100 YILLIK ÇINAR

Ahmet Akın

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluş tohumu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında 4 Eylül 1919 tarihinde gerçekleştirilen Sivas Kongresi’nde ekilmiştir. Sivas Kongresi’nde benimsenen tam bağımsızlık ilkesi, partimizin de temel ilkesidir. Cumhuriyet Halk Partisi, bu temel ilkeden hiç vazgeçmeden Kurtuluş Savaşı’nda savaş meydanlarında, cephelerde mücadele edilerek kurulan bir siyasi partidir.

Partimizin 100. yıldönümünü CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen törenlerle kutladık.  Cumhuriyet Halk Partisi, 100 yıllık bir çınar. Partimizin 100 yıllık tarihi aynı zamanda modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve gelişiminde de kilometre taşlarını oluşturuyor.

Bu yıl hem partimizin hem de cumhuriyetin 100. yılını coşkuyla kutluyoruz. Atatürk’ün, “Benim iki büyük eserim var: Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir,” sözünden hareketle hem cumhuriyeti hem de partimizi Atatürk’ün mirası olarak görüyoruz. Cumhuriyetin 100. yıldönümünde Atatürk’e, cumhuriyete ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. 100 yıl önce olduğu gibi bugün de özgürlüğe ve bağımsızlığa yönelik inancımız ve mücadele azmimiz tam. Türkiye’de tüm sorunların çözümü var. Partimizin 100 yıllık tarihi boyunca sosyal belediyecilik anlayışı temelinde Atatürk’ün şu sözü de bize yol gösterdi: “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.”

Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle ücretli çalışanlar her geçen gün daha da yoksullaşıyor, dar gelirli vatandaşlar hayatta kalmak için mücadele veriyor. Belediyelerimiz, milyonlarca dar gelirli vatandaşa destek oluyor, her eğitim-öğretim döneminde yüz binlerce öğrenciye kırtasiye malzemesi desteği veriyor, on binlerce üniversite öğrencisinin barınma sorununu çözüyor, çocuklar ve gençler için yaz aylarında kültürel ve eğitsel faaliyetler düzenliyor. Dar gelirli aileler belediyelerimiz aracılığıyla kreş hizmetinden uygun koşullarda yararlanıyor. Belediyelerimiz, üreticilere tohum ve gübre desteği veriyor.

Temel ihtiyaçların insan hakkı olduğu bilinciyle vatandaşlara her alanda destek olmaya devam edeceğiz. Vatandaşları müşteri olarak görmeyen yönetim anlayışıyla hizmetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Partimiz ve belediyelerimiz varsa, vatandaşlara hizmet etme aşkı, destek olma yarışı var.