"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Celal Alper İbaş: İlçemizin Doğal Dokusunu Koruyan Çalışmalar Yapıyoruz

  • 18 Ekim 2021

Kentsel tasarım; kamusal mekânların tasarımından meydan düzenlemelerine, peyzajdan kent mobilyalarına ve heykellerine, dezavantajlı gruplara yönelik mekân inşasından kentsel alanların kalitesini iyileştirmeye, sokakların yenilenmesinden ulaşım planlanmasına kadar oldukça geniş bir tasarım sürecini kapsıyor. Bu kapsamda belediyenizin yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?

CELAL ALPER İBAŞ: Avanos, coğrafi, tarihî, kültürel özellikleri ve turizm potansiyeli açısından bölgenin en güzel ilçelerinden biri. Bu nedenle Kapadokya’nın el sanatları ve turizm merkezi olarak öne çıkıyor. Ülkemizin en uzun nehri Kızılırmak, ilçemizin ortasından geçiyor, ilçemizi iki yakaya ayırıyor, doğal güzellikleri ön plana çıkararak vatandaşların ve ziyaretçilerin ilçemize gösterdiği ilgiyi artırıyor. Bu bağlamda ilçemizdeki kamusal alanların tasarımı, temizliği, bakımı gibi detaylar belediyemiz açısından da büyük önem kazanıyor.

Sokaklarda ve caddelerde kullanıma, iklime ve farklı sebeplere bağlı olarak oluşan yıpranmayı, eksiklikleri gideriyoruz. Sokakları ve caddeleri yörenin genel dokusuna uygun şekilde modern ve kullanışlı biçimde yeniliyoruz. Rekreasyon alanlarında ve parklarda kullanılmak üzere belediyemiz bünyesindeki demir atölyesinde ve marangozhanede vatandaşların ve dezavantajlı grupların ihtiyacına uygun bank, kamelya, çöp kutuları, ahşap korkuluklar, orman masaları vs. üretiyoruz, bunları kamusal alanlarda değerlendiriyoruz.

İlçemizde aktif olarak sanatsal faaliyetlerde bulunan kıymetli sanatçılara ve ustalara ait tasarımları, onların geri dönüşümle ortaya çıkardıkları sanatsal oluşumları, kamusal alanların yoğun talep gören noktalarına yerleştiriyoruz. Çevre düzenlemesine önem veriyoruz. Bu önemi sanata ve sanatçıya verdiğimiz değerle harmanlayarak belediyemizin kentsel tasarım çalışmalarına dahil ediyoruz. Bölge halkının ve ilçemize gelen ziyaretçilerin taleplerini ve ihtiyaçlarını önemsiyoruz. Özellikle pandemi döneminde açık alan ve doğa odaklı turizm alanı tercihleri arttı. Bu doğrultuda ilçemize kapsamı ve içeriği zengin, kullanıcıların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayacak kamp ve karavan alanı inşa ediyoruz.

Kentsel tasarım projelerinizde hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Mevcut olan kentsel kimlikle, tarihsel geçmişle ve dokuyla yeni yapılacak olanlar arasında uyum sağlanması için nelere dikkat ediyorsunuz?

CELAL ALPER İBAŞ: İlçemizin doğal dokusunu ve yeşil alanlarını koruyan çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle çocuk parklarını ve ırmak kenarıyla mahalle aralarında bulunan rekreasyon alanlarını yeniliyoruz. Sürdürülebilir kentsel tasarım anlayışı çerçevesinde bu alanların tarihî ve kültürel yapıyla uyumuna da dikkat ediyoruz.

Belediyeniz bünyesinde “Kentsel Tasarım Müdürlüğü” veya “Kentsel Tasarım Birimi” var mı? Daha etkili bir kentsel tasarım için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir?

CELAL ALPER İBAŞ: Belediyemiz bünyesinde “Kentsel Tasarım Müdürlüğü” veya “Kentsel Tasarım Birimi” bulunmamaktadır. İlgili faaliyetler, belediyemiz bünyesindeki Park ve Bahçeler Müdürlüğü’yle Fen İşleri Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülmektedir. Etkili kentsel tasarım çalışmalarının ve projelerinin hayata geçirilmesi yerel yönetimlerin bütçesiyle ve imkânlarıyla orantılıdır.

Kentsel tasarım projelerinizin yerel kimliğe uygun olması için analiz ve değerlendirme yapıyor musunuz? Planlama ve tasarım süreçlerinde katılımcılığı nasıl sağlıyorsunuz? Vatandaşlarla, STK’larla, üniversitelerle ve ilgili meslek odalarıyla bu anlamda çalışmalarınız var mı?

CELAL ALPER İBAŞ: Kentsel tasarım sürecindeki her detayın yerel kimliğe, tarihî ve kültürel yapıya uygun olmasına, vatandaşların taleplerini ve ihtiyaçlarını karşılamasına özen gösteriyoruz. Bu anlamda vatandaşlar başta olmak üzere ilçemizdeki STK’ların, üniversitenin ve diğer kamu kurumlarının talep ve görüşlerini değerlendiriyoruz.

Sürdürülebilir, ekolojik ve bütünleşik kentsel tasarım projeleriniz, dezavantajlı gruplara (çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler) yönelik olarak hayata geçirdiğiniz kentsel tasarım uygulamalarınız var mı? Belediyenizin kentsel tasarım politikası nedir? Kentsel tasarım rehberiniz var mı? 

CELAL ALPER İBAŞ: Hayata geçirdiğimiz ve planladığımız projelerimizde önceliğimiz, dezavantajlı gruplar ve onların ihtiyaçları. Bu doğrultuda ilçemizin belirli noktalarında hissedilebilir yüzey uygulamaları, engelli aracı şarj cihazları, engelli rampaları vb. çalışmalara yer veriyoruz. Çocuklar için yeni oyun parkları yapıyoruz, mevcuttaki parklar için de bakım ve onarım çalışmalarına devam ediyoruz. Kentsel tasarım projelerimizde önceliğimiz, herkes için ulaşılabilir olması ve doğal dokunun gündelik hayata uyumlu bir şekilde adapte edilmesi.


Önerilen Haberler