"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Turizm hukuku

  • 31 Temmuz 2023
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu turizm hukuku üzerine yazdı.

Küreselleşen ve modernleşen dünya ekonomisi, ulaşımın elverişliliği ve gelişen teknolojiyle birlikte turistik, ticari ve mesleki amaçla yapılan seyahatlerin ve faaliyetlerin arttığı bir gerçektir. Yüksek maliyetli bir hizmet sektörü olan turizm, milyonlarca kişiye hitap eden hukuki bir alan olarak kabul görmektedir.

Turizm hukuku henüz kültleşmiş bir hukuk düzenine sahip olmasa da modern dünyada hukuki açıdan yeni yasal düzenlemelere konu olmaktadır. Turizm, bir ihtiyaç olarak değerlendirilmektedir, dolayısıyla hizmet endüstrisine dönüşmüştür. Bu bağlamda turizm hukukunun belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Ulusal/uluslararası nitelikleri haiz bir hukuk dalı olan turizm hukuku hem yerli hem de yabancı turistleri ilgilendirmektedir. Bu alandaki tanımlar, uluslararası turizm kuruluşlarının çalışmaları neticesinde kabul görmektedir. Bu alanın diğer bir özelliği ise, kamu hukuku ve özel hukuk kurallarının birlikte uygulanmasıdır.

Uygulama itibarıyla katı hukuk kuralları bulunmayan bu alanda sözleşme serbestisi ilkesi daha sıklıkla kullanılmaktadır. Turizm hukukunun ulusal kaynakları arasında anayasa, kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler yer almaktadır. Turizm hukukunun uluslararası kaynakları ise, ülkeler arasındaki ikili ve çok taraflı anlaşmalardır. Turizm hukuku, globalleşmeye ve modernleşmeye açık bir hukuk dalıdır, bu nedenle karşılaşılan sorunlar hukuki açıdan farklılık göstermektedir. Söz konusu hukuk dalının kesin yasal sınırları bulunmamaktadır, uyuşmazlıklar ve ihtiyaçlar doğrultusunda değişen ve gelişen hukuki çözüm yollarının tüketilmesi gerekecektir.


Kaynak: www.dayioglulawfirm.com/  
                www.mihcihukuk.com/


Önerilen Haberler