"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hayri Türkyılmaz: “Sürdürülebilir tarımsal üretime önem verdik”

  • 29 Aralık 2023
Bursa Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Topraktan Halka, Tarladan Sofraya Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

HAYRİ TÜRKYILMAZ
: Belediyemize ait arazileri tarımsal üretime açtık. Toplam 308 bin metrekarelik alana ayçiçeği ve buğday ektik, elde ettiğimiz ürünleri (yağ, un) ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıttık. Topraktan Halka, Tarladan Sofraya Projesi’yle dayanışma ağını genişlettik. Belediyemize ait arazilerde, refüjlerde ve parklarda yetişen zeytinleri topladık, zeytinyağı hâline getirdikten sonra ihtiyaç sahibi vatandaşların sofralarına taşıdık. Balabancık Mahallesi’ndeki araziden elde edilen ayçiçek yağını da vatandaşlarla paylaştık. İlçe genelinde atıl durumdaki belediye arazilerini üretime açıyoruz. Emirler Yenicesi’nde 132.000, Balabancık Mahallesi’nde 85.000, Çekrice Mahallesi’nde 48.000 ve Söğütpınar Mahallesi’nde 43.000 metrekarelik alanda üretim yapılacak.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Mudanya’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

HAYRİ TÜRKYILMAZ:
Kalkınmanın yolu üretimden geçer. Tarımsal üretime önem verdik, belediyemize ait arazileri üretime açtık. Son dönemde ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle dar gelirli vatandaşların önemli gider kalemlerinden biri hâline gelen zeytinyağı ve ayçiçek yağını üretiyoruz, toprağın bereketini vatandaşlarla paylaşıyoruz. Elde edilen ayçiçek yağı ve un, Zeytin Dalı ekibi tarafından Mudanya’daki ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Her zaman söylediğim gibi, Mudanya’da hiç kimse, kimsesiz kalmıyor, hiçbir çocuk yatağına aç girmiyor. İhtiyaç sahibi ailelerin ve üreten çiftçilerin yanında olmaya devam edeceğiz.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

HAYRİ TÜRKYILMAZ:
Projenin finansmanı belediyemiz tarafından karşılanıyor. Proje çalışmalarına 2020 yılında başladık. “Topraktan Halka, Tarladan Sofraya”, sürdürülebilir bir projedir. Mudanya’da hasat mevsiminin bereketini vatandaşların sofrasına taşıyoruz. Günümüz şartlarında temel gıda maddelerine erişim zorlaşıyor. Sosyal belediyecilik ilkemiz gereği üretim yapıyoruz, emeğimizi sevgiyle besliyoruz. Ürettiklerimizi de vatandaşlarla paylaşıyoruz. Proje sayesinde hem belediyemize ait arazileri değerlendiriyoruz hem de ihtiyaç sahibi vatandaşların temel gıdaya ürünlerine ücretsiz erişmesini sağlıyoruz. Proje, sürdürülebilir üretime ve tarım uygulamasına örnektir.


Önerilen Haberler