"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Haluk Cömertoğlu: Her Alanda Örnek Teşkil Eden Çalışmalar Yapıyoruz

  • 11 Ekim 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


HALUK CÖMERTOĞLU: Hayata geçirdiğimiz projeleri şöyle sıralayabilirim:


Arapgir Kozluk Vadisi Reyhan Projesi: Reyhan bitkisinden katma değeri yüksek ürünler olarak çay, reçel, kuru yaprak reyhan ve toz baharat, dörtlü reyhan seti olmak üzere beş adet ticari ürün ortaya çıktı. Bunların yanı sıra soğuk reyhan şerbeti, reyhanlı badem şekeri, reyhan kolonyası, baharatı ve lokumu da üretildi. Ürünler yöreden karşılanmaktadır.


Serge İlham Merkezi Uygulama Projesi: DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’yla birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında Serge Mahallesi’nde 1.100 metrekarelik yapı alanında konaklama amaçlı kullanılmak üzere yöresel mimariye uygun 16 odalı ve 32 yataklı otel binası yapıldı.


Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretme Projesi (Yöresel Ürünlerin İşlenmesi): Arapgir yöresinde yetiştirilen domateslerden ev tipi salça ve domates kurusu yapıldı. Ürünler, etiket ve ambalaj çalışmaları tamamlandıktan sonra tanıtım fuarlarında ve ilçe merkezinde satışa sunuldu. İlkbahar aylarında bölgedeki çeşitli bitkilerin ve çiçeklerin toplanmasıyla başlayan çalışma dahilinde yaklaşık 30 çeşit reçel imal edildi. Arapgir yöresinde yetiştirilen sivri-top biberlerden, domates, kapari, çağala vb. ürünlerden ev tipi turşu kurma denemeleri yapıldı. 2012 yılında uygulamaya koyduğumuz kırsal kalkınma modeliyle bölgemizdeki tüm doğal varlıklara ilişkin akademik araştırmalar yapıldı. Katma değeri yüksek ürünler konusunda öncü çalışmalar yaptık.


İmar Planı Çalışmaları: Arapgir ilçe merkezinin tamamının imar planı yapıldı.
Eskişehir Vadisi’nde Osmanpaşa, Sekisu, Göz ve Serge’yi kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapıldı.

 
Köyden mahalleye dönüşen 42 köyün ve 38 mezranın planlama çalışmaları başlatıldı, zemin etütleri tamamlandı. Planlama çalışmaları belediyemizin uhdesinde İller Bankası tarafından devam ettirilmektedir.


İlçe merkezinde tarihî dokunun yoğunluk gösterdiği Berenge, Çarşı, Yeni Mahalle, Hocaali ve Mehmet Akif Mahallesi’nin bir kısmında yine belediyemizin uhdesinde Kültür Bakanlığı tarafından koruma amaçlı imar planı yapılmaktadır.


Eskişehir Vadisi Tasarım Projesi: Arapgir Eskişehir Vadisi kültür ve doğa turizmi fizibilitesi, Arapgir’in eski yerleşim yeri olan ve uzun yıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapan Eskişehir Vadisi’nde doğa/kültür turizmi ve kırsal turizm odağında gelişim olanaklarının, yatırım planının incelendiği, bu doğrultuda detayların ortaya konduğu fizibilite projesidir.


Eskişehir Vadisi, çalışma kapsamında odak alan olarak belirlendi. Üst ölçekte Arapgir ilçe merkezi ve yukarı Fırat Havzası göz önünde bulunduruldu, gelişim stratejileri kurgulandı.


Seher Atmaca Konağı Restorasyon Projesi: Konağın restorasyonu tamamlandı. Proje dahilinde konak, Ermeni vatandaşlar için “Ermeni Yaşam Evi ve Müzesi” olarak hizmete sunulacak.


Arapgir Livası Yöresel Değerleri: Arapgir’in tarihi, kültürü ve doğası başta olmak üzere ülke genelindeki tanınırlığı yeterli düzeyde değil. İlçemizin tanıtımı için yoğun bir çalışma içerisindeyiz.


İlçemiz, üzüm-dut ürünleri, leblebisi, tahta çivili ayakkabısı, semer-palancılık, kalaycılık, manusa-çıpıt dokumacılığı ve bakır işleme faaliyetleri, organik ev ürünleri ve yemekleri, el sanatları, folkloru, köhnü üzümü, reyhanı, çelem, biber gibi tarımsal ve yöresel ürünleriyle zengin bir kültüre sahip. Yöreye ait değerlerin tanıtılması için yürütülecek çalışmalar yeni iş kollarının oluşmasına, tarımsal üretimin artmasına, turizme, sosyal ve beşeri sermayenin gelişmesine de katkıda bulunacak.


Demirciler Sokak restore edilerek yöresel ürün pazarına çevrilecek. Binaların çatısına yerleştirilecek güneş panelleriyle hem sokak aydınlatılacak hem de dükkânların elektrik ihtiyacı karşılanacak.


Fotokamp Projesi: Projeyle hem fotoğraf sanatının gelişmesine katkı sağlanıyor hem de fotoğrafçılar destekleniyor. “Uluslararası Fotokamp”, ilçemizin tanıtımı açısından önemli bir proje ve her yıl belediyemiz tarafından düzenleniyor.


Binreis Konut Projesi (Arapgir Yeni Yaşam Merkezi): İlçenin yeni bir çehreye kavuşması ve nitelikli konut ihtiyacının karşılanması amacıyla Şıhlar Mahallesi’nde bulunan 100 dönümlük alanda yapımı devam eden proje, 204 konut, 13 dükkân ve 51 villadan oluşuyor. 


Güneş Enerjisi Santrali Projesi: Çobanlı Mahallesi’nde kurmayı planladığımız 250 kW’lık güneş enerjisi santralinin ruhsatı alındı. Yapım çalışmaları en kısa sürede başlayacak. 


Kırsal Kalkınmaya Yönelik 2.000 Adet Dut Dağıtım Projesi: Bölgemizin en önemli gelir kaynaklarından olan çekirdeksiz dut fidelerini çiftçilere ücretsiz dağıtıyoruz. Bu sayede ilçemizde dut bahçeleri oluşturuyoruz. Elde edilen ürünleri de katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyoruz.


Kadın Kooperatifi: İlçemizdeki kadınların üretime dahil olması amacıyla Arapgir Kadınlar Kooperatifi kuruldu. Kooperatif, çalışmalarına devam ediyor.


Evde Çalışmak İsteyen Kadınlara İş İmkânı: Evde çalışmak isteyen ve ilçemizde ikamet eden kadınlar için kooperatif aracılığıyla iş imkânı yaratıyoruz.


Kıl Çadır Butik Otel Projesi: Kozluk Çayı üzerinde tarihî Kozluk Köprüsü’nün yanında hayata geçirdiğimiz “Kıl Çadır Butik Otel”, bu bölgenin en farklı projelerinden biri. Proje kapsamında doğanın içinde kıl çadırda kalma olanağı sunulacak. Hedefimiz, otel konforunda konaklama imkânı sunmak.


Arapgir Musiki Evi ve Çocuk Belediyesi Projesi: Projeyle Arapgir’in yerel musikisinin devam etmesi sağlanıyor. Ayrıca Seferihisar Belediyesi’nin “Çocuk Belediyesi” projesinden yola çıkarak benzer bir uygulamayı ilçemizde hayata geçirdik. Amacımız; çocukların yönetime katılmasını sağlamak, çocuk hakları konusunda farkındalık yaratmak, eğitimler düzenlemek ve çocuk haklarını gözeten bir belediye yapısı oluşturmak. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


HALUK CÖMERTOĞLU: Belediyemiz, stratejik hedeflerinde ve planlarda herhangi bir değişikliğe gitmemiştir.



Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


HALUK CÖMERTOĞLU: Yönlendirme levhalarının yenilenmesi, araç filosunun genişletilmesi, ilçe meydanının yenilenmesi, yaşlılara sıcak yemek dağıtım çalışmaları ve öğrenci konuk evi inşası olarak sıralayabilirim.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


HALUK CÖMERTOĞLU: Malatya Büyükşehir Belediyesi’yle ortaklaşa yaptığımız çalışmalar bulunmaktadır. İlçemizin içme suyu ve kanalizasyon altyapısı Maski Genel Müdürlüğü tarafından değiştirildi. İlçemizdeki yollarda asfalt çalışması yapıldı.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


HALUK CÖMERTOĞLU: STK’lara ve meslek odalarına destek veriyoruz. Arapgir’de sivil toplumun güçlenmesi ve gelişmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Kent konseyimiz bulunmamaktadır.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


HALUK CÖMERTOĞLU: Özel Beyazay Derneği Arapgir Şubesi’nde eğitim gören özel çocuklara yönelik olarak etkinlikler düzenliyor, eğitimlerine katkı sunuyoruz. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


HALUK CÖMERTOĞLU: Bütçeyle ilgili zorluklar yaşıyoruz. Yatırımlarımızı ve planladığımız projeleri bütçe kaynaklı yaşadığımız sorunlar nedeniyle gerçekleştiremiyor, ileri bir tarihe erteliyoruz. 


ARAPGİR BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Muhtarlıklar Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği. 


STRATEJİK HEDEFLER: Arapgir Belediyesi olarak ülkemizde her alanda örnek teşkil eden kapsamlı, kapsayıcı ve toplumun geniş kesimlerinin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürüttük. Arapgir halkının ihtiyaçlarını, belediyemizin imkânlarını, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları göz önünde tutarak stratejik planımızı hazırlıyoruz. Göreve geldiğimiz andan itibaren ortaya koyduğumuz performansı önümüzdeki süreçte de sergileyeceğiz. Türkiye’nin dışa açılan kapısı olan Arapgir’de gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ve hayata geçirdiğimiz projeler ülkemizin her köşesinde ses getirmektedir. Bugüne kadar yaptığımız projeler ve çalışmalar vatandaşların takdirini kazandı.


ÇALIŞAN SAYISI: 100


BÜTÇE: 18.000.000,00 TL


HALUK CÖMERTOĞLU


Erzurum Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2009 yılına kadar inşaat sektöründe ticari faaliyetlerde bulundu. Arapgir’in kalkınmasına yönelik çalışmalarda, projelerde ve kırsal kalkınma modelinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Arapgir Belediye Başkanı seçildi.  Evli ve 4 çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler