YÜKLENİYOR
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
HAKAN GÖK: Sözlerime başlarken her alanda zor günlerden geçtiğimiz şu dönemde umudun, özlenen ve beklenen güzel günlerin ışığını yakan, her kesime umut olan, kurtuluşun ve kuruluşun partisi CHP’nin bir belediye başkanı ve güzel günlere giden bu yolun aydınlık bir neferi olmaktan gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Evet, dostlarımızla birlikte koşar adımlarla iktidara gidiyoruz. Bunu görüştüğümüz, karşılaştığımız her insanın gözlerindeki ışıkta, sözlerindeki ve yüreğindeki umutta görüyoruz. Bunun bilinciyle dünden daha çok çalışarak, ayırmadan, kayırmadan, ötekileştirmeden, hep birlikte hedefimize doğru yürümeye devam ediyoruz.
2019’da “Marka Şehir Divriği” hedefiyle başladığımız bu yolda vatandaşlar teveccüh göstererek üst üste üç dönem bu hedefimizde bize yoldaş oldu. Divriği, 1980’li yıllarda yapılan hizmetlerle duran, yolu olmayan, kamu binalarını çıkardığımızda hiçbir şeyi kalmayan bir ilçeydi. Seçim dönemlerindeki vaatlerimin hepsini yerine getirdim.
Görev süremiz boyunca Divriği’nin kalkınması ve ön plana çıkıp hedefine ulaşması için üç temel rota belirledik. İlk etapta hayırseverlerle birlikte karma bir yurt binası ve şehir kütüphanesini inşa ettik, vatandaşların hizmetine sunduk. Geçmişte ilçemize katkı sunan saygıdeğer iş insanı rahmetli Sadık Özgür taleplerimizi geri çevirmeyerek ilçemize tam teşekküllü modern bir hastane yapılmasına öncülük etti, bu sorunumuzu gidermemize yardımcı oldu. İlçenin içme suyu sorununu DSİ aracılığıyla çözdük. Divriği Mursal Barajı’ndan alınan 90 lt/sn suyla, 32.731 metre uzunluğunda 350 mm çelik boru isale hattıyla 8.000 metreküp/gün kapasiteli çalışan içme suyu arıtma tesisi kurduk. Modern yaşamın en büyük gereksinimlerinden biri olan doğalgazın ilçemize getirilmesine öncülük ettik, hattın döşenmesine katkılar sunduk. Seçim dönemlerinde bütün mahalleleri ve sokakları tek tek gezdik, evlere misafir olduk. Yol ve kaldırım yapımı, sosyal donatı alanlarının oluşturulması konusunda talepler aldık. Göreve geldiğimizde ilçenin sadece %10’luk kısmı parke taşıyla döşenmişti, iki tane bakımsız park ve oyun alanı vardı. Yol ve kaldırım çalışmalarıyla bu rakamı %90’lara çıkardık, 10 adet park, oyun ve piknik alanı düzenlemesi yaptık. 30’a yakın hizmet aracı alarak belediye filomuzu yeniledik. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adına yakışır bir anıtı ilçemize kazandırdık. İlçede cenazeler sokakta yıkanıyor, cenaze yemekleri sokakta ve mezarlıklarda veriliyordu. Halk ve belediye işbirliğiyle bir çalışma yaptık, ilçemizin adına yakışır bir Cemevi ve Kültür Merkezi’ni bütün zorluk ve engelleri göğüsleyerek hizmete açtık. Bütün ibadet alanlarının taleplerini karşıladık, çevre düzenlemelerini yaptık ve sorunlarını anında giderdik. DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin katkılarıyla ilçemize modern bir mezbaha kesimhane tesisi inşa ettik. Açık halk pazarı yaparak vatandaşların ve esnafın alışverişini rahatça yaptığı bir ortam yarattık. İlçe olarak yaşlı bir nüfusa sahibiz, yalnız yaşayan ya da bakıma muhtaç vatandaşlar var, onlara destek olduk ve evde bakım-temizlik hizmeti başlattık. Sokak hayvanlarını da ihmal etmedik, barınma ve bakımevi açtık, görevlendirdiğimiz veteriner hekim gözetiminde sokak hayvanlarının barınma, yemek, tedavi ve ameliyat ihtiyaçlarını karşıladık. Barınağımız, komşu ilçelerdeki tek barınak, tedavi merkezi olarak örnek bir çalışmamız.
Tarım konusunda bir vakfımızla işbirliği yaparak DİVKOOP adında bir kooperatif kurduk. Kooperatif sayesinde ilçemize özgü ürünlere pazar yarattık, kadınlara istihdam sağladık, tüketicilere kaliteli ürünler sunduk. Tarım çalışmalarında yolun başındayız. Ama bu alanda da ilerleyeceğiz, iddialı ve istekliyiz.
Turizme de önem veriyoruz. Girişimlerimiz, yatırımlarımız ve projelerimiz var. Önemli bir yol katettik. İlçemizin gözbebeği Ulucami ve Darüşşifası başta olmak üzere kale, köprü, konak ve kiliselerde ilgili bütün kurumları harekete geçirip restorasyon çalışmaları başlattık. Birçok tarihî ve kültürel değere hayat verdik, işlev kazandırdık. İlçemizin çarşısındaki bir sokağı kiraladık, İl Özel İdare Müdürlüğü’yle beraber 12 dükkânın tarihî dokuya uygun olarak tadilatlarını yaptık, dükkânları kadınlara verdik. “Humahatun Sokağı” adını verdiğimiz bu projemiz ulusal medyada da ses getirdi. Bu çalışmamızın devamında bütün çarşımızı “Tarihi Arasta Projesi” kapsamına aldırdık, çalışmalara başladık. Tarihî bir vizyonu olan ilçelerin en önemli yüzü, barındırdığı tarihî mirasları yansıtacak meydanlarıdır. Bu bilinçle Cumhuriyet Meydanı’nı 3S Kale Grubu’nun maddi desteğiyle ilçemize kazandırdık. Bu alana belediyemiz şirketi aracılığıyla bir kafe de yaptık.
İl Özel İdaresi’yle, Divriği Kaymakamlığı’yla ve ilçede faaliyet gösteren maden şirketleriyle işbirliği yaparak 1.200 metre ahşap yürüme yolu olan Türkiye’nin en geniş cam teras ve seyir alanını bu yıl içesinde bitirdik, ilçe turizmine kazandırdık. Tarihî konakları restore ettik, müzeye ve anı evine dönüştürdük. Rahmetli Nuri Demirağ tarafından yapılan, Türkiye’nin ilk ve tek ilçe havaalanı olarak bilinen havaalanına yine bir iş insanının katkılarıyla hayat verdik, çalışmalar tamamlandı, onay süreci bekleniyor. Turizm alanında yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Otogar yapım projesini hayata geçiriyoruz. Bu projemizi kardeş belediyemiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla yapacağız, hedeflerimize yakışan bir proje olacak.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
HAKAN GÖK: Çalışmalarımızın ölçeğini belediyemizin bütçesi doğrultusunda belirliyoruz. Her geçen gün zorlaşan ekonomik koşullar ve pandemi süreci bizim ölçeğimizdeki belediyeleri daha derinden etkiledi. Bu dönem, hedeflerimizi yavaşlattı. Dengeli bir bütçeyle bu sorunu bir nebze aştık, dışarıdan aldığımız desteklerle yatırımlarımıza ve acil sorunlarımızı gidermeye devam ettik. Şimdiye kadar bize destek olan herkese bir kez daha saygılarımı ve teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?
HAKAN GÖK: İlçemizde 220’nin üzerinde tarihî konağa sahibiz. Bu konaklara işlev kazandırıyoruz (butik otel gibi). İlçemize bir kamp alanı kazandırmak için de büyük bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bölgeye örnek bir proje ortaya çıkaracağım konusunda iddialıyım. Tarım konusundaki çalışmalarımızla da öncü olacağız. Türkiye’nin bal deposunu oluşturacağız, vatandaşlara kaliteli ve doğal bal yedireceğiz. Bu zor koşullardan çıkmak için üreticileri desteklemek ve bilinçli tarım politikaları yapmak gerekiyor.
Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
HAKAN GÖK: İl belediyesiyle işbirliğimiz olmuyor. Şimdiye kadar çok önemli destek ve katkılar aldık. bize küçük-büyük demeden destek olan devlet kurumlarına, hayırsever iş insanlarına, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bütün belediyelerimize teşekkür ediyor, bundan sonra da desteklerini ve yardımlarını heyecanla beklediğimizi belirtmek istiyorum.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
HAKAN GÖK: STK’lar, toplumun aynasıdır. STK’ların ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz, var olanlarla işbirliği çalışmalarımızı güçlendirerek devam ettiriyoruz. İlçemizde faaliyet göstermeyen STK’ların kurulması için de destek sunuyoruz. İlçemizde “Doğayı Koruma Derneği” kurulması için öncü olduk. Bu derneğin kurulmasını ve yaşamasını önemsiyorum. Muhtarlar Derneği’yle çalışmalar yapıyoruz, her hafta bir mahallede halk buluşması düzenliyoruz, mahallelerle ilgili birlikte karar alıyoruz.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
HAKAN GÖK: Toplumun tamamına hizmet sunmak için çalışıyoruz. Makamıma gelen herkesi ayakta karşılıyorum, kapıya kadar uğurluyorum. Hayatım boyunca her türlü ayrımın ve ötekileştirmenin karşısında durdum.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
HAKAN GÖK: Hedefleri büyük, bütçesi küçük bir belediyeyiz. Hizmetlerimizi planlarken maddi açıdan zorlanıyoruz. Gerekli ve doğru harcama yapmaya özen gösteriyoruz. Tecrübeli çalışma arkadaşlarım ve personelim var, bu açıdan çok şanslıyım.
Beklentilerimizi, yaptıklarımızı, yapacaklarımızı, ilçemizi ve belediyemizi anlatma fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Bizi okuyan herkesi Divriği’yi görmeye, bu güzelliğe tanık olmaya davet ediyorum.
DİVRİĞİ BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Başkan, Başkan Yardımcıları, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Fen İşleri Müdürlüğü, Divriği Belediyesi Personel Limited Şirketi Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü.
STRATEJİK HEDEFLER: Seçim sürecinde ne vaatte bulunduysak hepsini gerçekleştirdik. “Marka Şehir Divriği” vizyonumuza ulaşmak için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.
ÇALIŞAN SAYISI: Memur-işçi 69, şirket personeli 19
BÜTÇE: 16.659.485,89 TL
HAKAN GÖK
İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ni bitirdi. 13 yıl boyunca Divriği’de veteriner hekim olarak görev yaptı. İki dönem CHP İlçe Başkanlığı görevini yürüttü. 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Divriği Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.