YÜKLENİYOR
Kentsel tasarım; kamusal mekânların tasarımından meydan düzenlemelerine, peyzajdan kent mobilyalarına ve heykellerine, dezavantajlı gruplara yönelik mekân inşasından kentsel alanların kalitesini iyileştirmeye, sokakların yenilenmesinden ulaşım planlanmasına kadar oldukça geniş bir tasarım sürecini kapsıyor. Bu kapsamda belediyenizin yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?
ABDÜL BATUR: Bu geniş tasarım sürecinde bizim de çeşitli çalışmalarımız bulunuyor. Kentsel tasarım birimimiz, kent estetiğini bozan ve görüntü kirliliğine neden olan olumsuzlukların önüne geçilmesi için titiz bir bakış açısıyla hareket ediyor. Belediyenin tasarrufu altındaki alanlarda kamunun kullanımına yönelik olarak cephe sağlıklaştırma projeleri, yol, meydan ve açık alan düzenlemeleri, kent mobilyası tasarımları yapılıyor. Engelli hemşerilerimizin yaşamlarını kolaylaştıracak önlemlerin ilgili mevzuat ve standartlar doğrultusunda projelerimizde yer alması sağlanıyor.
Kentsel tasarım projelerinizde hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Mevcut olan kentsel kimlikle, tarihsel geçmişle ve dokuyla yeni yapılacak olanlar arasında uyum sağlanması için nelere dikkat ediyorsunuz?
ABDÜL BATUR: Kentsel tasarım çalışmalarımızda öncelikli olarak bölge halkının ihtiyaç ve taleplerini belirliyoruz. Bu kapsamda bölge halkıyla, muhtarlarla iletişime geçiyoruz. Şu noktayı özellikle vurgulamak isterim: Hazırlanan projelerde engelli hemşerilerimizin erişebilirliğini sağlamak öncelikli tasarım kriterlerimizdendir. Ayrıca projenin hazırlandığı bölgenin mimari üslubuna uygun kent mobilyaları seçimine de özen gösteriyoruz.
Belediyeniz bünyesinde “Kentsel Tasarım Müdürlüğü” veya “Kentsel Tasarım Birimi” var mı? Daha etkili bir kentsel tasarım için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir?
ABDÜL BATUR: Evet, Konak Belediyesi’nde Kentsel Tasarım Müdürlüğü bulunuyor. Müdürlüğümüz tüm çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürüyor. Daha etkili bir kentsel tasarım için kamusal alanlara cephe veren yapılarda belediyelerin müdahalede bulunmasına izin verecek yasal düzenlemelerin oluşturulmasının yararlı olacağına inanıyoruz.
Kentsel tasarım projelerinizin yerel kimliğe uygun olması için analiz ve değerlendirme yapıyor musunuz? Planlama ve tasarım süreçlerinde katılımcılığı nasıl sağlıyorsunuz? Vatandaşlarla, STK’larla, üniversitelerle ve ilgili meslek odalarıyla bu anlamda çalışmalarınız var mı?
ABDÜL BATUR: Projelerimizin tamamı yerel kimliğe uygunluk bakımından analiz ediliyor. Bu, olmazsa olmazımız. Bir diğer olmazsa olmazımız da projelerimizde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle, yani ilçemizdeki tüm paydaşlarla ortak zeminde buluşmak, kent yararına dayanışma ortamını oluşturmaktır. Konak’ta göreve “Birlikte Konak Çok Daha Güzel Olacak” sloganıyla başladık. İki yılı aşan hizmet dönemimizde bu dayanışmayı sağladık. Birçok projede bu güzel işbirliğiyle hareket ediyoruz.
Kentsel tasarım projelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı gibi kurum, kuruluş ve meslek odalarıyla koordinasyonu sağlıyor, ortak çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda toplantılar düzenliyor, gerekli durumlarda protokoller hazırlıyoruz.
Öte yandan, üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı gibi tasarım içerikli bölümleriyle ortak projeler ve atölyeler yapıyoruz. Örneğin, bir atölye çalışması neticesinde belediyemizin imkânlarıyla üretilebilecek kent mobilyası tasarımları yapıldı.
Bu çalışmalar sürecindeki bilgi alışverişi hem kentsel tasarım pratikleriyle ilgili güncel bilginin paylaşılmasını hem de söz konusu alanda eğitim alan üniversite öğrencilerinin tasarım süreçlerine katılmasını sağlıyor. Bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz.
Sürdürülebilir, ekolojik ve bütünleşik kentsel tasarım projeleriniz, dezavantajlı gruplara (çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler) yönelik olarak hayata geçirdiğiniz kentsel tasarım uygulamalarınız var mı? Belediyenizin kentsel tasarım politikası nedir? Kentsel tasarım rehberiniz var mı?
ABDÜL BATUR: Belediyemizdeki kentsel tasarım çalışmaları, işin konusuna göre, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’yle Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Özellikle engelli hemşerilerimizin erişebilirliğine önem veriyoruz. Çocukların ve yaşlıların birlikte konforlu zaman geçirebildiği, bölge sakinlerinin çeşitli aktivitelere erişimini kolaylaştıran, gençlerin kendileri ve çevreleriyle olan ilişkilerini geliştirmelerini sağlayan, farklı toplum katmanlarının buluşmasına ve kaynaşmasına zemin hazırlayan, sosyal entegrasyonu kolaylaştıran çalışmalar yapılmasına özen gösteriyoruz. Tabii ki uygulamanın gerçekleştirildiği semtlerin imajına olumlu katkı sağlanması da önceliğimizdir.
Restorasyonla yeniden ayağa kaldırıp kente kazandırdığımız “İkiz Evler”, “Yemişçizade Konağı”, asırlık binayı dönüştürerek hizmete açtığımız “Roman Kültür Merkezi”, “Yenilikçi Öğrenme Merkezi” hâline getirdiğimiz “İstiklal İlkokulu”, zihinsel engelli çocuklar ve aileleri için kurduğumuz “Engelsiz Yaşam Köyü”, Konak’a yeniden kazandırmak için gün saydığımız ve ilçemiz için çok önemli olan “Aydın Erten Rekreasyon Alanı” ve içinde Bilim Merkezi’nin de yer alacağı “Çınarlı Rekreasyon Alanı” projelerimizi örnek olarak verebiliriz.
Belediyemizin yetki alanı içerisinde bulunan tarihî Kemeraltı Çarşısı’na yönelik plan notlarının eki olan kentsel tasarım rehberi bulunuyor. Söz konusu plan notlarında kentsel tasarıma yön veren hususlar ve kent mobilyalarıyla ilgili özel notlar yer alıyor.