"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İsmail İnam: Genel Bütçeden Ayrılan Kaynaklar Yetersiz

  • 25 Ekim 2021

Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümü ve kaynak kullanımı sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Belediyenizin bütçe, öz gelir ve mali kaynak konusunda yaşadığı sıkıntılar nelerdir?  


İSMAİL İNAM: Belediyemizde %40 kısıtlaması olduğundan personel, memur ve işçi alımı yapılamamaktadır. Belediyemizin 20 kişilik memur kadrosunun 15’i boş durumdadır. Bu nedenle belediyemizde bir işçi veya memur, iki-üç işi birden yapmak zorunda kalıyor. Kurumsal bir yapılanma olmadığı için sağlıklı bir çalışma düzeni sağlayamıyoruz. Belediyemizin yaşadığı en büyük sıkıntılarından biri budur. Bütçemiz kısıtlı olduğundan yapmak istediğimiz projelerimiz ve çalışmalarımız ister istemez aksıyor. Belde belediyesi olmamız sebebiyle bütçemiz ve gelirlerimiz kısıtlı olduğundan hizmetlerde, çalışmalarda ve projelerde sıkıntılar yaşıyoruz.

  

Merkezî yönetimin kaynak aktarımı konusunda muhalefet belediyelerine yönelik engellemeleri hizmet kapasitenize, çalışmalarınıza ve proje üretiminize nasıl etki ediyor? Belediye bütçelerinin yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi neden önemli ve gerekli? İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak yeterli mi?


İSMAİL İNAM: Belediye gelirlerinin yalnızca nüfusa göre hesaplanması ve belirlenmesi, sıkıntı yaşamamıza neden oluyor. İller Bankası’ndan nüfusa göre gönderilen kaynağın ve payın yaklaşık %30’luk kısmı belediyemizin kredileri ve borçları nedeniyle kesiliyor. Dolayısıyla çalışmalarımızı ve hizmetlerimizi gerçekleştiremiyoruz. Gelen para sadece personel, memur ve işçi maaşlarının ödenmesine yetiyor, bazen bu ödemelere bile yetmiyor. Genel bütçeden ayrılan kaynaklar yetersiz kalıyor. Bu nedenle belediye sınırları dahilindeki yerleşim konumuna, durumuna ve yerine göre tespit yapılması, belediyenin bulunduğu bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi ve gönderilmesi gerekmektedir.


Yerel yönetimlerin mali özerkliğini sağlamak için yasal mevzuat ve hukuki düzenlemeler çerçevesinde sizce neler yapılmalı? Merkezî yönetimin yerel yönetim politikaları neticesinde karşılaştığınız engellemeler, bütçe kısıtlamaları ve soruşturmalar nedeniyle hizmet/proje sunumunda ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?  


İSMAİL İNAM: Alınan vergilerden tüketilen elektriğe kadar yerleşim yerinin durumuna ve ihtiyaçlarına uygun olarak bütçe düzenlemesinin yapılması, yerel yönetimlerin mali özerkliğinin sağlanması için gereklidir. Ayrıca İller Bankası’ndan daha fazla ödenek gönderilmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır. Yerel yönetimler, genel makro amaçlara ulaşılmasında, bürokratik engellerin azaltılmasında, yerel ihtiyaçların tespitinde ve mali kaynakların kullanımında avantajlı olmak için merkezî yönetim tarafından güçlendirilmelidir. Merkezî yönetim, muhalefet belediyelerin gerekli imkânları sağlamıyor. Yani muhalefet belediyeleri kendi yağında kavruluyor. Beldemizde devlet tarafından yapılacak olan projeler ve yatırımlar (spor tesisleri, sağlık kuruluşları vb.) bekletiliyor. Beldemizde yapılması beklenen top sahası buna örnektir. Belde belediyesi olduğumuz için kapsamlı hizmet ve proje sunumumuz mümkün olmuyor. Mevcuttaki hizmetler ve projeler de kendi bütçemiz dahilinde yapılmaktadır.


Önerilen Haberler