"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ali Engin: “Okul öncesi eğitime yatırım yaptık”

  • 29 Aralık 2023
İzmir Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Nar Çiçekleri Anaokulu Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

ALİ ENGİN:
“5 Yılda 5 Anaokulu” sloganıyla hayata geçirdiğimiz Nar Çiçekleri Anaokulu Projesi, geleceğe yatırım yapma anlayışımızın sonucu olarak ortaya çıktı. Okul öncesi eğitimin öneminin farkındayız. Okul öncesi eğitime yatırım yapan ülkelerin ne kadar ileri seviyede olduğunu görüyoruz. Okul öncesi eğitim, partimizin de önem verdiği hususların başında geliyor. Okul öncesi eğitimin “memleket meselesi” olduğunu düşünüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde okul öncesi eğitim oranı yaklaşık %95 iken, iyi niyetli çabalara rağmen ülkemizde bu oran %50-%55 seviyesinde. Bu demek oluyor ki, Türkiye’de çocuklar eşit ve adil eğitime ulaşmakta zorlanıyor. Göreve başladığımızda, “Çocuklar Okula, Anneler İşe” sloganıyla başlattığımız proje sadece çocukları değil, anneleri, babaları, ülkemizi, hepimizi ilgilendiriyor.

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz Nar Çiçekleri Anaokulları Projesi’ni önemsiyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, çocuklar, fiziksel ve bilişsel gelişimi büyük ölçüde okul öncesi dönemde tamamlıyor. Hizmete sunduğumuz anaokullarında çocukların İngilizce, drama ve jimnastik gibi branş dersleri de almasını sağlıyoruz.

Projeyle, kadınların işgücüne katılmasına katkıda bulunuyoruz. Çocuklarını Nar Çiçekleri Anaokulları’na emanet eden anneler, gözleri arkada kalmadan işlerine gidebiliyor, sosyal hayata katılabiliyor. Anaokullarının hizmete başlamasıyla birlikte belediyemizde kadın istihdamını artırdık. Verdiğimiz sözümüzü tutmanın, beş yılda beş anaokulunu hizmete sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.



Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Narlıdere’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

ALİ ENGİN:
Nar Çiçekleri Anaokulları, seçim vaatlerimiz arasında yer alıyordu, projenin hazırlıklarına daha önce başlamıştık. Göreve gelir gelmez, çalışmalara başladık. Nar Çiçekleri Anaokulları’nın Yaşar Kemal Şubesi’ni 2019 yılının Eylül ayında İnönü Mahallesi’nde açtık. Yaşar Kemal Şubesi, 70 öğrenci kapasiteli, uyku odası, yemekhanesi, modern tasarımı, oyun alanlarıyla Millî Eğitim Bakanlığı’nın kurallarına uygun olarak hizmet veriyor. Uzman eğitmen kadrosu, güvenilir ortamı, sağlıklı beslenme koşulları ve yaratıcı eğitim anlayışıyla hizmet veren Nar Çiçekleri Anaokulları’nın ilk şubesi yoğun ilgi gördü. İkinci şube için hemen harekete geçtik, 75 öğrenci kapasiteli Narlı Şubesi’ni 2020 yılının Eylül ayında hizmete açtık. 2021 yılının Ekim ayında ise, 65 öğrenci kapasiteli Çatalkaya Şubesi’ni hizmete sunduk. Kamulaştırma çalışmalarını tamamladıktan sonra 90 öğrenci kapasiteli Ilıca Şubesi’nin yapımını tamamladık. Çok yakında Çamtepe Mahallesi, Orhan Veli Sokak’ta açacağımız Çamtepe Şubesi’yle yaklaşık 350-400 öğrenciye hizmet vereceğiz.

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, cumhuriyet değerlerine sıkı sıkıya bağlı nesiller yetiştirdiğimiz anaokullarının ilçemize büyük katkısı oldu. Yaklaşık 65.000 nüfuslu Narlıdere’ye beş anaokulu kazandırarak okul öncesi okullaşma oranının yükselmesine katkıda bulunduk. Okul öncesi eğitimde birçok belediyenin önünde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. İlçemizde ikamet eden ailelerin çocuklarının yararlanabildiği Nar Çiçekleri Anaokulları’nın ücretinin de çok uygun olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Anaokullarını konumlandırırken ulaşımı rahat lokasyonları tercih ettik. Yaratıcı ve kaliteli eğitimi en uygun koşullarda çocuklarla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Ailelerin, çocukların mutluluğunu görmek, bize duyulan güvenin karşılığını vermek, yorgunluğumuzu alıyor. Çocuklar ne kadar mutlu olursa, biz de o kadar mutlu oluruz.



Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

ALİ ENGİN:
Nar Çiçekleri Anaokulları’yla başarı hikâyesi yazdığımızı düşünüyoruz. Pandemiye, ekonomik krize ve depremlere rağmen beş anaokulunu da belediyemizin kaynaklarıyla geçiriyoruz. Belediye gelirlerinin her geçen gün azaldığı, giderlerinin katlanarak arttığı bir dönemde böyle bir yatırım yapmak çok da kolay olmadı. Bu anaokullarını yaparak belediyemize de yeni mülkler kazandırdık. Beş anaokulunun dördü kendi mülkümüz. Nar Çiçekleri Anaokulları’nın aylık masrafı da yüksek. Eğitmenlerin maaşları, anaokullarının ihtiyaçları da önemli bir gider kalemi. Anaokullarında çocuklara üç öğün yemek veriyoruz. Çocukların sağlıklı gıda ürünleriyle beslenmesine özen gösteriyoruz. Çocuklar için belediyemizin tüm imkânlarını seferber ediyoruz. Belediyemizin kaynaklarını doğru kullanarak Narlıdere’ye anaokulları kazandırdığımız için gururluyuz.

Projemizi hayata geçirirken pandemi süreci bizi zorladı. Yatırımların ve projelerin durduğu, ihalelerin iptal edildiği bir dönemde büyük bir özveriyle anaokullarını ilçemize kazandırmayı başardık. Eğitimde kaliteyi önemseyen bir kurum için sadece binalar yeterli değildir. Uzman eğitmenlerle, sınıf başına düşen çocuk sayısıyla, uyguladığımız programla ilçemize gerçek bir eğitim yuvası kazandırdık. Narlıdere’de yaşayan vatandaşların hayatını kolaylaştırdık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedef doğrultusunda çocuklara rehber olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Nar Çiçekleri Anaokulları’na emek veren eğitmenlere ve mesai arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum. 


Önerilen Haberler