YÜKLENİYOR
Kentsel tasarım; kamusal mekânların tasarımından meydan düzenlemelerine, peyzajdan kent mobilyalarına ve heykellerine, dezavantajlı gruplara yönelik mekân inşasından kentsel alanların kalitesini iyileştirmeye, sokakların yenilenmesinden ulaşım planlanmasına kadar oldukça geniş bir tasarım sürecini kapsıyor. Bu kapsamda belediyenizin yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?
MUHİTTİN BÖCEK: Planlı, kurallı, kimlikli bir kent olma hedefiyle kentsel tasarım uygulamalarına önem veriyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hiç şüphesiz ki, Antalya dünyanın en güzel yeridir,” sözünden hareketle Antalya’nın güzelliğine güzellik katacak çalışmalar yapıyoruz.
Kentsel tasarım, mekânların niteliği ve kentlerin farklı dokusu gereği parmak izi gibi farklılık gösteren tasarım kriterleri içerir. Ülkemizin tarih, kültür ve turizm başkenti olan Antalya’da yaptığımız çalışmaların hepsi doğaya ve tarihe saygılı, insan odaklı projeleri kapsıyor.
“Finike Meydan Düzenlemesi Kentsel Tasarım Projesi”, “Elmalı Eski Hal Binası Kentsel Sit Alanı Düzenleme Projesi”, “Serik Kültür Merkezi ve Düğün Salonu Projesi”, “Kaleiçi 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Çevre Düzenleme Projesi”, “Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı Çalışması ve Kent Müzesi Kompleksi ve Çevre Düzenlemesi Projeleri”, kent merkezinin ve 19 ilçenin ihtiyaçlarına yönelik ele alınan projelerden bazıları.
Bunun yanı sıra park alanları inşa ediyoruz, park alanlarının bakımını sağlıyoruz, ana cadde ve bulvarların orta refüjlerinde bitki düzenlemesi yapıyoruz, tretuvar ağaçlandırmaları, çimlendirme ve çiçeklendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz, bu alanların periyodik bakım kapsamına giren sulama, gübreleme, budama, ilaçlama, hasar gören bitkilerin değişimi gibi işlemleri tamamlıyoruz, gerekli görülen noktalarda yeni düzenlemeler yapıyoruz, birim bünyesindeki sera ve fidanlıklarda mevsimlik çiçek yetiştiriyoruz, kalıcı bitki, ağaç ve çim üretiyoruz.
Belediyemizin tasarrufu altındaki deniz kıyılarından ve bu kıyıları çevreleyen sahil şeritlerinden vatandaşların yararlanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alıyoruz, buraların doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek temizlik ve çevre düzenlemesi yapıyoruz, diğer yönetim hizmetlerini sağlıyoruz.
Belediye birimlerimiz başta olmak üzere resmî kurum ve kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda belediyemizin bünyesindeki mobilya atölyesinde bank, piknik masası, park ekipmanları, evrak dolabı, masa vs. üretiyoruz. Boya, tabela, kaynak işlerini de tamamlamak suretiyle imal ettiğimiz ürünleri talep eden birimlere/alanlara teslim ediyoruz.
Belediyemiz bünyesindeki Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın Kemer Atatürk Bulvarı, hal girişleri, Dumlupınar Bulvarı 3. etap raylı sistem güzergâhı, varyant, Aslanlı Yol gibi alanlarda yaptığı çalışmalar da bu kapsamda hayata geçirilen örnek projelerdir.
Kentsel tasarım projelerinizde hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Mevcut olan kentsel kimlikle, tarihsel geçmişle ve dokuyla yeni yapılacak olanlar arasında uyum sağlanması için nelere dikkat ediyorsunuz?
MUHİTTİN BÖCEK: Kentsel tasarımda temel amaç, kent imajını genişleterek tarihsel geçmişle ve dokuyla, doğayla uyumlu sürdürülebilir kullanımı sağlamaktır. Önceliğimiz, turizm kenti olan Antalya’da ticari baskılarla kent kimliğinin ve dokusunun riske girdiği mekânlarda aslına uygun kullanımları ve insan odaklı projeleri hayata geçirmek.
Kentsel tasarım projelerinin uygulayıcılarından olan Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı da kentsel tasarım projelerinde suyun en az seviyede kullanılmasını, su kaynaklarının ve çevrenin korunmasını ilke edinen kurakçıl peyzaj düzenlemesini göz önünde tutuyor. Böylelikle suyu daha az kullanarak doğayı koruyoruz. Su kaynaklarını ve çevreyi korumak amacıyla Türkiye’de bir ilki hayata geçirerek kurakçıl çim üretimi yapıyoruz.
Geri dönüştürülebilir ürünleri peyzaj alanlarında ve kavşaklarda kullanıyoruz, bitkisel ürünlerle kompozisyonlar oluşturuyoruz. Geri dönüşümü yeşil alanlarda yaşatmaya gayret ediyoruz.
Belediyeniz bünyesinde “Kentsel Tasarım Müdürlüğü” veya “Kentsel Tasarım Birimi” var mı? Daha etkili bir kentsel tasarım için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir?
MUHİTTİN BÖCEK: Belediyemiz bünyesinde Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı bulunuyor. Ayrıca Fen İşleri Daire Başkanlığı’ndaki Etüt Proje Müdürlüğü, üstyapı projelerini ve kentsel tasarım projelerini yürütüyor.
Daha etkili bir kentsel tasarım için kurumlar arası çalışmaların artırılması gerekiyor. Aykırı yapı, işgal, yol tasarrufu vb. konularda ortaya çıkan sorunların giderilmesi için yerel yönetimler üstü bir anlayışla değerlendirme yapılması ve çözümlerin ivedilikle uygulanması gerektiğine inanıyorum.
Sağlıklı ve engelsiz kent kavramları ve hedefleri doğrultusunda kentsel iyileştirmeye yönelik projeler oluşturulmalıdır. Afete dirençli bir kent ve nitelikli sürdürülebilir kentsel alanlar elde etmek için kentsel dönüşüm alanlarını, yenileme alanlarını ve riskli alanları tespit etmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. “Deprem ve Afet Master Planı” hazırlanmalıdır, plana altlık oluşturacak her türlü etüt ve harita çalışması yapılmalıdır, hazırlanan planlar kapsamında müdahale biçimleri belirlenmelidir. Her ölçekte risk, sakınım ve imar planları yapılmalıdır. İlgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlanmalıdır. Biz de bu anlamda üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için gayret gösteriyoruz.
Kentsel tasarım projelerinizin yerel kimliğe uygun olması için analiz ve değerlendirme yapıyor musunuz? Planlama ve tasarım süreçlerinde katılımcılığı nasıl sağlıyorsunuz? Vatandaşlarla, STK’larla, üniversitelerle ve ilgili meslek odalarıyla bu anlamda çalışmalarınız var mı?
MUHİTTİN BÖCEK: STK’larla, meslek odalarıyla ve üniversitelerle sık sık bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunuyoruz.
“Biz Birlikte Yaparız” sloganıyla yola çıktığımız görev sürecinde planlamaya ve tasarımlara katılımcılığı önemsiyoruz. Eşgüdüm toplantıları yapıyoruz, kentsel tasarım kriterleri belirliyoruz. Kentsel tasarım projelerine halkın katılımını sağlıyoruz, tanıtım toplantılarıyla görüş, istek ve önerileri alıyoruz, bu doğrultuda kentsel tasarım uygulama projelerini hazırlıyoruz. Bu kapsamda yürüttüğümüz projelerin bazıları; “Balbey Kentsel Dönüşüm Projesi”, “Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği”, “Boğaçay Projesi Bilim Kurulu”, “Kırcami Mahallesi İmar Planları-Kentsel Bölgesel Planlama Çalışmaları”, “Kaleiçi 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Çevre Düzenleme Projesi.”
Bunun yanı sıra özellikle peyzaj çalışmalarında Antalya’ya özgü bitki türlerini kullanıyoruz, suyu verimli kullanan tasarımlara ve uygulamalara önem veriyoruz.
Sürdürülebilir, ekolojik ve bütünleşik kentsel tasarım projeleriniz, dezavantajlı gruplara (çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler) yönelik olarak hayata geçirdiğiniz kentsel tasarım uygulamalarınız var mı? Belediyenizin kentsel tasarım politikası nedir? Kentsel tasarım rehberiniz var mı?
MUHİTTİN BÖCEK: Kentsel tasarım çalışmalarında çocuklara, kadınlara, yaşlılara ve engellilere yönelik hizmetlere öncelik veriyoruz. Yeşil alanlar oluşturuyoruz ve engelli dostu alanlar inşa ediyoruz.
Kentsel tasarımda doğayı, tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik yapıları dikkate alıyoruz. Tasarım amacına göre yapılanma düzeni oluşturuyoruz. Amacımız, alan düzenlemeleriyle, ulaşım hizmetleriyle, otopark yapılanmalarıyla, servis ilişkileriyle, yaya öncelikli planlamalarla Antalya’nın kalitesini ve değerini artırmak. Ayrıca mimarlık uygulamalarında yüksek kalitenin, sürdürülebilir kalkınmanın, kültürel mirasın korunmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına, ulusal korumaya ve değerlendirmeye uyan koruma kriterlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz.