"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gerçek Kalkınma İçin Önce Tarım

  • 4 Ekim 2021

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’ni örnek bir organizasyonla hayata geçirdik. Bu zirveyi düzenlemeden önce ne amaçladıysak hepsini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdik ve kamuoyuyla paylaştık. Bu zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma bir kez daha yürekten teşekkür ediyorum.


Belediyelerimiz, hemen her konuda olduğu gibi, ülkemiz için stratejik bir sektör olan tarım konusunda da siyasi iktidarın veremediği ya da vermeyi tercih etmediği hizmetleri vatandaşlarımıza ulaştırıyor. Belediyelerimiz hem kendi üretimlerini yapıyor hem de tarımsal kalkınmayı sağlamak için üreticilerimizi destekliyor. Bu kapsamda tarım araç gereçleri, tohum, hayvan yemi, gübre ve zirai ilaç yardımlarına kadar birçok ihtiyaç kaleminde üreticilerimiz destekleniyor.


Ülkemizde gerçek anlamda bir kalkınmanın sağlanabilmesi için öncelikle tarımsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tarım, stratejik bir sektör olarak ele alınmalı ve bu doğrultuda planlanmalıdır. Ancak ne yazık ki, ülkeyi 19 yıldır tek başına yöneten iktidar bu anlayışı terk etmiştir ve çiftçilerimizi kaderiyle baş başa bırakmıştır. Şu anda ülkemiz, birçok alanda olduğu gibi, tarımda da açık bir yönetimsizlikle karşı karşıyadır.


Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarımsal planlamaya fazlasıyla önem veriyoruz. Üreticinin önümüzdeki yıl ne üreteceğini ve ürününü kaça satacağını bilmesi hayati önemdedir. Bunun yanında üreticinin devletten hak ettiği desteği alması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ülkemizin tarımsal üretim kapasitesinin artırılması için elzemdir. 


Temiz içme suyuna ve sağlıklı gıdaya erişim, tüm vatandaşlarımızın hakkıdır. Ülkeyi yöneten iktidarlar bu konunun üzerinde özenle durmalıdır. Tarımda kendi kendine yetemeyen bir Türkiye, gerçek bir ekonomik kalkınmayı hayata geçiremez. Kırsalda gelişim sağlanmazsa gıda enflasyonu her geçen gün artar ve vatandaşın sofrasına gelen ürünler daha pahalı olur.


Biz, bir tarım ülkesiyiz. Bu sorunları aşmamız mümkün. Ancak bunun için üretimden ve üreticiden yana olan yönetimlere ihtiyaç var. Üç gün süren zirvemizde, tarımdaki sorunları tespit ettiğimizi ve bu sorunların çözülmesi için hangi önerileri hazırladığımızı kamuoyuna açıkladık. Önümüzdeki süreçteki tarımsal vizyonumuzu da paylaştık.


Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi, iktidara geldiğimizde tarımdaki bu düzeni, alınteri döken üreticinin ve üretimin lehine değiştirmek için gereken ne varsa yapacağız.


Önerilen Haberler