın Viljandi Belediyesi sınırlarındaki yedi küçük kasabada gerçekleşti. Önceki yıllarda yerel sanatçıların öne çıktığı etkinliklerin aksine, ziyaretçiler bu kez uluslararası sanatçıların eserlerini görme fırsatı buldu.

Yabancı sanatçılar arasında İtalyan duvar ressamları ve illüstratör Luogo Comune bulunuyor.
Dünyaca ünlü sanatçı Peter Skensved, Evolution 2 adlı Avrupa’daki en uzun duvar resmiyle tanınıyor. Skensved, Kopenhag’daki Kent Sanatı Enstitüsü’nün bölüm başkanıdır, kentsel alanlarda birçok sanat projesinin uygulanmasından sorumludur. Bu yılki festivale katılan diğer sanatçılar arasında Ukrayna’dan Myforestbridge, Fransa’dan Maxime Ivanez ve Annabelle Tatto, Litvanya’dan Pidžin, Finlandiya’dan Maikki Rantala, Meksika’dan Uneg ve Litvanya’dan Karolis Dezute yer aldı. Festivalde, Ulla Island ve Maris Siimer adlı iki yerel sanatçı da ağırlandı. Festivale katılan bu iki ünlü Estonyalı çocuk kitabı illüstratörü, sokak sanatı sahnesini çeşitlendirmek ve stüdyolarda çalışan sanatçılar için kent manzarasını keşfetme fırsatı yakaladı. Festival sayesinde sanat etkinlikleri ücretsiz olarak sosyal tesislere taşındı. Bu tesisler arasında bir yetimhane, yaşlı ve engelli gençler için beş bakım merkezi ve dört okul bulunuyor.

AMSTERDAM, HOLLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/amsterdam-s-neighbourhoods-can-each-get-a-free-jazz-concert-this-summer-11406

Amsterdam’da bu yaz ücretsiz caz konserleri düzenlendi. Bu konserler, konservatuvarlardaki sanatçılar tarafından Grachtenfestival’in bir parçası olarak gerçekleştirildi. Grachtenfestival, Hollanda’daki en büyük konser organizasyonlarından biridir. Grachtenfestival, genç profesyonellerin gelişimine odaklanan, yeteneklerini halka sergileme fırsatı sunan Hollanda’daki en önemli klasik müzik festivalidir. Grachtenfestival, yenilikçi programı ve ücretsiz konserleriyle geniş izleyici kitlesi elde etmeyi başarıyor. Bu yılki konserler, 11-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Konserin gerçekleşeceği mahalleler, geçtiğimiz ocak ayında alınan talepler doğrultusunda seçildi. Tüm mahalle sakinlerine erişimin açık olduğu platformdan talepler ücretsiz alındı. Festival organizatörleri, müziği ve ihtiyaç duyulan teknolojiyi sağladı, gerekli izinleri aldı ve anlaşmaları düzenledi. Kesintisiz bir saat süren konserler, mahalledeki bir meydanda, kilisede, kantinde veya parkta gerçekleştirildi.
BÜKREŞ, ROMANYA
 
https://www.themayor.eu/en/a/view/bucharest-kicks-off-a-6-month-long-street-festival-11773

Açık Sokaklar Festivali

Bükreş, Străzi deschise-promenadă urbană (Açık Sokaklar Festivali) adlı festivalin ilk etkinliğini düzenledi. Etkinlikler, her hafta farklı bir mekânda düzenleniyor. Mayıs ayında kent merkezinde başlayan festival, kültürel yaşamın merkezinden uzak mahalleleri de kapsayacak. Açık Sokaklar Festivali’ni yaklaşık 30.000 kişi ziyaret etti. Festival, Bükreş’in merkezindeki Calea Victoriei Bulvarı’nda gerçekleşti, haziran ayından itibaren kentin her mahallesine ulaştı. Sezon boyunca çeşitli programlar, sergiler, çocuklar için oyunlar ve tiyatrolar gibi etkinlikler düzenlendi. Ayrıca araçlara kapatılan sokaklar, yaya ve iletişim için mekânın sembolik geri kazanımını temsil ediyor. Festival kapsamında bisiklet trafiğine de izin verilmedi, çünkü bisikletlerin kalabalıkta tehlikeli olabileceği düşünüldü.


Önerilen Haberler