"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Murat Açıl: Belediyemizin Eksikliklerini Gidereceğiz

  • 11 Ekim 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


MURAT AÇIL: Önceki yıllarda İmranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nde başkanlık yaptığım için ilçenin zayıf ve kuvvetli yanları hakkında bilgiye sahiptim. 


Seçim sürecine öncelikle SWOT analizi yaparak başladık. İlçenin avantajlarını, dezavantajlarını, gelecekte karşımıza çıkabilecek fırsatları ve tehditleri değerlendirerek görevi devraldığımda ilçede neler yapmamız gerektiği konusunda bir çalışma programı hazırladık. Bu çalışmayı halka sunduk. Hazırladığımız bu programın objektif olmasına özen gösterdik.


İlçedeki en önemli sorunların başında istihdamın geldiğini gözlemledik. İlçenin sürekli göç vermesi, yaşlı nüfusunun fazla olması, ilçe merkezindeki kahvehanelerin sayısının çokluğu ve gençlerle dolu olması, istihdamın olmadığının bir göstergesiydi. 


Seçimden önce hayata geçirmek istediğimiz projelerimizi şöyle sıralayabiliriz:


  • İlçe merkezini düzenlemek ve modern bir görüntü yaratmak,

  • İlçe merkezindeki konutların daha modern bir görünüm kazanması için ön yüzeylerini beyaz renge boyamak,

  • Peyzajı yenileyerek modern bir görünüm vermek,

  • Trafik düzenini sağlamak ve kaldırım çalışmaları yapmak,

  • Pazar alanını yenileyerek daha temiz ve modern bir görüntü kazandırmak için kapalı pazaryeri projesini hayata geçirmek,

  • Kızılırmak kenarında düzenleme yapmak ve yaşam alanı oluşturmak,

  • İmranlı’ya has organik gıda markası oluşturup İmranlı balını tüm Türkiye’ye tanıtmak,

  • Anayol gelgeç trafiğinden yararlanarak ilçe ekonomisine kaynak yaratmak amacıyla yol üzeri tesis yapmak,

  • İmranlı’yı tanıtmak ve ziyaretçi çekmek için kültür-sanat festivali düzenleyip geleneksel hâle getirmek,

  • Kadınlara ve çocuklara yönelik projeleri hayata geçirmek,

  • İlçeye daha modern bir görüntü vermek amacıyla konut projeleri yapmak,

  • Belediye binasına ve personeline yönelik kurumsal bir kimlik oluşturmak,

  • Tüm bu projeler kapsamında genç nüfusa yeni istihdam alanları yaratmak.


Gerçekleştirdiğimiz projelerimizi de kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:


Kişi başı 6.400 TL’lik borçla Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden birini devraldığımı söyleyebilirim. Bu kadarını tahmin etmiyordum. İller Bankası’ndaki gelir payının da tamamı kesiliyordu. Öncelikle gelir elde etmem lazımdı, çünkü maaşları ve piyasa borçlarını ödeyecek durum bile yoktu.  Hemen bir inşaat şirketi kurduk, belediyenin arsasında 100 konutlu bir proje başlattık. Henüz proje aşamasında olan daireleri satmaya başladık. Belediye payına düşen miktarla maaşları ödedik. Maalesef meclisin çoğunluğunu da alamamıştık, azınlıktaydık, ama yaptığımız projelerle meclis üyelerini ikna ederek ilçeyle ilgili aldığımız kararlarda oyçokluğu sağladık. Alınan bu kararlarda ekonomiyi ve gelişmişliği ön planda tutarak tarafsız davranacağımız bir süreci başlattık. 


İlçenin ortasından Kızılırmak geçiyor, ancak bu doğal kaynak hiç değerlendirilmemiş. Bu nedenle önce bir slogan oluşturduk: “Kızılırmağın Doğduğu Kent.” Bu slogana sempati duyuldu ve slogan hafızalarda yer etti. Meclisi bizzat ikna ederek Kızılırmak kenarına Hasret Gültekin Parkı yaptık, vatandaşların hizmetine sunduk. Hasret Gültekin Parkı sayesinde ırmak kenarında oturulabilecek bir alan oluştu. Park aynı zamanda barış ve kardeşlik duygusunu da büyüttü. 


İlçe merkezini düzenleme projemiz kapsamında çalışmalar yaptık. Kadınların, engellilerin ve yaşlıların yürüyebileceği kaldırımlar yoktu ve kahvehaneler yürüme alanlarını işgal ediyordu. Öncelikle trafiğe ve kaldırımlara yeni düzenlemeler getirdik. Kaldırımları ortadan çizdik ve bir bölümünü kahve dükkânlarına ayırdık, kalan alanı da yayalara bıraktık. Aydınlatma sistemini değiştirdik, daha güzel bir aydınlatma sistemi yaptık. Çarşı içinde dağınık duran taksileri sokak arasında bir durağa aldık. Böylece ilçe merkezinin daha düzenli görünmesini sağladık. İlçe merkezinde yaptığımız peyzaj çalışmalarıyla da ilçeye daha şık bir görünüm kazandırdık. Bu hızlı değişim, ilçe dışından gelen insanları da etkiledi ve bize destek vermeye başladılar.


Bağışlarla ve sponsor desteğiyle boyalar bulduk. İlçe merkezini beyaza boyamaya başladık, ilçede farklı ve estetik bir görüntü oluşturduk.


Belediyemiz bünyesinde kurumsallaşma çalışmalarını da başlattık. Mevcut alan yetersizdi, düğün salonu olarak kullanılan üst katın tadilatını yaparak yeni yönetim katı oluşturduk. Hizmet alanlarını yenileyerek dekore ettik. Belediye binasının etrafındaki duvarları ve demirleri yıktık, bütün alanları park ve bahçe hâline getirdik. 


Bir terminale ihtiyaç vardı. 30 yıllık, çökmek üzere olan harabe bir binayı restore ettik, ilçeye yeni bir terminal binası kazandırdık. İmranlı, doğuya giden anayol üzerinde kurulu olduğu için anayol trafiğinden yararlanmak gerektiğini düşündüm. Tarım çalışmalarına başlamak ve istihdam sağlamak üzere yöremizin ürünlerini tanıtmak amacıyla yeni bir marka oluşturarak gıda şirketi kurduk. Kadınları üretime dahil edip istihdam sağlamak için de kadın kooperatifi kurduk. Özellikle katma değeri yüksek ürünler oluşturmak amacıyla yörenin balını markalaştıracağız dedik. Bu amaçla gıda şirketi ve kadın kooperatifi kurduk. Kadın kooperatifi için merkezdeki bir binanın tadilatını yaptık, üretim tesisi olarak kullanmaları için kooperatife hibe verdik. Kızılırmak kenarında bir kafeterya yapıp kooperatife vereceğiz. Bu sayede ırmak kenarında bir oturma alanı oluşacak, kadınlar da ürettikleri ürünleri sergileyebilecek.


Borçlarımızı azaltmak için maliyenin ve SGK’nın koyduğu hacizleri teminatlar göstererek kaldırdık. Taşınmazların ve arsaların bir kısmını borcumuza karşılık SGK’ya verdik. İller Bankası’ndan bize para gelmediği için kendi kaynaklarımızla borçlarımızı azalttık. 21 milyon TL’lik borcu yaklaşık 14 milyon TL’ye indirdik.


Pandemi döneminde de gıda ürünleri ve hijyen malzemeleriyle ilgili hızlı hareket ettik. İlçemizde Covid-19 vakasının olmaması ulusal medyada gündeme geldi. Uzun süre bu durumu koruduk.


Haftada bir Çarşamba günleri kurulan pazar, kötü bir alanda yer alıyor. Pazar alanının üzerini kapatarak modern bir pazaryerine dönüştüreceğimizi söylemiştik. Görev sürem dolmadan kapalı pazaryeri projemizi hayata geçireceğiz.


Kızılırmak kenarını güzelleştirmek üzere başlattığımız Hasret Gültekin Parkı’ndan sonra İmranlı’nın içerisinden geçen Kızılırmak’ın iki yakasını, iki kilometre uzunluğundaki alanı yaşam vadisi şeklinde projelendirdik, çalışmalara başladık. Vaatlerimizin ötesinde işler yaptık. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


MURAT AÇIL: 1948 yılında ilçe olmuş İmranlı’da biz göreve gelene kadar herhangi bir stratejik plan yoktu. Göç veren, nüfusu azalan, kısıtlı altyapısı olan bir ilçeydi. Stratejik plan ve ilçe gelişim planı yapılmamıştı. Göreve geldiğimiz andan itibaren ilçenin ekonomik, sosyal ve fiziki planlarını yaptık. Stratejik planımız doğrultusunda vakit kaybetmeden çalışmaya başladık. Stratejik hedeflerimizde ve planlarımızda bir değişiklik yapmadık, çünkü daha önce böyle bir plan yoktu, stratejik planı biz yaptık. 


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


MURAT AÇIL: Sanıyorum bu dönemin akılda kalan ve ilçe için önemli olan projesi, Kızılırmak’ın iki yakasını birleştiren “Yaşam Vadisi” olacak. Tenis kortlarının, kafeteryaların, yürüyüş alanlarının, parkların, sokak satrancının ve amfi tiyatroların yer alacağı bir yaşam vadisi planlıyoruz. 2021 yılında bu projeye başlayacaktık, fakat nehrin ıslahının yapılması gerekiyordu. Bunu da projelendirdikleri halde bütçe olmadığı için sürekli ötelemişler. Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun ve milletvekillerimizle Tarım Bakanı’na yaptığımız ziyarette bu durumu dile getirdik. İhale sürecini başlatıyorlar. Önümüzdeki yılın sonunda Kızılırmak’ın iki yakasında Eskişehir’deki Porsuk Çayı gibi bir yaşam vadisi oluşacak ve ilçenin kaderi değişecek. Turizm canlanacak, yeni işyerleri açılacak, çevre illerden ilçemize görmek için insanlar gelecek. Bizden sonraki dönemle ilgili de imar planları hazırlayacağız, belki 30-40 yıllık planlar olacak. İstihdama yönelik çalışmaları da başlatacağız. Bizden sonraki dönemde bu çalışmalar hayata geçirilecek. 


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


MURAT AÇIL: Sivas Belediyesi’yle ortak bir çalışmamız yok. Herhangi bir destek de alamıyoruz, ama iletişimimiz olumsuz değil. Kendi imkânlarımızla ilçemize hizmet etmeye çalışıyoruz. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


MURAT AÇIL: Kent konseyimiz yok. İlçemizde STK da yok. İlçemiz göç verdiği için bütün STK’lar ilçe dışında. STK’larla diyaloğumuz devam ediyor, hatta ilçemize katkı sunabilmeleri için köy derneklerinden oluşan bir federasyona ofis tahsis ettik. STK’larla aramızdaki ilişkiyi geliştirmeye çalışıyoruz.


2019 yılında ilçemizdeki yüksekokulun kız öğrenci yurdunun içini dizayn ettik. Bu süreçte STK’lardan destek aldık. Sadece yurtiçindeki değil, yurtdışındaki STK’larla iletişim hâlindeyiz. Bizi sahiplendiler. 2019 yılında Almanya’daki birkaç STK bir araya gelip konserler düzenledi, bizi de davet ettiler. Biz de onlara hem ilçemizi hem de çalışmalarımızı anlattık, konserlerden elde edilen geliri belediyemize bağışladılar.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


MURAT AÇIL: Engelliler ve yaşlılar için kaldırımları düzenledik. Evde bakımı sağlanan yaşlıların bakım ihtiyaçlarını sağladık. Engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalye tedarik ettik. Engellilerin evlerinin kapı girişine kadar her alanı tekerlekli sandalye kullanımına uygun hâle getiriyoruz. İlkbahar itibarıyla bir saha ekibi kuracağız. İlçemizdeki dezavantajlı grupları ve ilçenin bütün kriterlerini bir sisteme yükleyerek onlarla ilgili daha üst düzey planlar hazırlamaya çalışacağız.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


MURAT AÇIL: Uzun yıllar yerinde saymış bir ilçede değişim yapmak gerçekten çok zor. Yenilikler için ilçe sakinlerini ikna etmek ve çalışmaları zamana yaymak bir mecburiyetimiz var. Hizmetlerimiz için sürekli finansal çalışma yapmak zorundayız. Bütçeyi, insan kaynaklarını doğru kullanmamız ve sürekli proje üretmemiz gerekiyor. Ama pes etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bu zorlu şartlarda yaşam savaşı veren hemşerilerimizi yarı yolda bırakmayacağız, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.


İMRANLI BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Basın Yayın Halkla İlişkiler Birimi, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Birimi, Beyaz Masa, Park Bahçeler Müdürlüğü, Sekretarya ve Fen İşleri Birimi. 


MİSYON: Belediyemizin eksikliklerini gidererek daha iyi hizmet veren bir belediye olmak.


VİZYON: Dış dünyadan ilgi gören, örnek bir belediye olmak.


STRATEJİK HEDEFLER: 71 yıl sonra tarihinde ilk kez Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçimi kazandığı bir ilçede birçok eksikliği tamamlamak gibi bir mecburiyet söz konusu. Bu nedenle sorumluluğumuzun farkındayız ve yoğun çalışıyoruz. 


ÇALIŞAN SAYISI: 40


BÜTÇE: 8.038.000,00 TL


MURAT AÇIL


Lise ve üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladı. Yerel yönetimler ön lisans ve uluslararası ilişkiler lisans bölümlerinden mezundur. 25 yılı aşkın bir süre plastik sektöründe uluslararası beyaz eşya firmalarına üretim yaptı. Eğitim sektöründe beş yıla yakın hizmette bulundu. Üniversitelerde kişisel gelişim, mülakat teknikleri, girişimcilik ve çalışma hayatında başarının yolları gibi konularda seminerler verdi. İmranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği’nde başkanlık yaptı. Sivaslı Girişimci İş Adamları Derneği’nin kurucu ve onursal başkanıdır. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den İmranlı Belediye Başkanı seçildi. 4 çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler