"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin turizm politikalarına ilişkin örnekleri - 3

  • 31 Temmuz 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin turizm politikalarına ilişkin örneklerini derledik.


LÜKSEMBURG

https://www.themayor.eu/en/a/view/luxembourg-wants-more-camper-tourists-11705

Lüksemburg’ta turizm sektörü gelişiyor. Hükümet, işletmelerin yeni sürece uyum sağlayabilmesi için bir rehber hazırladı. Lüksemburg Turizm Bakanı Lex Delles, karavanlar için turistik alanlar oluşturmak amacıyla hazırlanan rehberi tanıttı. “Destination Camper Park(ing)” adlı rehber, sektörün hızla büyüyen kampçı gezginler pazarına yönelik hizmetlerine yardımcı olmayı hedefliyor. Lüksemburg, AB düzeyinde karavan turizmden faydalanmayı amaçlıyor. Avrupa genelinde 2021 yılında karavan tipi araç sayısı %13 oranında artarak 2.43 milyona ulaştı. Karavan turizmini tercih eden turistler 50-70 yaş arasında olsa da, Turizm Bakanı Lex Delles’e göre 30-50 yaş arasındaki turistlerin sayısı da artıyor.  Hazırlanan rehberin amacı, karavan turizmini tercih eden turistlere konfor ve kolaylık sağlama konusunda yatırımcılara (kamp alanları, oteller, pansiyon işletmecileri, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, belediyeler vb.) fikir vermek.

Rehber, standart ve premium olmak üzere iki ayrı kategorideki ihtiyaçları özetliyor. Standart kategoride, atık su boşaltma platformu veya atık toplama ve ayrıştırma istasyonu gibi altyapı sistemleri yer alıyor. Premium kategoride ise, otomatik erişim bariyeri ve WiFi gibi imkânlar sunuluyor.

Lüksemburg, ülkedeki kamp alanlarında ve özel konaklama yerlerinde kullanabilecek çevrimiçi bir veri tabanı oluşturdu. Bu veri tabanı hem kamu hem de özel sektör tarafından ücretsiz kullanılabiliyor, özellikle potansiyel yatırımcılara hizmet olanağı tanıyor. Bakan Delles, hazırladıkları rehber aracılığıyla ülkenin turizm stratejisinin temel ilkesini desteklediklerini belirtti. Temel ilke, doğal kaynaklar açısından zengin olan uzak bölgelerde gelir akışı oluşturmak ve bölge sakinlerinin yaşam koşullarını iyileştirmek.

İRLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/ireland-launches-urban-animation-scheme-to-boost-sustainable-tourism-8945

Sürdürülebilir Turizm İçin Kentsel Animasyon Planı

Ulusal turizm geliştirme kurumu Fáilte Ireland, yerel yönetimler için “Kentsel Animasyon Sermaye Yatırım Planı” hazırladı. Bu plan, turizmde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor. Plan, kamusal alanları dönüştürebilen ve yeniden tasarlayabilen projeler aracılığıyla kent merkezlerini yurttaşlar ve ziyaretçiler için canlandırmayı, kentsel animasyonu teşvik etmeyi, açık hava alanlarından en iyi şekilde yararlanmayı, yerel paydaşlarla işbirliği doğrultusunda kentsel alanları canlandırmayı hedefliyor.

Nisan ayında başlatılan beş milyon avroluk pilot uygulama, rekabetçi bir sürecin ardından Cork, Dublin, Galway, Kilkenny, Limerick, Louth ve Waterford’da kentsel canlandırma projelerine fon sağladı. Bu projeler, büyük ölçekli açık hava performans alanları, kamusal sanat eserleri ve ışık ses enstalasyonu aracılığıyla bu kentlerin kültürünü, tarihini ve mirasını sergilemeyi amaçlıyor.

Turizm, Sanat, Kültür, Spor, Gaeltach ve Medya Bakanı Catherine Martin T.D., “Bu projeler, turizme ilgiyi artırarak kentsel alanların yeniden canlanmasına yardımcı oluyor. Kasabalara ve kentlere ziyaretçi çekmek, yerel turizm ve konaklama işletmelerini desteklemek ve kalma süresini uzatmak açısından önemlidir,” dedi. Dublin Belediye Başkanı Alison Gilliland, Smithfield’in kentin kuzeyinde önemli bir kamusal alan olduğunu, projeye ayrılan fon sayesinde bu alanda daha eğlenceli, aile dostu bir atmosfer yaratılacağını belirtti.

Fondan Faydalanan Yerler

Cork Belediye Meclisi (673.310 avro): Kent merkezindeki beş kamusal sanat eseri (GPO, Exchange binaları, Carey’s Lane, Cook St. & Coal Quay ve Cornmarket St.), Cork'un kolektif kültürünü ve mirasını vurgulayacak.

Dublin Şehir Meclisi (847.487 avro): Smithfield Meydanı’ndaki kültür merkezinde, atlıkarınca, açık hava galerisi ve performans alanı, çok amaçlı kapalı alan yer alacak.

Galway Şehir Meclisi (1.030.834 avro): Woodquay Park’taki aydınlatma enstalasyonu, Galway Hooker (geleneksel balıkçı teknesi) ve performans alanının bir kopyasının yanı sıra Galway’in hikâyelerini ve geleneklerini yansıtacak.

Kilkenny İl Meclisi (439.875 avro): Kentin farklı lokasyonlarındaki enstalasyon örnekleri, Kilkenny’nin kültürel mirasına ve yaratıcılığına dikkat çekecek. Bu örnekler arasında Watergate Performance Space’teki Cartoon Saloon Mural, Abbey Quarter’daki Brewhouse Square’de ileri dönüşümlü Copper Tank, Riverside Park’ın bitişiğindeki bir heykel, dijital kültür ekranlarını ve ziyaretçileri yeni Market Square’e çekmek için Butterslip ve Market Slip’in aydınlatması yer alıyor.

Limerick Kenti ve İlçe Meclisi (532.669 avro): Newton Prism, Aşağı Thomas St. ve O’Connell St. kavşağına anıtsal bir prizma inşa edilecek.

Louth İlçe Meclisi (672.208 avro): Aydınlatma enstalasyonu ve sokak sanatı, liman kenti Drogheda’da Boyne Nehri’yle ilgili mitleri ve efsaneleri anlatan tarihî yapılara (Barlow House, St. Peter Kilisesi, Millmount, St. Laurence’s Gate, Scotch Hall ve The Boyne viyadüğü) hayat verecek.

Waterford Kenti ve İlçe Meclisi (539.275 avro): Işıklar Kenti Projesi kapsamında 21 aydınlatma tesisatı Waterford kentinin dört bölgesini birbirine bağlayacak.


TALLİNN, ESTONYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/tallinn-targets-domestic-tourists-with-summer-campaign-8072

Tallinn Belediyesi, yaz sezonu boyunca iç turizm talebini artırmak için bir kampanya başlattı. Estonyalılar, “Tallinn’i Keşfedin!” sloganıyla etkinliklere davet ediliyor. Tallinn Belediye Başkan Yardımcısı Aivar Riisalu, Estonya turizminin pandemiden sonra darbe aldığını belirtti, Tallinn’de yerli turistlere önem verdiklerini, Tallinn’de konaklamayı tercih edenlere farklı imkânlar sunacaklarını ifade etti. Tallinn’deki 22 konaklama tesisi, yaz sezonunda iki gece rezervasyon yapanlara üçüncü geceyi ücretsiz sunuyor. Ayrıca 24 saatlik Tallinn Kartı, kentin önemli merkezlerine ücretsiz erişim sağlıyor. Kampanya sayesinde kent sakinleri ve turistler kenti keşfediyor, tarihî yerleri geziyor, etkinliklere katılıyor, puslu yaz teraslarının keyfini çıkarıyor, kentin yemyeşil parklarında ve sahilde yürüyüş yapıyor, Aegna, Naissaar ve Prangli adalarına günübirlik gezi yapabiliyor veya kent turuna şehir turuna katılabiliyor. Yaz etkinlikleri arasında “Orta Çağ Günleri” (7-11 Temmuz), “Uzun Gemi Yarışları” (15-17 Temmuz) ve “Eski Kent Günleri” (12-15 Ağustos) yer alıyor. “Visit Tallinn” web sitesinde de keşfedilmeye değer etkinlikler bulunuyor.

AVUSTURYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/austria-creates-its-first-star-park-7776

Yıldız Parkı

Yukarı Avusturya’nın en büyük doğal parkı olan Attersee-Traunsee NaturPark’ta “Yıldız Parkı” açıldı. Işık kirliliğiyle mücadele eden Uluslararası Karanlık Gökyüzü Derneği, iki göl arasındaki alanı “Karanlık Gökyüzü Parkı” olarak belirledi.

“Yıldız Parkı”, gece karanlığını ve doğal gece manzarasını ışık kirliliğinden korumaya yönelik bir girişim. Alan, Viyana Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü’nün bilimsel analizinden sonra seçildi. Bölgedeki kamuya açık dış aydınlatma sistemi ayarlandı. Dağınık ışığı önlemek için lambalar perdelendi ve geceleri söndürüldü veya lambaların seviyesi kısıldı. Ayrıca ışık kaynakları, çevre dostu sıcak beyaz ışığa dönüştürüldü. Viyana Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü’nden Stefan Wallner, başvurunun yapıldığı sırada Attersee-Traunsee bölgesindeki kamu aydınlatmasının yaklaşık %75’lik kısmının bu kriterleri karşıladığını açıkladı. Attersee-Traunsee Tabiat Parkı yöneticisi ve proje koordinatörü Clemens Schnaitl, belediyelerin önümüzdeki on yıl içinde ışık kaynaklarını bu amaç doğrultusunda dönüştürme taahhüdü verdiğini belirtti. Stefan Wallner, özel sektördeki aydınlatma dönüşümünün farkındalık ve motivasyon çalışmalarıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Yıldız Parkı”, bölgede turizmi teşvik etmeyi ve özellikle yıldızlara ilgi duyanları etkilemeyi hedefliyor. Parkta, yıldızlı gökyüzü ve gece manzarası konulu etkinlikler yapılması planlanıyor. Wallner’a göre, Avusturya genelinde yıldız parkları oluşturmak için çaba sarf ediliyor. Salzburg’daki Lungau biyosfer rezervi ve Yukarı Avusturya’daki Sterngartl Gusental bölgesi bu çabaya örnek gösteriliyor.


Önerilen Haberler