YEREL YÖNETİMLERDE KENT KONSEYLERİNİN ÖNEMİ

Ahmet Akın

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun geçtiğimiz hafta sonu Bandırma’da düzenlediği toplantıya katıldık, ülkemizin dört bir yanından gelen kent konseyi temsilcileriyle bir araya geldik. Yerel yönetim anlayışımızın temelini oluşturan katılımcı demokrasinin en önemli kurumları kent konseyleridir. Yerel yönetimler ve kent konseyleri, ortak akıl ilkesiyle hareket eden, demokrasinin içselleştirildiği yönetim anlayışının temelini oluşturmaktadır.

Belediyelerimiz, hizmet verdikleri kentin tarihine, kültürüne, değerlerine sahip çıkarken, gelecek vizyonunu hemşerilik bilinci, hakların ve hukukun korunması, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma ilkeleri çerçevesinde ortaya koymaktadır. Kent konseyleri, ortak akıl ve katılımcı demokrasi anlayışıyla kentlerin yaşam kalitesini geliştirirken hem yerel yönetimlere hem de mülki amirlere kente ilişkin vizyon ve bakış açısı kazandırmaktadır.

Kent konseyleri, kente ilişkin eksiklikleri ve sorunları tespit eden, çözüm önerileri geliştirebilen dinamik bir yapıya sahiptir. Katılımcı demokrasiyi güçlendirmek amacıyla kurulan CHP Kent Konseyi Masası’nın çalışmaları sayesinde kent konseyleri ve belediyelerimiz arasında bağ oluşturuldu.

Önümüzde 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler var. Yerel yönetim anlayışımız kapsamında hem belediye başkanlarımızın hem yerel yönetimler alanında çalışan uzman akademisyenlerin hem de kent konseyi temsilcilerinin katılımıyla “Yerel Yönetimler Çalıştayı” gerçekleştireceğiz. Çalıştaydan çıkan sonuçlar yerel yönetim politikalarımıza yön verecek. “Ben yaptım oldu” değil, “hep birlikte, nasıl yapabiliriz” anlayışı yerel yönetim politikamızın temelidir. Amacımız, kentleri yönetime dahil etmek ve hemşerilik hukukunu geliştirmektir.