"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Uğur Tepe: Yeniliği Ve Değişimi Önemsiyoruz

  • 25 Ekim 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Hangileri hayata geçti?


UĞUR TEPE: Göreve geldiğimizde önceliğimiz, doğru bir yönetim şekliyle mali disiplini sağlamak ve borç yükünü kontrol altına almak oldu. Tüm personelimizin maaşını zamanında ödedik, belediyemizin asli işlerini aksatmadan bu süreci tamamladık. 


Belediyemize ait olan taş fabrikasını ve marangozhaneyi aktif hâle getirdik, kendi üretimimizi yapmaya başladık. Böylelikle mahallelerdeki kilit parke taşının bir kısmını ve bank, kamelya, köpek kulübesi gibi ihtiyaçları “kendi kendine yetebilen belediye” anlayışıyla karşıladık. Atıl durumdaki spor sahalarını gençler ve vatandaşlar için düzenledik, kullanıma açtık.


Seyitgazi, konumu ve 10.000 yıllık tarihiyle medeniyetlerin merkezi olarak değerlendirebileceğimiz bir ilçe (Frig Vadisi, Seyyit Battal Gazi, Sucuaddin Veli, Himmet Baba, Üryan Baba gibi). Bu nedenle yerli ve yabancı turistlere de ev sahipliği yapıyoruz. Asli görevlerimizden biri, Seyitgazi’nin görünürlüğünü artırmak. Daha yeşil ve temiz bir Seyitgazi için yeşil alanların sayısını artırıyoruz (ilçemize iki tane yeni park kazandırdık). Ziyaretgâhların bakımını ve temizliğini düzenli olarak yapıyoruz. Anma günü etkinliklerimizle sadece hemşerilerimize değil, herkese hitap etmeye çalışıyoruz.


Tarım ve hayvancılık açısından elverişli bir coğrafyaya sahibiz. Bu alanlarda ilçemizi geliştirmek ve öncü bir bölge olmak için yola çıkmıştık. Sayın Yılmaz Büyükerşen öncülüğünde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’yle imzaladığımız protokol sonrasında 2020 yılının son aylarında 250 küçükbaş hayvanla çiftliğimizi kurduk. Böylelikle bölgemizde hayvancılıkla ilgilenen hemşerilerimize örnek teşkil edecek bir proje gerçekleştirdik. İlerleyen zamanlarda belli kriterler çerçevesinde hayvanları hemşerilerimize hibe edeceğiz. Buradaki hayvanların yem ihtiyaçlarını yine daha önceki dönemlerde atıl olan yaklaşık 500 dekarlık tarım arazilerini ekerek karşılıyoruz. 


Birçok kurs ve etkinlik düzenliyoruz. Pandemi sürecinde birtakım aksaklıklar yaşamış olsak da, çocuklara yönelik olarak yüzme eğitimi ve temel derslerde branş eğitimleri, kadınlar için de hijyen eğitimi, takı ve örgü kursları düzenliyoruz. Tiyatro ve açık hava sineması etkinlikleri düzenleyerek vatandaşları ve çocukları görsel sanatlarla buluşturuyoruz. Eskişehir’de düzenlenen Gastronomi Platformu’na yöresel lezzetlerimizle katıldık. Eğitim merkezleri ve kütüphane kurmak için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Sıfır atık yönetim planımızı hazırladık, sertifikamızı aldık. “Geri Dönüşüme At, Doğaya Can Kat” sloganıyla geri dönüşüm ekipmanlarını kısa sürede ilçemize kazandırdık. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


UĞUR TEPE: Stratejik hedeflerimizde ve planlarımızda değişikliğe gitmedik. Sadece pandemi süreci bazı projelerimizin bir süre akmasına sebep oldu. Fakat bu süreç içinde üzerimize düşeni yaptık, Covid-19 hakkında vatandaşları bilgilendirdik, ilçemizin tamamında dezenfektan seti ve bilgilendirme broşürü dağıttık, güzel bir projeye imza attık. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını düzenli olarak dezenfekte etmeye devam ediyoruz. 


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


UĞUR TEPE: 2020 yılı itibarıyla başladığımız iyi tarım uygulamalarında ürün çeşitliliğini artırmak, ata tohumlarını vatandaşlara dağıtarak daha kaliteli tohumlara ulaşılmasını sağlamak istiyoruz.


Küçükbaş hayvan çiftliğinde yetiştirdiğimiz hayvanları vatandaşlara damızlık olarak dağıtacağız, hayvancılığı yaygınlaştıracağız, teknik destek vereceğiz. Bu sayede ilçemizdeki hayvancılık gelirinin yükselmesine katkıda bulunacağız.


Mahallelerdeki temel altyapı problemlerine çözüm bulacağız, mahallelerin kültürel dokusunu ön plana çıkaracağız ve örnek mahalle oluşturacağız (kültürel dokular doğrultusunda restorasyonlar, kent belleği müzeleri, festivaller vs.).


İlçemizdeki turizmi sürekli hâle getireceğiz, yerli ve yabancı turist sayısını artıracağız, Seyitgazi’nin görünürlüğüne odaklanarak ulusal/uluslararası platformlarda adını duyuracağız. Bu doğrultuda sürdürülebilir turizm uygulamalarına ağırlık vereceğiz.


İlçemiz, Türkiye’deki bor rezervlerinin büyük bir kısmına sahip. Bor, Kırka Mahallesi’nde Eti Maden İşletmeleri tarafından çıkarılmaktadır. Bu sayede ilçemizde istihdam sağlamaktadır (3.000 kişi). Eti Maden İşletmeleri’nde çalışanların büyük bir kısmı ilçemizde yaşamıyor. Çalışanların ilçede kalmasına yönelik projeleri hayata geçireceğiz (konut, sosyal alanlar vb.). İlçemizde konut sıkıntısı var. Konut alanları oluşturarak göçü tersine çevireceğiz. Uygun olan alanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştıracağız. Tıbbi ve aromatik bitki potansiyeline yönelik envanteri tamamlayacağız ve üretim yapmaya başlayacağız. Zili, bakır rölyef, ahşap oymacılığı gibi el sanatlarıyla yerel ürünlerin ve faaliyetlerin markalaşmasına yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapacağız.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


UĞUR TEPE: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’yle imzaladığımız protokol kapsamında “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Tesisi” kurduk. Bununla birlikte mahallelerdeki beton yol uygulamalarını beraber yürütüyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, lavanta yetiştiriciliği kapsamında 2019 yılında belediyemize 20.000 lavanta fidesi verdi. Belediyemiz ortaklığında ilk Lavanta Festivali’ni gerçekleştirdik. Birçok alanda işbirliği içinde çalışıyoruz. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


UĞUR TEPE: İlçemizde bir vakıf ve 36 tane hemşeri derneği mevcut. Seyitgazi’nin görünürlük faaliyetleri kapsamında STK’larla çalışıyoruz. Hemşeri derneklerinin ortak noktası, bulundukları mahallelerin ihtiyaçlarını ve eksiklerini tespit etmesi, bu doğrultuda neler yapılabileceğini ortaya koyması. STK’larla sık sık görüşmeye ve destek vermeye özen gösteriyoruz. Kent konseyimiz henüz yok, fakat önümüzdeki dönem planlarımız arasında bulunuyor.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


UĞUR TEPE: Meslek edindirme kursları kapsamında kırılgan grup olarak değerlendirdiğimiz 18 yaş ve üstü kadınlar için kurslar düzenliyoruz, sertifika veriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Kadın Kooperatifi aracılığıyla da ev bütçelerine destek olmalarını sağlayacağız. 


İlçemizdeki eski konakları restore edeceğiz, yöresel yemeklerin sunulacağı konukevi hâline getireceğiz. Bu işletmelerde kadınları istihdam edeceğiz. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


UĞUR TEPE: Bütçeyle ilgili engeller dışında bir zorlukla karşılaşmıyoruz.


SEYİTGAZİ BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Zabıta Amirliği.


MİSYON: Sahip olduğumuz tarihî değerleri koruyarak vatandaşlara sürdürülebilir yaşam kalitesi sunmak, çözüm odaklı hizmet üretmek, yenilikten ve değişimden yana olan bir sosyal belediyecilik örneği sunmak.


VİZYON: Yerel değerlere sahip çıkan, çözüm odaklı hizmet üreten, kültüre, tarihe, sanata ve eğitime önem veren, yenilikçi ve özgün bir ilçe olmak.


STRATEJİK HEDEFLER: Sürdürülebilir tarımda ve iyi tarım uygulamalarında kapasiteyi iki katına çıkartmak. Et ve süt işleme tesisi kurmak. Bölgenin turizm potansiyelinin sürdürülebilirliğini sağlamak. Kadın ve genç istihdamını artırmak amacıyla meslek edindirme programlarını yaygınlaştırmak, bu grupların işgücü niteliklerini artırmak. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarıyla yerel ürünleri ve faaliyetleri markalaştırmak. Madencilik alanında ihtisas sanayi altyapısı kurmak. Bu sektörde, yerinde işleme altyapısını ve teknoloji kapasitesini geliştirerek ürün katma değerini artırmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 158


BÜTÇE: 54.900 milyon TL



UĞUR TEPE


Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Meslek hayatına Eskişehir Gelişim Koleji’nde başladı. Yüksek lisansını Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Bölümü’nde tamamladı. 2004 yılında Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’ne atandı. Bir süre bilgisayar öğretmenliği yaptıktan sonra Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanına geçti. Bu süreçte yazdığı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi başarılı oldu, bir ay Almanya’da yaşadı. Eğitimciliğinin yanı sıra STK’larda aktif üyeliği vardır. 2019 yerel seçimlerinde Seyitgazi Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler