YÜKLENİYOR
Kentsel tasarım; kamusal mekânların tasarımından meydan düzenlemelerine, peyzajdan kent mobilyalarına ve heykellerine, dezavantajlı gruplara yönelik mekân inşasından kentsel alanların kalitesini iyileştirmeye, sokakların yenilenmesinden ulaşım planlanmasına kadar oldukça geniş bir tasarım sürecini kapsıyor. Bu kapsamda belediyenizin yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?
SERDAL SANDAL: Bayraklı’nın geçmişi 5000 yıllık tarihî bir süreci kapsıyor. Bu nedenle her planlamayı, düzenlemeyi ve peyzajı ya da seçeceğimiz her heykeli bu kültürel mirasın yansıması olarak görüyoruz. Önceliğimiz, geçmişle günümüzü buluşturmak ve gelecek nesillere Bayraklı’ya yakışır bir kimlik bırakmak. Tüm bunları tasarlarken elbette ki dezavantajlı grupları önceliyoruz. Bunun yanında küresel ısınmaya dikkat çekerek, yaratacağımız yeni alanlarda ısı etkisini kıracak çevresel düzenlemeleri de projelerimize dahil ediyoruz. En önemli projelerimizin başında gelen Sevgi Yolu Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında Bayraklı Sahili’nden Eski Smyrna Kenti’ne uzanan yolda Antik kentin gündelik yaşamında kullanılan imgeler, doğal ve kadim malzemeler, dokular seçildi. Ayrıca tüm bu aks üzerinde özel olarak tasarlanan mobilyalar ve heykeller, görünürlüğü artırmak, geçmişle günümüz arasındaki bağlantıyı göstermek ve güçlendirmek için kurgulandı. İklimsel ısı etkisini kırmak ve ani su baskınlarını önlemek için yüzey yağmur sularını filtreleyerek toplayan ve özel olarak bitkilendirilerek tasarlanan sığ su hendeği denilen kanalları tasarladık. Bayraklı’ya yeni bir meydan ve yaşam alanı kazandırabilmek için de bahsettiğimiz değerleri ve ölçütleri gözeterek Eski Smyrna Kenti çevresinde yeni bir alan tasarımı yapıyoruz. Bu projeler tamamlandığında dünyanın ortak mirası olan 5000 yıllık Antik kent daha görünür, bilinir kılınacak, sürdürülebilir turizm gelişecek, yerli ve yabancı turistlerle bölge insanının kent kültürünü öğrenip yaşayacağı, nefes alabileceği bir alan ilçeye kazandırılacak.
Kentsel tasarım projelerinizde hangi kriterleri göz önünde tutuyorsunuz? Mevcut olan kentsel kimlikle, tarihsel geçmişle ve dokuyla yeni yapılacak olanlar arasında uyum sağlanması için nelere dikkat ediyorsunuz?
SERDAL SANDAL: Kentin bütünlüğünü bozmayacak, yeni kent merkezi ya da çekim noktası yaratırken geçmişle olan bağı koparmayacak, ilçemizin ve tabii ki İzmir’in kent kültürünü ve kültürel mirasını ortaya çıkaracak projelere öncelik veriyoruz. Ancak bu projeleri uygularken de çevresel bir bakış açısıyla dezavantajlı grupların da erişebilir olmasını önceliyoruz. Projeleri geliştirirken Bayraklı’nın, Eski Smyrna Kenti’nin dokusunu, yaşamını, kullanılan malzemesini araştırıyoruz. İmgesel ve simgesel malzemeleri projelere dahil ediyoruz. Ayrıca sığ su hendeğinin yeşiliyle denizi içeren karakterler de tasarımlarımızda kendini gösteriyor. Tasarlayıp geliştirdiğimiz projelerin İzmir’le bütünleşmesi, projelerimizin görünür ve sürdürülebilir olması açısından önemli.
Belediyeniz bünyesinde “Kentsel Tasarım Müdürlüğü” veya “Kentsel Tasarım Birimi” var mı? Daha etkili bir kentsel tasarım için yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nelerdir?
SERDAL SANDAL: Belediyemiz bünyesinde Kentsel Tasarım Müdürlüğü var ve aktif olarak çalışıyor. Kentsel tasarım birimlerinin yerel yönetimlerde daha etkin kılınması için insandan ve doğadan yana projeler üretilmesine olanak tanınmalı diye düşünüyorum. Her kentin geçmişten gelen ayrı bir kültürü var. Bu kültür, modernleşme adı altında yok edilmemeli. Aksine, geçmişten gelen kent kültürünü daha da görünür kılmak önemli. Sürdürülebilir kalkınmadan ve turizmden ya da yenilenebilir enerjiden bahsediyorsak, bunu kentin tüm mekânsal kurgularında göstermemiz gerekiyor.
Kentsel tasarım projelerinizin yerel kimliğe uygun olması için analiz ve değerlendirme yapıyor musunuz? Planlama ve tasarım süreçlerinde katılımcılığı nasıl sağlıyorsunuz? Vatandaşlarla, STK’larla, üniversitelerle ve ilgili meslek odalarıyla bu anlamda çalışmalarınız var mı?
SERDAL SANDAL: Kent kimliğini oluşturacak projeler sadece yerel yönetimlerin inisiyatifinde olmamalı. Konunun uzmanlarıyla işbirliği içerisinde çalışılmalı ve ortak akılla hareket edilmeli. Bu nedenle vatandaşların görüşünü önemsediğimiz kadar ilgili STK’larla, üniversitelerle ve meslek odalarıyla da görüşüyor, projelerimizi ortak akılla oluşturmaya çalışıyoruz.
Sürdürülebilir, ekolojik ve bütünleşik kentsel tasarım projeleriniz, dezavantajlı gruplara (çocuklar, kadınlar, yaşlılar, engelliler) yönelik olarak hayata geçirdiğiniz kentsel tasarım uygulamalarınız var mı? Belediyenizin kentsel tasarım politikası nedir? Kentsel tasarım rehberiniz var mı?
SERDAL SANDAL: Sürdürülebilir, ekolojik ve bütünleşik kentsel tasarım projemizin ilk örneğini Bayraklı Sevgi Yolu’nda gerçekleştireceğiz. Projemizin tasarım kısmı bitti, uygulama projesi hazırlanıyor. Projelerimizi tasarlarken dezavantajlı grupların erişimine öncelik veriyoruz. Projelerimizde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve dünyanın yeşil altyapı stratejileriyle uyumunu gözetiyoruz. Projeler hazırlanırken geçirgen yüzey kullanımı, yeşil yol, sürdürülebilir kentsel drenaj çözümleri, yağmur suyu hendeği gibi ölçütleri de ön planda tutuyoruz.