"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ömer Günel: “Çok amaçlı bir sosyal yaşam alanı oluşturduk”

  • 30 Ekim 2023
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Cafer Kotan Yaşam Parkı Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
 
ÖMER GÜNEL
: Cafer Kotan Yaşam Parkı, bir rekreasyon ya da yeşil alan projesi olmasının ötesinde bölgenin özgün koşulları ve demografik özellikleri dikkate alınarak bütünlüklü bir sosyal yaşam alanı projesi olarak tasarlandı. Cafer Kotan Yaşam Parkı, ilçemizin Aydın yolu girişinde yer alan, ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden ilçemize göç eden ailelerin ikamet ettiği, gelir düzeyi nispeten düşük, çok çocuklu geniş aile yapısının hâkim olduğu İkiçeşmelik Mahallesi’nin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda projelendirildi, 2022 yılında hizmete açıldı.

Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere mahallede ikamet eden tüm hemşerilerimizin açık havada sosyalleşmesine, yürüyüş ve spor yapmasına, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte keyifli vakit geçirmesine imkân tanıyacak detayların düşünüldüğü 4.200 metrekarelik alan üzerine kurulan Cafer Kotan Yaşam Parkı, 3.800 metrekarelik rekreasyon alanı ve 400 metrekarelik sosyal tesis olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Cafer Kotan Yaşam Parkı’nın rekreasyon alanında, modern tasarımı ve işlevselliğiyle dikkat çeken oturma grupları, kameriyeler, çocuk oyun grubu, spor aletleri, yürüyüş yolları, belediyemize bağlı Arya A.Ş. tarafından işletilen ve diğer tesislere kıyasla çok daha uygun fiyata yiyecek ve içecek servisinin yapıldığı “Halk Çay Bahçesi” adlı bir kafeterya bulunuyor. Yüzölçümü açısından oldukça geniş bir alana sahip olan Cafer Kotan Yaşam Parkı, konser, tiyatro, sinema gösterimi gibi çeşitli kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlenmesine de olanak tanıyor. Park alanında yer alan ve Güler Aydın Süzgeç Sosyal Tesisi’nin ilk katında, belediyemize bağlı hizmet veren anne-baba çocuk merkezi, ikinci katında ayrı bir girişe sahip olan taziye evi, üçüncü katında kütüphane ve kitap kafe bulunuyor.
 
Güler Aydın Süzgeç Sosyal Tesisi’nin alt katında yer alan anne-baba çocuk merkezinde, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için okul öncesi eğitimler, atölyeler, ebeveyn olmaya hazırlanan veya yeni ebeveyn olan aileler için çeşitli eğitimler düzenleniyor. Merkez bünyesinde iki psikolog, iki diyetisyen, iki hemşire, bir psikolojik danışman ve bir okul öncesi çocuk eğitmeni hizmet veriyor. Merkezde, talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda eğitici etkinlikler de düzenleniyor (beslenme atölyesi, çocuk gelişimi eğitimi, gebeliğe hazırlık ve yeni doğan akademisi), gebelik, lohusalık ve çocukluk dönemlerinde yaşanan psikolojik sorunlarla ilgili psikolojik danışmanlık hizmeti de sunuluyor. Haftanın beş günü hizmet veren merkezde, eğitici ve öğretici materyallerin yanı sıra çocukların eğlenceli vakit geçirebilmesi için oyuncaklar da bulunuyor. Böylece anneler ve babalar eğitim faaliyetlerine ve atölye çalışmalarına katılırken, çocuklar da okul öncesi çocuk eğitmenlerinin rehberliğinde kaliteli ve keyifli vakit geçirebiliyor. Taziye evi, Güler Aydın Süzgeç Sosyal Tesisi’nin ikinci katında yer alıyor. İlçe sakinlerinin acılı günlerinde yanlarında olmak amacıyla hizmet veren 100 kişi kapasiteli taziye evi, üç gün süreyle kullanılabiliyor.

Güler Aydın Süzgeç Sosyal Tesisi’nin üçüncü katında hizmet veren kütüphane ve kitap kafe, ilkokul ve ortaokul öğrencileri başta olmak üzere her yaştan mahalle sakinine bilgiye ulaşma imkânı veriyor. Ödünç kitap alma olanağı sunmasının yanı sıra kitap okumak ve ders çalışmak isteyenlerin hijyenik, sessiz ve uygun ortamı nedeniyle tercih ettiği kütüphane ve kitap kafede 3.000’i ilkokul ve ortaokul öğrencileri, 1.000’i yetişkinler için toplam 4.000 kitap yer alıyor. İnternet erişiminin de bulunduğu kütüphane ve kitap kafe, hafta içi 08:30-18:00, cumartesi günleri 10:00-17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Kuşadası’na katkısı hakkında bilgi verir misiniz?  

ÖMER GÜNEL:
İkiçeşmelik Mahallesi, altyapı ve üstyapı bakımından ilçemizin en sorunlu bölgelerinin başında geliyordu. Mahallede, ilgili kurumlarla işbirliği yaparak başlattığımız altyapı ve üstyapı yenileme çalışmaları kapsamında projelendirerek yapımına başladığımız Cafer Kotan Yaşam Parkı’nın hazırlık sürecini, proje alanında yer alan dere yatağındaki yol ve park imarlı alan üzerinde bulunan konutların yıkımıyla başlattık. Konutlarda yaşayan vatandaşlarla gerekli görüşmeleri yaptık, mutabakat sağladık. Yıkım nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için taşınma ve altı ay süreyle kira yardımı yapılması, arsa düzenlemesinde vatandaşlara öncelik tanınarak ihale yoluyla taksitle arsa verilmesi yönünde belediye meclisinde karar aldık. Vatandaşların en uygun koşullarda yeni konutlarına taşınmasını sağladık. Ardından, dere yatağında gerekli düzenleme ve ıslah çalışmalarını gerçekleştirdik. Park alanının karşısındaki 4.000 metrekarelik alanı ağaçlandırdık. Bu çalışmalarla eşzamanlı yapımına başlanan Güler Aydın Süzgeç Sosyal Tesisi’nin inşaatını kısa sürede tamamladık, rekreasyon alanını düzenledik. Projenin bölgeye en önemli katkısı, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere mahalle sakinlerinin açık havada aileleriyle birlikte kaliteli vakit geçirmesine, sosyalleşmesine ve eğitici faaliyetlere katılmasına imkân tanıması oldu. Öte yandan, proje kapsamında çocuk sayısının fazla olduğu mahallenin oyun alanı ihtiyacı karşılandı. Anne-baba çocuk merkezi, kütüphane ve kitap kafe, kadınların ve çocukların kişisel gelişimine katkıda bulundu. Proje sayesinde Kuşadası’nın Aydın girişinin geçmişteki izbe ve bakımsız görüntüsü ortadan kaldırıldı.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

ÖMER GÜNEL
: Proje alanının park imarlı olması nedeniyle mevzuat açısından herhangi bir sorun yaşamadık. Bütçe ve kaynak açısından yaşadığımız sorunları da hayırsever vatandaşların desteğiyle aştık, ilçemize çok önemli bir sosyal yaşam alanı kazandırdık. 


Önerilen Haberler