"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Halil Arda: “Gaziemir’e sosyal tesis kazandırdık”

  • 28 Ağustos 2023
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda Belediye Gazetesi’ne Porta Gaziemir Projesi’ni anlattı.

Porta Gaziemir Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

HALİL ARDA
: Kamusal alanları genişleterek vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşabileceği, kaliteli hizmet alabileceği ve kadınların üretim yapabileceği tesisler açmak amacıyla yola çıktık, Porta Gaziemir’i hayata geçirdik. Porta Gaziemir, 2.800 metrekarelik alan üzerinde kuruldu, 420 metrekarelik kapalı alanıyla, güler yüzlü personeliyle, kaliteli hizmetiyle, sağlıklı gıdalarıyla ilçe sakinlerinden yoğun ilgi görüyor. Porta Gaziemir 2’yi de ilçemizde yaya trafiğinin en yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Önder Caddesi Sevgi Yolu üzerinde hayata geçirdik. Sarnıç’ta inşa edeceğimiz Porta Gaziemir 3 için çalışmalarımız devam ediyor.

Porta Gaziemir’de, çoğunluğu kadın olmak üzere 75 kişiye iş imkânı yarattık. Porta Gaziemir, aynı zamanda bir sosyal proje, kadın istihdamına yönelik bir girişim. Gaziemir Üretici Kadın Kooperatifi ortağı kadınlar, Porta Gaziemir’in mutfağında üretim yapıyor. Kadınların ürettiği yiyecekler tesiste satılıyor. Kadınlar, kooperatif aracılığıyla kazanç elde ediyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Gaziemir’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

HALİL ARDA:
İlçemizde belediyemize ait bir sosyal tesis yoktu. Bu, büyük bir ihtiyaçtı. Sosyal tesis ihtiyacının farkındaydık. Bu nedenle Porta Gaziemir seçim vaatlerimiz arasındaydı. Göreve başladıktan sonra projemizi hayata geçirmek için kolları sıvadık ve harekete geçtik. Mimari proje aşamasının ardından inşaat çalışmalarını hızlıca tamamladık, tesisi vatandaşların hizmetine sunduk. Hedefimiz, ilçemizde yaşayan tüm vatandaşların ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir sosyal tesisi hizmete sunmaktı. Bu tür sosyal tesisler ülkemizdeki ekonomik kriz ortamında vatandaşların sosyalleşmesine imkân tanıyor. Ekonomik zorluklarla mücadele eden vatandaşlar bu tesisler sayesinde sosyalleşiyor.

Projemizden engelli vatandaşların da yararlanabilmesi, Porta Gaziemir’deki hizmetlere erişmesi için özel bir çalışma yaptık. Engelli çocukların ve ailelerinin kamusal alanda sosyalleşmesini sağlamak, toplumsal hayata katılımlarını teşvik etmek, toplum içinde görünürlüklerini artırmak amacıyla Porta Gaziemir bünyesinde özel bir proje hazırladık. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda Gaziemir Kadın Derneği’yle işbirliği yaptık ve özel bir projeyi hayata geçirdik. Özel eğitim uygulama okullarında ve özel eğitim alt sınıflarında eğitim gören Gaziemirli 100 çocuğun ve ailelerinin Porta Gaziemir’den yararlanması için “Porta Hediye Kart” uygulamasını başlattık. İki ay boyunca kullanılabilecek kartlara 400 TL yükledik. Kart sahipleri, Porta Gaziemir’den ücretsiz yararlandı. Porta Gaziemir’in yoğun ilgi görmesi ve kadınların tesislerde çalışarak para kazanması ne kadar doğru bir iş yaptığımızın göstergesi. Projemizin amacına ulaştığını gördüğümüz için mutluyuz.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

HALİL ARDA:
Hizmet üretirken, projelerimizi hayata geçirirken mevzuat elimizi kolumuzu bağlıyor. Yerel yönetimlerin yetkileri artırılmalı, hizmet üretirken önümüze çıkan engeller kaldırılmalı, yerel yönetimler güçlendirilmeli. Bütçe açısından da zorluklar yaşıyoruz. Ekonomik kriz, belediyeleri de etkiliyor. İller Bankası’ndan gönderilen tutar personel maaşlarını karşılamaya bile yetmiyor. Belediyemizin mali disipliniyle, gelir getiren çalışmalarla bu zorlukla mücadele ediyoruz. Ekonomik sıkıntılara rağmen hem personelimizin maaşlarını geciktirmeden ödüyoruz hem de yatırım yapıyoruz.


Önerilen Haberler