"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

GÖKHAN ZEYBEK: “CHP BELEDİYECİLİĞİ TOPLUMDA KARŞILIK BULDU”

  • 30 Nisan 2024
Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP'nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerindeki başarısını Belediye Gazetesi'ne değerlendirdi.

CHP, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde kazandığı başarıyla 47 yıl sonra Türkiye’de birinci parti oldu. Yerel seçimin sonuçlarını ve CHP’nin başarısının nedenlerini nasıl değerlendirirsiniz?

GÖKAN ZEYBEK:
Yerel seçimlerde elde ettiğimiz büyük başarı iktidar yolundaki en önemli anahtarımız. Elbette bu tarihî başarıyı getiren birçok faktör söz konusu. Doğru ve kapsamlı stratejiyle hazırladığımız yerel seçim kampanyasının her dinamiği, yereldeki değişimin ülke çapında yaratacağı ivmeye duyduğumuz inanç, bu anlayışla planladığımız çalışmalar, belediyelerimizin geçmiş dönemdeki nitelikli ve kapsayıcı çalışmaları seçim zaferinin belirleyicileri oldu. Ekonomik kriz nedeniyle giderek derinleşen yoksulluk, gelir adaletsizliğindeki uçurum, eğitim, sağlık başta olmak üzere toplumun her alanında, her kurumunda daha da belirginleşen çürüme, ayrımcılık ve kutuplaştırma nedeniyle vatandaşlar tercihini değişimden yana kullandı. Saray iktidarının kendi çevresini zenginleştiren ve ayrıcalıklı kılan, vatandaşların yaşadığı zorlukları görmezden gelen politikaları toplumsal güveni zedeledi, hatta yok etti. Çocukları, gençleri, kadınları, yaşlıları, toplumun diğer dezavantajlı gruplarını yok sayan, ülkenin geleceğini karanlığa mahkûm eden bu anlayış, sebep olduğu sorunları çözmek yerine iktidarını yeni sorunlar üreterek meşrulaştırmaya çalıştı. Bu nedenle yerel seçim aslında sadece yerele odaklı olmadı. Partimizin büyük bir zafer kazanarak seçimden çıkması, ülkemizin aydınlık günlere ulaşmasını, üretmesini, gelişmesini, kalkınmasını isteyen her vatandaşın bize yüklediği sorumluluktu. Bunun bilincindeyiz. CHP belediyeciliğinin toplumdaki karşılığını da gördük, görüyoruz. 2019 yerel seçimlerine kıyasla 2024 yerel seçimlerinde reel oylarımızı artırdık. Türkiye nüfusunun üçte ikisini yönetecek başarıyı sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. AK Parti’nin kaybetmesinde, CHP’nin kazanmasında öne çıkan unsur katılımcı, kamucu ve kapsayıcı siyaset anlayışıydı. Yani belediyelerimizin yıllardır uyguladığı yönetim anlayışıydı. CHP Genel Merkezi’nde de, CHP’li belediyelerde de bu siyaset anlayışının egemen olduğunu görebilirsiniz. Biz, sorunlara değil çözümlere odaklanıyoruz. Bir arada yaşamanın, toplum olmanın, kalkınmanın, üretmenin, birlikte yönetmenin, eşit ve adil paylaşımın gücüne inanıyoruz.   

Genel seçim sonrası seçmenlerdeki hayal kırıklığının etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla yerel seçimlerde stratejik olarak hangi kriterler ön planda tutuldu?

GÖKAN ZEYBEK:
2024 yerel seçimlerinden iktidar seçmeninden de oy aldık. İttifaksız gerçekleşen bir seçim olmasına rağmen oyumuzu artırdık, ana muhalefet partisi olarak gücümüzü ortaya koyduk. Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye nüfusunun üçte ikisini yönetecek sayıda belediye kazandık. Genel seçim sonrası seçmenlerdeki hayal kırıklığının etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla yerel seçim kampanyasına odaklandık. Doğru stratejilerle, sahada aktif çalışarak, vatandaşlarla birebir iletişim kurarak, onları dinleyerek, çözüm önerilerimizi anlatarak ilerledik. Seçim manifestomuzdaki söylemimizin öznesi de Türkiye’ydi. Ülkemizin her bölgesine, her kentine hizmet götürmeye talip olduk. “İşimiz Gücümüz Türkiye” dedik. Suni gündemlere değil vatandaşların, ülkenin gerçek gündemine odaklandık. Somut öneriler geliştirdik. Toplumun beklentilerini karşılayacak olanın boş vaatler olmadığını savunduk. Vatandaşlar, ülkemizin içine sokulduğu girdaptan, adaletsizlikten, hukuksuzluktan, yolsuzluklardan, Saray iktidarının israfından, kamu kaynaklarının fütursuzca kullanılmasından, ayrımcılıktan duydukları rahatsızlığı oylarıyla ifade etti, gericiliğe, talana, ranta, yozlaşmaya ve kutuplaştırmaya tahammül etmek zorunda olmadığını gösterdi. CHP’li belediyelerin, hizmet verdikleri kentlerde ve bölgelerdeki yönetim becerisini, tasarrufunu, hizmet anlayışını gören vatandaşlar, yeni bir siyaset anlayışının ülkenin geleceği açısından ne kadar gerekli olduğunun da farkına vardı.  



Kapsayıcı, ayrım gözetmeyen ve liyakat odaklı yerel siyaset anlayışı orta ve uzun vadede CHP’nin yerel seçimdeki yükselişini nasıl biçimlendirecek?

GÖKAN ZEYBEK:
Yerel seçimde kazandığımız başarı 2028 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bize sorumluluk ve görevler yükledi. CHP belediyeciliği toplumda karşılık buldu, belediyelerimizin hizmetleri ve projeleri adından söz ettirdi. Vatandaşlar bu anlamda bize güveniyor. Bizim de toplumsal güveni sağlamlaştıracak, yerel seçimlerde ilk kez CHP’ye oy veren seçmenleri ve bugüne kadar CHP'ye hiç oy vermeyen seçmenlerin de desteğini alacak bir yönetim anlayışını genel siyasete de taşımamız gerekiyor. Bu nedenle öncelikle yeni yerel yönetim anlayışını yapısal bir gereklilik hâline getireceğiz. Nedenleri sorgulamayacağız. Nasıl olması gerektiği üzerine yoğunlaşacağız. Belediye hizmetlerini ortaklaştıracağız. “Bu hizmeti CHP’li belediye vermiştir, bu projeyi CHP’li belediye hayata geçirmiştir,” denmesini sağlayacağız. Belediyelerimizin iyi uygulama örneklerini yaygınlaştıracağız. Vatandaşların taleplerini göz önünde bulundurarak öne çıkarılması istenen hizmetleri belirleyeceğiz. Öncelikli alanlardaki sorunları çözmek, farklı alanlarda benzer sorunların ortaya çıkmasını engelleyecek. Ayrım gözetmeksizin toplumun her kesimin ihtiyaçlarını karşılayacak böylesi bir hizmet pratiğini temellendirmek amacıyla CHP Genel Merkezi, yerel yönetimler ve büyükşehir belediyeleri arasında eşgüdümü, koordinasyonu güçlendirecek yöntemleri belirleyeceğiz ve uygulayacağız. Tarafsızlık ve eşitlik ana söylemimiz olacak. Kurumsallaşmaya önem vereceğiz. Belediyelerimizdeki liyakatli kadrolarla, alanında uzman personelin deneyimiyle vizyon projelerini ön plana çıkaracağız. Toplumun değerleriyle barışık bir yerel yönetim anlayışını benimseyeceğiz, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanmasına yönelik çalışmalar yapacağız. Belediye başkanlarımızı, farklı alanlardaki uzmanlarla buluşturacağız, tematik ve periyodik toplantılar düzenleyeceğiz. Gerek belediyelerimizin gerek insan kaynağımızın kapasitesini artıracağız. Belediyelerimize teknik ve hukuki destek vereceğiz. CHP’li yeni belediyelere her konuda destek olacağız. Nitelikli kadrolar yetiştirerek, bu kadroları yerel yönetimlerde uzmanlaştırarak Türkiye iktidarına yürüyeceğiz.

CHP’li belediyelerin yeni dönemdeki temel hedefleri nelerdir?

GÖKAN ZEYBEK: “Türkiye İttifakı”, karanlıktan çıkışın anahtarı oldu. Belediyelerimizin bu anahtarla açacağı ilk kilit, kalkınma belediyeciliğiyle kentlerin dirençli ve güvenli, refah belediyeciliğiyle huzurlu ve konforlu, dayanışma belediyeciliğiyle adil ve yaşanabilir hâle getirilmesi olacak. CHP’li tüm belediyeler, hizmet verdikleri bölgeleri marka hâline getirecek, insan odaklı hizmetler üretecek. Temel hedefimiz, kapsayıcı, uzlaştırıcı ve birleştirici bir anlayışla toplumsal kültüre, kentlerin ruhuna ve kimliğine sahip çıkmak, her bölgenin kaynağını o bölgenin halkı için kullanmak. Dayanışma belediyeciliğini yaygınlaştırmak, sosyal politikaların kapsamını genişletmek de hedeflerimiz arasında. Dezavantajlı toplumsal grupların yaşadığı sorunları dikkate almayan, ekonomiden eğitime, güvenlikten sağlığa kadar her alanda Türkiye’yi işlevsizleştiren Saray iktidarının politikalarının aksine demokrasinin, hukuk devletinin ve sosyal devletin temel ilkelerini benimseyeceğiz, bu ilkelerin toplumsal yaşam için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu göstereceğiz. Tüm hizmet başlıklarında (altyapı, üstyapı, ulaşım, sağlık, teknoloji, afet yönetimi, kentsel dönüşüm, tarımsal üretim vb.) yerelden kalkınmanın, Türkiye’nin kalkınmasını sağlayacağını ispat edeceğiz. Hak temelli, eşit ve adil, erişilebilir, sürdürülebilir hizmetlerin kalkınma belediyeciliğinin ana belirleyicisi olduğu gerçeğini her hizmetimizde, projemizde ortaya koyacağız. Türkiye, daha fazla sayıda CHP’li belediyenin çalışmalarıyla dayanışmanın, kalkınmanın, üretmenin, paylaşmanın ve geleceğe umutla bakmanın güvenini yaşayacak.


Önerilen Haberler