"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mustafa Doğan: İller Bankası Payı İhtiyaca Yönelik Olmalı

  • 25 Ekim 2021

Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümü ve kaynak kullanımı sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Belediyenizin bütçe, öz gelir ve mali kaynak konusunda yaşadığı sıkıntılar nelerdir? 


MUSTAFA DOĞAN: Belediyemiz, 2.122 nüfuslu bir belde belediyesidir. Ancak belediyemizin sınırları, bir ilin sınırı kadardır. İller Bankası’ndan gelen gelir dışında başka gelirimiz yok. Borçlarımız nedeniyle hizmet veremez durumdayız. Araçlarımız eski, itfaiyemiz yok. Bu nedenle İller Bankası payı nüfusa göre değil, ihtiyaca ve büyüklüğe göre aktarılmalı. 


Merkezî yönetimin kaynak aktarımı konusunda muhalefet belediyelerine yönelik engellemeleri hizmet kapasitenize, çalışmalarınıza ve proje üretiminize nasıl etki ediyor? Belediye bütçelerinin yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi neden önemli ve gerekli? İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak yeterli mi?


MUSTAFA DOĞAN: Merkezî yönetimin aktardığı kaynak hizmet kapasitemizi kesinlikle karşılamıyor. Proje üretirken hayırseverlerin desteğini alıyoruz. Belediyeler için ayrılan payın sadece nüfusa göre değil, belediyenin sorumluluk alanındaki bölgenin yüzölçümü ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi gerekiyor. İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak son derece kısıtlı. Gönderilen tutar, daha önceki dönemlerden kalan borçlar için kesiliyor.


Yerel yönetimlerin mali özerkliğini sağlamak için yasal mevzuat ve hukuki düzenlemeler çerçevesinde sizce neler yapılmalı? Merkezî yönetimin yerel yönetim politikaları neticesinde karşılaştığınız engellemeler, bütçe kısıtlamaları ve soruşturmalar nedeniyle hizmet/proje sunumunda ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?  


MUSTAFA DOĞAN: Özerk bir yerel yönetimden bahsedebilmek için yerel yönetimlerin karar alma ve uygulama özgürlüğü olan bağımsız organlarının olması, yönetimler arasında dengeli bir görev/gelir dağılımının yapılması ve her şeyden önemlisi yerel yönetimlerin mali kaynağa ve harcama yetkisine sahip olması gerekiyor. Yerel yönetimlerde çalışan personelin maaşları da İçişleri Bakanlığı tarafından ödenmeli.


Önerilen Haberler