YÜKLENİYOR
Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümü ve kaynak kullanımı sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Belediyenizin bütçe, öz gelir ve mali kaynak konusunda yaşadığı sıkıntılar nelerdir?
BARIŞ AYHAN: Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümünde ve kaynak kullanımında keyfî uygulamaların önüne geçilmesi gerekmektedir. Yapılacak yatırımlarda, öz bütçe gelirlerinde ve kaynak kullanımında merkezî yönetimin kontrolünün asgari seviyeye indirilmesi, yerel yönetimlerin mali kaynak açısından daha aktif ve bağımsız olması sağlanmalıdır.
Merkezî yönetimin kaynak aktarımı konusunda muhalefet belediyelerine yönelik engellemeleri hizmet kapasitenize, çalışmalarınıza ve proje üretiminize nasıl etki ediyor? Belediye bütçelerinin yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi neden önemli ve gerekli? İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak yeterli mi?
BARIŞ AYHAN: Merkezî yönetimin kaynak aktarımı konusunda muhalefet belediyelerine yönelik tutumu dahilinde İller Bankası payındaki kesintilerin artması, maddi açıdan sıkıntılara sebep olmaktadır. Bu nedenle yeni proje üretimi de engellenmektedir. Ayrıca yapılan projelere maddi kaynak bulmaya ilişkin çalışmaların engellenmeye çalışılması da imkânları az olan yerel yönetimleri zorlamaktadır. İller Bankası’nın yerel yönetimlere gelir payı dağıtırken yalnızca nüfus oranını baz alması, özellikle turizm potansiyeli fazla olan bölgelerde turizm sezonunda sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır. Örneğin, Sinop merkezin yerli turizm potansiyeli oldukça yüksek. Kış aylarında 53.000 olan nüfus, yaz aylarında 400-500.000 kişiye ulaşıyor. Merkezî yönetimin bu artışı göz önüne alarak kadro planlaması yapması ve bütçedeki İller Bankası payını düzenlemesi gerekmektedir. Bu nedenle İller Bankası’nın genel bütçeden muhalefet belediyeleri için ayırdığı kaynaklar ve pay yeterli değildir.
Yerel yönetimlerin mali özerkliğini sağlamak için yasal mevzuat ve hukuki düzenlemeler çerçevesinde sizce neler yapılmalı? Merkezî yönetimin yerel yönetim politikaları neticesinde karşılaştığınız engellemeler, bütçe kısıtlamaları ve soruşturmalar nedeniyle hizmet/proje sunumunda ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
BARIŞ AYHAN: Yerel yönetimlerin mali özerkliğinin sağlanması için genel bütçe pay oranlarının artırılması, yerel yönetimlerin bölgelere göre sınıflandırılması (kalkınmış bölgeler, kalkınmakta öncelikli bölgeler, turizm bölgeleri gibi) ve düzenlemelerin bu doğrultuda yapılması gerekmektedir. Halk tarafından seçilen yerel yönetimlerin, merkezî yönetimin vesayeti altında olmaması veya bu durumun zorlaştırılması hukuki açıdan yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Politik ve hukuki engellemeler, bütçe kısıtlamaları ve soruşturmalar, merkezî yönetimle yerel yönetimlerin birlikte çalışmasını zorlaştırmaktadır.