"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

DEPREMZEDE VATANDAŞLAR KADERİNE TERK EDİLİYOR

Ahmet Akın

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde resmî rakamlara göre 50.000’den fazla insanımızı yitirdik. Yüz binlerce vatandaşımız evsiz kaldı. 1 milyon 929 bin konutun hasar aldığı, ilk etapta 518.000 konutun ağır hasarlı olduğu ve acil yıkılması gerektiği açıklandı.

6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde resmî rakamlara göre 50.000’den fazla insanımızı yitirdik. Yüz binlerce vatandaşımız evsiz kaldı. 1 milyon 929 bin konutun hasar aldığı, ilk etapta 518.000 konutun ağır hasarlı olduğu ve acil yıkılması gerektiği açıklandı.

Depremin üzerinden beş ayı aşkın bir süre geçti. AK Parti iktidarı, seçimden önce depremzedelere ev yapma vaadinde bulunmuştu, seçimin ardından, bu sözden döneceğinin sinyallerini vermeye başladı. Deprem bölgelerinde şehir planlamasını kamu ve vatandaş yararı için değil, kendi çıkarı için kurguladığını bir kez daha gösterdi.

Seçim döneminde, her vatandaşın uygun koşullarda ev sahibi olacağı söylenmişti. 105 metrekare olacağı belirtilen deprem konutlarının metrekare maliyetinin 6.800 TL olacağı açıklanmıştı. İktidarın sebep olduğu ekonomik kriz tüm sektörleri olduğu gibi inşaat sektörünü de büyük ölçüde etkiledi. Bir inşaatın metrekare maliyeti 18.000 TL’ye kadar yükseldi. TOKİ’nin ihalelerinde bile metrekare maliyeti 16.000 TL’nin üzerine çıktı. Başka bir deyişle, inşaat maliyeti beş ayda 2.5 kat arttı.

Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremde kendi evini yapacaklara 500.000 TL hibe verileceğini gösterişli bir törenle açıkladı. Metrekare maliyetinin 18.000 TL’ye dayandığı, ortalama 105 metrekare büyüklüğündeki bir konut için verilen bu hibeyle konutun kaba inşaatı bile yapılamaz.

500.000 TL tutarındaki hibeyle 105 metrekarelik bir evin ancak 30 metrekaresinin inşaatı yapılabilir. Üstelik, bu enflasyonla bugün 18.000 TL olan ortalama metrekare maliyetinin beş ay sonra 30.000 TL’ye yükselmesi de mümkün.

AK Parti iktidarı, yanlış politikaların neden olduğu ekonomik buhranın faturasını şimdi de depremzede vatandaşlara kesmek istiyor. Depremde yakınlarını, işini, evini kaybetmiş vatandaşlara, “500.000 TL tutarındaki hibeyle başınızın çaresine bakın,” diyorlar. Seçimden önce vatandaşın ev sahibi olma hayali üzerinden siyaset yapan iktidar, depremzede vatandaşları kaderine terk ediyor. İktidar, ekonomik koşulları da göz önünde bulundurarak gerçekçi çözümler üretmelidir. Gerçek tutarın altında hibe vererek ya da borçlandırarak değil, sosyal devlet ilkesiyle hareket ederek depremzede vatandaşları ev sahibi yapmalıdır.


Önerilen Haberler