"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mehmet Eriş: “Eğitime yatırım yaptık”

  • 30 Kasım 2023
İzmir Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Türkan Saylan Eğitim Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MEHMET ERİŞ:
Ekonomik kriz ortamında yerel yönetimlerin eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar oldukça önemli. Eğitime bir nebze de olsa katkı sunmanın yerel yönetimlerin görevi olduğuna inanıyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğitimde feda edilecek tek bir fert bile yoktur,” sözünü rehber edindik. Partimizin sosyal politikaları ve sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda eğitime destek çalışmalarına başladık. Belediyemiz bünyesinde Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü kurduk. Bu sayede çocuklara, gençlere ve ailelere ulaştık.
 
Tarım işçisi annelerin yaşadığı mahallelerden başlayarak üç farklı mahallede gündüz çocuk bakımevleri açtık. Kişisel gelişim ve sanat atölyeleri düzenledik, yüzlerce çocuğu ve genci etkinliklerle buluşturduk. “Yaratıcı Minikler Atölyesi” ile çocukların yanındayız. Kız öğrenciler için konuk evi açtık. Çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı görev bildik. İlçemize “Ödev Evleri” kazandırdık. Eğitime yönelik çalışmalarımızın en önemlisi, Türkan Saylan Eğitim Merkezi’dir. Pandemi dönemi sekteye uğratsa da çalışmalarımızı tamamladık, bu güzel eğitim merkezini yedi ay gibi kısa bir sürede hizmete sunduk. Merkezde, çocuklar ve gençler sınavlara hazırlanıyor, eğitmenlerden destek alıyor ve huzurlu bir ortamda derslerine odaklanma şansı buluyor. Ömrünü insanlığa ve bilime adayan Prof. Dr. Türkan Saylan’ın adını yaşattığımız eğitim merkezinden destek alan, sınavlarda başarılı olan çocuklar ve gençler gurur kaynağımız. Çünkü en büyük yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır.



Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Ödemiş’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MEHMET ERİŞ:
Ödemiş, 1.082 kilometrekare yüzölçümüyle, kırsalda 83 ve merkezde 16 mahallesiyle, yaklaşık 135.000 nüfusuyla büyük bir ilçe. Merkeze 40 kilometre uzaklıktaki mahallelerdeki öğrenciler her sabah eğitim için yola çıkıyor. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hizmete sunduğumuz Türkan Saylan Eğitim Merkezi’nin zemin katında 36-72 ay arasındaki çocuklar için gündüz bakımevi yer alıyor. Merkezin diğer katlarında ise, 7., 8., 11. ve 12. sınıf öğrenciler için kurs merkezi, dijital kütüphane ve kantin bulunuyor. Türkan Saylan Eğitim Merkezi’nde 11 farklı branşta kurs veriliyor. Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde LGS ve YKS’ye hazırlanan toplam 195 öğrenciye hizmet verildi.

2022-2023 eğitim-öğretim döneminde Türkan Saylan Eğitim Merkezi’nde üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin 49’u üniversitelere yerleşti. Merkezde, üniversite tercih döneminde öğrencilere danışmanlık hizmeti de verildi, bugüne kadar 600’e yakın öğrenciye sınavlara hazırlık sürecinde destek sağlandı. Alanında uzman eğitmenlerle birlikte çocukların ve gençlerin azimle sınavlara hazırlandığına tanıklık ediyoruz. Ödemiş’teki öğrencilerin iyi bir eğitim almasından, istedikleri bölümlere yerleşmesinden, geleceğin bilim insanlarını, avukatlarını, mühendislerini, mimarlarını, öğretmenlerini ve iş insanlarını yetiştirmekten gurur duyuyoruz. İlçemizde yetişen çocukların ve gençlerin yıllar sonra Ödemiş’e katkıda bulunacağını biliyorum. Bu anlayışla ilçemizdeki ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye malzemesi ve giysi desteğinde bulunduk.



Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MEHMET ERİŞ:
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşamadık. Daha önce kamuya ait lojman olarak kullanılan Yarbay Caddesi’ndeki arsa, kaymakamlık tarafından belediyemize tahsis edildi. Projemizi, ilçemizdeki mimarlar ve mühendislerle birlikte hazırladık. Ödemiş, eğitime destek söz konusu olunca yine tek yürek oldu. İhtiyaç duyulması durumunda yeni destek eğitim merkezlerini Ödemişli çocukların ve gençlerin hizmetine sunmaya hazırız.


Önerilen Haberler