"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Haluk Bozdoğan: Tarsus’a Değer Katacak Çalışmalar Yapıyoruz

  • 25 Ekim 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


HALUK BOZDOĞAN: Seçim sürecinde her zaman ifade ettiğimiz bir gayemiz vardı: Eğiten, üreten, sağlıklı ve kültürlü bir ilçe yaratmak. Görevi devraldıktan sonra eğiten, üreten, sağlıklı ve kültürlü bir ilçe olma şiarıyla çıktığımız yolda çalışmalarımızı sırasıyla hayata tamamladık. Eğiten Tarsus dedik, eğitime yönelik yerler açtık. Evlerinde uygun ders çalışma ortamı bulamayan gençlerin bu ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla “Her Mahalleye Okuma Salonu” projemizi hayata geçirdik. Bu kapsamda bugüne kadar 16 mahallede 16 okuma salonu açarak vatandaşların hizmetine sunduk. Projemizi tüm mahallelerimize ulaştırmaya devam ediyoruz. Ayrıca vatandaşların kişisel gelişimine destek olmak ve yeteneklerini geliştirebilecekleri uygun eğitim ortamları sağlamak amacıyla Dr. Turgut Erkutlu Bilim, Eğitim, Sanat ve Kültür Akademisi’ni açtık. Burada tecrübeli eğitmenler vasıtasıyla tiyatro, müzik, resim, el sanatları gibi eğitimleri veriyor, çocukların gelişimine katkı sağlayacak robotik kodlama atölyeleri düzenliyoruz. Ayrıca yakında hayata geçireceğimiz Çocuk Bilim ve Sanat Akademisi’yle de çocukların gelişimlerinin süreklilik sağlayacağı ortamları sunuyoruz. Hayata geçirdiğimiz bir diğer projemiz de Dr. Erdinç Şahin Gençlik Merkezi. Merkezde, gençlerin kişisel gelişimlerine katkı sunacak eğitim, atölye ve seminerler düzenliyoruz, gençlerin özgüvenli ve başarılı birer birey olmasına katkı sağlıyoruz. Eğiten Tarsus anlayışımız kapsamında kadınları da unutmadık. Kadın Yaşam Kültür ve Dayanışma Merkezi’ni tamamladık. Merkezde kurs, atölye ve seminerler düzenleyerek kadınların eğitimine ve kişisel gelişimine katkıda bulunuyoruz. 


Üreten Tarsus amacımız dahilinde üreten ve üreticiye destek veren bir belediye olmayı hedefledik. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz ve Türkiye’de ilkler arasında yer alan projelerimizin başında “Ata Tohumu Miras Projesi” var. Bu projeyle nesilden nesile aktarılan organik ve sağlıklı ata tohumlarını Türkiye’nin her yerinden topluyoruz. Tohum Gen Bankası açtık. Çiftçilere ücretsiz tohum desteği verdik, ata tohumlarının yayılmasını sağladık. Üreten bir ilçe olma hedefiyle çiftçinin yanında olmakla beraber belediyemize ait arazileri de üretime açtık. Buğday, yerfıstığı ve ayçiçeği ektik. Talepte bulunan çiftçilerin arazilerine de ücretsiz tohum, ekim ve hasat desteğinde bulunduk. Kırsal kalkınma ajanslarıyla işbirliği içerisinde çalışarak kırsal mahallelerin üretimine katkı sağlayacak çalışmalarda bulunduk. Ekmeğini topraktan kazanan emekçi çiftçilerin yanı sıra hayvancılıkla geçinen köylülere de destek olmak ve üretimi artırmak amacıyla süt alımı ve yem desteğinde bulunduk. Ayrıca “Halk Marketler” projesini hayata geçirdik. Bu projeyle başta küçük süt üreticilerini destekledik. Üreticilerden aldığımız sütü kaşar, tereyağı, peynir gibi ürünlere dönüştürüyor, halk marketlerde satıyoruz. Üretici kadın kooperatiflerinin ürettikleri ürünleri halk marketlerde satıyoruz. Bu vesileyle üretimin artmasına katkıda bulunuyoruz. 


Sağlıklı Tarsus amacımız doğrultusundaki projelerin başında “Doktor Muayene Odaları” geliyor. Bu projeyle özellikle kırsal alanlarda sağlık imkânlarından yoksun olan vatandaşlara uygun muayene ortamı sağlıyoruz. Her kırsal mahalleye ulaştırmayı planladığımız proje kapsamında 13 doktor muayene odasını vatandaşların hizmetine sunduk. Ayrıca seçim öncesi söz verdiğim gibi, vatandaşların sağlık sorunlarına çözüm sunmak amacıyla her hafta sonu ücretsiz hasta muayenelerime devam ediyorum. 


Kültürlü Tarsus hedefimiz kapsamında ilçenin günlük yaşam kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak için “Tarsus Kültür Evi” projesini tamamladık. Tarsus Kültür Evi’nde yöreye özgü tarım ve ev araçlarından yöresel kıyafetlere, savaş aletlerinden eskiden Tarsus’un gündelik yaşamında kullanılan oyun, eğlence, hobi ve iş araçlarına, dokuma ürünlerinden mutfak eşyalarına kadar birçok materyal sergileniyor. İlçeye gelen turistleri bilgilendirmek ve ilçenin kültürünü tanıtmak amacıyla “Turizm Bürosu” projemizi de hayata geçirdik. “Unesco Evi” projemiz dahilinde Tarsus’un kültürünün Dünya Miras Listesi’nde yer almasını sağladık. Taziye evi, cami, çeşme vs. gibi yapılara yenilerini ekledik, vatandaşların hizmetine sunduk. İlçenin önemli noktalarında yer alan kültürel yapıların restorasyon çalışmalarına destek verdik. Bu sayede Tarsus’un daha modern bir görüntüye sahip olmasını sağlıyoruz. Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarındaki mücadele ruhunu yaşatmak için Tarsus’a ilk kez gelirken kullandığı treni müze hâline getirdik. Toplumun ihtiyacı olan yapıları hizmete sunmanın yanı sıra Tarsus Şehir Tiyatrosu ve Ayşe Lebriz Sahnesi gibi projeleri de hayata geçirerek tiyatro sanatına hizmet ettik. Tarsus’un kültürel ve sanatsal etkinliklerle buluşmasını sağlamak için “Nostalji Sinema Günleri”, tiyatro etkinlikleri ve konserler düzenledik. Eğiten, üreten, sağlıklı ve kültürlü bir Tarsus için projelerimize devam edeceğiz.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


HALUK BOZDOĞAN: Belediyemizin stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik olmamıştır.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


HALUK BOZDOĞAN: Önümüzdeki dönem için hedefimiz, Tarsus’un turizmde, tarımda, kültürde, kentleşmede büyük bir atılım yapması. Bu dönemdeki çalışmalarımız aslında bu atılımın altyapısı niteliğindeydi. Zor bir süreçte belediye başkanı oldum. 25 yıl boyunca birçok alanda yerinde saymış bir ilçeye belediye başkanı oldum. Bütün olumsuzlukların üzerine bir de pandemi eklendi. Binlerce insan bir anda işsiz kaldı. Gelirini kaybetti. Evine kapandı. Vatandaşlara önce güven vermemiz gerekiyordu. Sonra dayanışma duygusunu canlandırmamız gerekiyordu. Bu güveni verdik. Dayanışmayı sağladık. Halkın olanı halka verdik, o süreçte ilçemizde bir çocuk bile yatağa aç girmedi. Yaşlı vatandaşlar sıcak yemekten, meyveden, sebzeden mahrum kalmadı. Hiç kimse kendisini yalnız hissetmedi. Kurduğumuz “Halk Marketler” ve “Et Marketler”, sosyal belediyecilik için örnek oldu.


Tarsus’un eski görkemini, bereketini, cazibesini hatırlatacak çalışmalar yaptık. Bunların başında Ata Tohumu Miras Projesi geliyor. Tarsus, tarımla var olmuş bir ilçe. Bereketli toprakları, çalışkan insanları var. Projeyle Tarsus tarımına yeni bir soluk getirdik. Tarsus’un yeniden üretken bir ilçe olmasının yolunun kırsaldan geçtiğini gösterdik. 


Tarsus’un tanıtımı ve turizm için de önemli çalışmalar yaptık. Otel yatırımından müzelere, doğa sporlarından karavan kampına kadar Tarsus’un turizmde yer almasını sağlayacak projeleri hayata geçirdik.


En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. Köylerde, mahallelerde açtığımız okuma salonlarını önemsiyorum. Çocuklar o salonlarda okuyacak, ders çalışacak ve eğitim hayatlarında başarılı olabilmek için destek alacak. Yani çiftçi çalışacak, üretecek, ama onun çocuğuna tek alternatif olarak çiftçiliği sunmayacağız. Eğitim alacak. Hem de en iyi eğitimi alacak. Bir mesleği olacak, köyde kalmak ya da başka yere gitmek kendi tercihi olacak. Köyüne, ilçesine kendi mesleğini yaparak hizmet edecek. Yoksulluk zincirini böyle kıracağız. Bu nedenle Dijital Sınıf Projesi çok önemli. Proje, herkese açık ve kişiye özel ders platformu sunuyor. Her vatandaş kullanabilir, eğitimine destek sağlayabilir. Ama her kullanıcı o platformda kendisini özel hissedecek. Herkesin özel çalışma programı olacak. Tarsuslu gençler, iyi üniversitelerin iyi bölümlerine gitmeye başladığında ne kadar önemli bir yatırım yaptığımızı göreceğiz.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


HALUK BOZDOĞAN: Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle her konuda özverili ve işbirliği içinde çalışıyoruz. Özellikle yol yapım, bakım ve asfalt çalışmalarını yürütürken ortak plan doğrultusunda aynı mahallelere birlikte giriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi ana yolları yaparken, biz de kendi sorumluluğumuzdaki ara yolları asfaltlıyoruz. Böylece mahalleler konforlu yollara kavuşuyor. Vatandaşların yararına olacak her konuda her kurumla işbirliği içinde çalışmaya talibiz. Bizim anlayışımızda vatandaşların çıkarları, parti ya da kurum çıkarlarının üstündedir. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


HALUK BOZDOĞAN: Toplum odaklı çalışmaları ilçemizdeki STK’larla birlikte düzenliyoruz. Örneğin, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamındaki bütün etkinlikleri STK’larla işbirliği içinde yoğun bir katılımla gerçekleştirdik. Tarsus’a değer katacak çalışmaları da Tarsus Kent Konseyi’yle beraber yürütüyoruz. Tarsus Kent Konseyi Bisiklet Topluluğu organizasyonuyla Tarsus Bisiklet Festivali için farklı kentlerden gelen bisiklet tutkunlarını ağırladık. Belediyemize bağlı Kadın Yaşam Destek ve Dayanışma Merkezi’nde kadın derneklerinin ve kadınlara yönelik kurulan STK’ların etkinliklerine ev sahipliği yapıyoruz. Adını sayamadığım birçok ortak çalışmanın yanı sıra farkındalık yaratacak tüm projelerde STK’larla her zaman işbirliği içindeyiz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


HALUK BOZDOĞAN: Pandemi süreci maalesef toplumun neredeyse tamamını kırılgan hâle getirdi. Pandemi dönemine özel çalışmalarımız oldu. Bununla birlikte Tarsus özelinde, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar da kırılgan gruplar arasında yer alıyor diyebiliriz. Özellikle kadınlar. Zor koşullarda küçük ölçekli üretim yapan kadın çiftçileri destekliyoruz. İlçe merkezinde de ihtiyaç sahibi vatandaşlar var. Her toplumsal kesimde önceliğimiz, kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar ve engelliler. Kırılgan grupları kapsayan projeler yaptık, yapmaya devam ediyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


HALUK BOZDOĞAN: Tarsus, güçlü ve bereketli bir ilçe. Belediyenin kaynaklarını iyi kullanırsanız, çalmazsanız, israf etmezseniz ekonomik sorun yaşamazsınız. Biz de belediyenin parasını israf etmiyoruz, çalmıyoruz, çaldırmıyoruz. Bu nedenle belediyemiz ekonomik sorun yaşamıyor. Borcu olmayan bir belediyeyiz. Hizmet alanımız geniş, nüfusumuz fazla. Çeyrek asırdır süren tahribat da eklenince elbette sorumluluğumuz artıyor. Hizmetlerin adil olmasına, acil hizmetlere öncelik verilmesine, vatandaşların parasını doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu nedenle günümün neredeyse 24 saati belediyede geçiyor. Her dosyayı ve harcamayı tek tek inceliyorum. Gerekirse gidip yerinde inceleme yapıyorum. Hizmetleri yerine getirirken karşılaştığım en büyük zorluk, zaman. Gün yetmiyor. Gece, gündüz, hafta sonu hep çalışıyorum. Bu zorluklardan şikâyetçi değilim. Tarsus için yorulmaya, uykusuz kalmaya değer.


TARSUS BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Özel Kalem Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Kütüphane Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Belediye Tiyatro Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü,  Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Kent Tarihi ve Tanıtım Hizmetleri Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: Tarihsel dokusuyla çağdaş, estetik değeri yüksek, yaşanabilir bir ilçe ortamı sunan, kırsaldaki asgari iş ve yaşam kalitesini sürdürülebilir bir şekilde geliştiren, Tarsus’un tarihî ve kültürel değerlerini ulusal/uluslararası alanda tanıtan, enerji ve çevre kaynaklarını koruyan, eğitimli bir nesille geçmişten geleceğe ışık tutacak kültürlü yarınlar oluşturulmasına katkı sağlayan, kaynaklarını etkin kullanan, üreten, eğiten, sağlıklı bir ilçe yaratan, birlikte yöneten, Tarsus’ta yaşayanlara sosyal ve kültürel yaşam alanları sunan bir belediye olmayı amaçlıyoruz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tarsus’un kültürünü ve tarihini korumak, ulusal/uluslararası alanda tanınmasını sağlamak için çalışıyoruz. Bilime ve sanata önem veriyoruz. İnsana ve çevreye duyarlı bir bakış açısıyla yerel ekonomiyi kalkındırmak için sağlıklı, üreten, eğiten bir ilçe olma gayesindeyiz.


ÇALIŞAN SAYISI: 1.023


BÜTÇE: 323 milyon 540 bin TL


HALUK BOZDOĞAN


1980’de ODTÜ’de İngilizce hazırlık okudu. 1981’de Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. 1983’te üniversite sınavıyla Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne, 1984’te Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçerek eğitimini burada tamamladı. 1987-1989 yılları arasında Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, 1989’da Tarsus Çamlıyayla Sağlık Ocağı’nda, 1999-2000 arasında Çamalan Sağlık Ocağı’nda görev yaptı. Doğuş İnşaat’ta işyeri hekimliği yaptı. 2001-2011 yılları arasında Kütahya Şaphane İlçesi Sağlık Ocağı, Özel Bahşiş Sağlık Ocağı ve Fahrettin Paşa Mahallesi 8 Nolu Sağlık Ocağı, 2 Nolu Demirkapı Sağlık Ocağı ve Emekliler Cemiyeti Sağlık Ocağı doktorluğu görevinde bulundu. Aynı yıllarda Tarsus Askerlik Şubesi, adliye ve cezaevi hekimliği yaptı. Kardiyoloji, netroloji, dahiliye, üroloji, hipertansiyon, göğüs hastalıkları, çocuk hastalıkları alanlarında 184 seminer sertifikası bulunmaktadır. Tabipler Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Halk Derneği, Barış Derneği üyesidir. 2019 yerel seçimlerinde Tarsus Belediye Başkanı seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler