"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İlkay Girgin Erdoğan: Tüm Kararları Katılımcı Demokrasi Anlayışıyla Alıyoruz

  • 4 Ekim 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: 31 Mart seçimleri öncesinde vaat ettiğimiz ve tamamladığımız projeleri şöyle sıralayabilirim:


Tarım ve Turizm Projeleri


Bölgede yetişen yerel ürünlerin tanıtımı ve markalaştırılması için organik tarım projesine başladık. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Yerli fide üretimi yaptık. “Tohum Bankası” kurduk. Karaburun Belediyesi’nin örnek bahçesini yaptık, bahçeye nergis diktik, nergis tarlası oluşturduk, kadınlara istihdam sağladık. Sebze yetiştirdik. Yetiştirilen sebzeleri ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Belediyemize ait mandalina tarlalarının verimliliğini artırdık, ürünleri satarak gelir sağladık. Belediyenin zeytin ağaçlarının bakımını yaptık. Çıkarılan yağlar satılıyor ve gelir elde ediliyor. Eğlenhoca Mahallesi’nde zeytinyağı fabrikası açtık.


Nergisin ve hurma zeytininin markalaşması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Bu ürünlerin coğrafi işaretini almak için başvuruda bulunduk. Nergis tarımını artırmak amacıyla belediye arazilerine nergis diktik. 


29 Ekim 2020 tarihinde açılan zeytinyağı fabrikasında hem vatandaşlara hem de belediyeye ait zeytinliklerdeki ürünlerin sıkımı uygun maliyetle yapılıyor. İlk aşamada günlük 30 ton işleme kapasitesiyle devreye alınan tesis, talebe göre kapasitesi iki katına çıkabilecek şekilde planlandı. Üretim süreçlerinde sadece kadınların çalışması, İzmir’de bir ilk olma özelliği taşıyor. 


Kültür ve Sanat Projeleri


“Gençlik ve Spor Merkezi” projesiyle çocukları ve gençleri çeşitli spor dallarıyla tanıştırmayı, geleceğin başarılı sporcularını Karaburun’dan çıkarmayı hedefliyoruz. Gençlerin futbol, voleybol ve basketbol oynayabileceği Mordoğan Spor Tesisi faaliyete başladı. Tesisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yaptık. Kuyucak Sosyal Tesisleri hizmet vermeye başladı. Tesisteki Yelken Okulu da eğitimlere başladı. Yoga, voleybol, basketbol ve zumba alanları oluşturuldu, eğitim ve kurslar devam ediyor.


Mordoğan Sağlık Yaşam Merkezi’ni yeniledik. Belediyemiz bünyesinde bulunan spor salonunda haftanın altı günü 09:00-20:00 saatleri arasında uzman eğitmen eşliğinde kadınlara pilates, zumba, fitness eğitimi veriliyor. Karaburun ve Mordoğan’da açık havada pilates alanları oluşturduk.


Yerel Halkın Yaşamına Dair Projeler


“Anneye İş, Çocuğa Kreş” projesiyle, anne-çocuk eğitim merkezleri aracılığıyla 3-6 yaş arasındaki çocukların anneleriyle aynı çatı altında eğitim almasını amaçlıyoruz. 


İlçedeki çocukların sosyal gelişimi için uygun koşulları sağlamak ve annelerinin de ekonomik hayata katılmasını sağlayacak mesleki eğitimler vermek amacıyla Mordoğan’da Masal Evi’ni hizmete açtık. Atıl duran binayı tadilattan geçirdik, proje kapsamında çocuklar için kreşe, anneler için de kurs merkezine dönüştürdük. 


Karaburun Belediyesi bünyesindeki ilk Masal Evi’nde çocuklar eğitim alıyor, annelerin de mesleki kurslarla ekonomik hayata katılması sağlanıyor. 3-6 yaş arasındaki çocuklara yönelik kavram çalışmaları, beden koordinasyon ve dil gelişimi etkinlikleri, resim, el sanatları, müzik, mutfak ve doğa atölyeleri gerçekleştiriliyor. Annelere mesleki beceri kazandırma amacıyla ilk aşamada pastacılık, aşçılık ve seramik eğitimleri veriliyor.


“Elinin Hamuruyla” projesi kapsamında ihtiyaçları konusunda ailesinin desteğine ihtiyacı olan, geçim sıkıntısı yaşayan, ekonomik katkı sağlamak isteyen, destek alamayan, tek başına yaşayan ya da ailesi tarafından şiddete maruz kalan kadınlara istihdam imkânı sunmayı amaçlıyoruz.


Karaburun Belediyesi’nin hizmet odağında kadınlar her zaman öncelikli. Belediyeye ait fabrikalardan ve tesislerden üretici pazarlarına, antika ve ikinci el pazarından belediye bünyesine alınan Nergis Kafe’ye, eğitim seminerlerine kadar kadınlara birçok hizmet sunuyoruz. Sınırlı olanakları verimli kullanmaya gayret ediyoruz. 


Teknoloji ve Altyapı Projeleri


“Atıksız Toplum” projesi dahilinde atıkları kaynağında ayrı toplamaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ayrı toplanan atıklardan enerji elde etmeyi hedefliyoruz. Ambalaj Atıkları Yönetim Sistemi’ni kurduk. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında belediyemizle Toprak Koluman Depolama Geri Dönüşüm İnşaat Nakliye Ltd. Şti. arasında sözleşme imzalandı. Nüfus yoğunluğuna göre 58 farklı noktada “Ambalaj Atığı Toplama Noktası” oluşturduk. Ambalaj atıkları, belirlenen güzergâh ve periyotlar doğrultusunda düzenli olarak toplanıyor. Değişiklik gösteren nüfus yoğunluğu ve vatandaşlardan gelen geri dönüşler doğrultusunda periyot sıklıkları revize ediliyor. Sıfır Atık Sistemi’ni Kurduk. Mavi bayraklı plajlarımızda da Sıfır Atık Sistemi’ne geçiş yaptık.


İlçemiz sınırları içerisinde yaklaşık 6.500 ton evsel atık toplandı. Bu atıklar, evsel atık yükleme merkezine taşındı. Mahallelerde kullanılmak üzere toplamda 170 adet 775 litrelik çöp konteyneri temin ettik.



İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle program yaparak eski çöp alanlarına yapılan revize amaçlı hafriyat atığı dökümleriyle kontrolsüz döküm yapılan moloz, hafriyat ve bahçe atıklarının kaldırılmasını sağladık.


Belediyemizde faaliyet gösteren iki adet ambalaj atığı toplama aracı bulunmaktadır. Bir yıldır da atık pil ve tıbbi atıkların yönetimi yapıyoruz.


“Karaburun İletişim Merkezi” projesiyle vatandaşlardan gelen şikâyet, talep ve öneriler tek merkezde toplanıyor, çözüme kavuşturuluyor ve geribildirim sağlanıyor. Merkez bünyesinde 0535 105 51 99 numaralı WhatsApp hattı da faaliyete başladı. 


Merkez bünyesinde 0535 105 51 99 numaralı WhatsApp hattına gelen talepler, kurulan sistemde takip numarasıyla izlenebiliyor. Vatandaşlar, taleplerinin durumunu sistemden görebiliyor. İlgili birimlere geribildirim yapılıyor, çözüm süreci takip ediliyor. Yapay zekâya dayalı sistemle WhatsApp hattından, belediyenin kurumsal sosyal medya hesaplarından ve telefondan iletilen tüm talepler tek bir havuzda toplanıyor, analiz ediliyor, raporlanıyor ve ilgili birimlerin çözüm süreçleri izlenebiliyor.


Meydanları, çocuk parklarını ve yeşil alanları düzenliyoruz. Bu alanları dokuya uyumsuz müdahalelerden arındırıyoruz, düzenleme yapıyoruz, yeşil alanları artırıyoruz ve otopark sorununu çözmeyi amaçlıyoruz.


İzmir il merkezine ulaşımın iyileştirilmesi nedeniyle bölgede günübirlik turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Halkın gelir seviyesini artırmayı ve enerji verimliliğinin sağlanmasını hedefliyoruz.


Mordoğan Ardıç Plajı ve Karaburun İncirlikoy Plajı’nın ahşap loca sayısı artırdık, loca tabanlarına ahşap lambri ızgaralar döşedik. Teras kısmın üstündeki, yırtılan ve sökülen branda yenilendi, sahile ulaşımı sağlayan yoldaki iniş merdiveni düzenlendi. Ayrıca tesisin çim alanındaki şemsiyelerin ve şezlongların bakım ve onarımları yapıldı. Tüm plajlarımız sürekli temizleniyor.


Belediyemizin personeli tarafından yapılan düzenleme çalışmaları sonrasında Kuyucak Deresi’nin kuzeyinde yer alan iki adet metruk yapı yıkıldı ve kaldırıldı, sahil şeridi temizlendi.


Sahil şeridindeki işgaller kaldırılarak belediye tarafından işletilmesi düşünülen kafeterya için alan oluşturuldu, alana tuvalet ve soyunma kabini yerleştirildi. İskele Mahallesi, Bodrum mevkisindeki belediye tesisi için hazırlanan tadilat projesi doğrultusunda bakım-onarım çalışmaları yapıldı, tesisin önündeki zemin düzenlendi ve ahşap gölgelemeyle açık oturma alanları oluşturuldu. Tesis çevresinde peyzaj düzenlemesi ve çim alanlar yapıldı. Yaz sezonu öncesinde İncirlikoy Plajı’na ait tesislerin temizliği, bakımı ve hazır çim döşemesi işleri yapıldı.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

İskele mevkisi sahil şeridinde yer alan ahşap aydınlatma direklerinin ve elemanlarının bakımı sağlandı. Gerekli görülen yerlere direk ve aydınlatma ilave edildi. Karayelaltı yürüme yolunda bozulan kilit parkeler onarıldı, eskiyen aydınlatmalar yenilendi. Kuyucak Plajı’yla İskele’yi birbirine bağlayan ve ilçe halkının Karayelaltı olarak adlandırdığı yürüyüş yolu tamamen yenilendi, gece aydınlatması için led ışıklarla donatıldı ve ilçe halkının kullanımına sunuldu.

    

İlçe merkezinin en yoğun nüfusunu çeken iki bölgesi olan Kuyucak’ı ve İskele’yi birbirine bağlayan yol, tuzlu suya dayanıklı kronman betonuyla kaplandı, tuzluluğa ve kuraklığa dayanıklı ılgın ve iğde ağaçlarıyla agave, ardıç, lavanta ve biberiye çalılarından oluşan peyzaj düzenlemesi yapıldı. Yamaçlar, led ışıklarla donatıldı. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: Stratejik hedeflerimizde ve planlarımızda değişikliğe ihtiyaç duyulmamıştır.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: Amacımız, Karaburun’u organik tarım, doğa ve tarih turizmiyle agro turizm başlıklarında ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden biri hâline getirmek. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma ekseninde odağına insanı alan belediyecilik anlayışımızla vatandaşlara çözüm odaklı, adil ve erişilebilir hizmetler sunan, demokratik ve katılımcı yönetim anlayışını benimseyen, doğal ve kültürel zenginlikleri koruyarak gelecek kuşaklara aktaran bir ilçe yaratmak için projelerimize ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.


“Keçi Sütü Peyniri Fabrikası”, “Zeytinyağı Fabrikası”, “Mandalina İşleme Tesisi” gibi belediyemizin açtığı fabrikalarla ve tesislerle çiftçilerin, üreticilerin ekmeğini büyütmesini, turizm sezonunu uzatarak ilçemiz esnafının, cennet Karaburun’un güzel insanlarının daha iyi şartlarda ve daha mutlu yaşamasını sağlayacak projelerimize devam edeceğiz.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle uyumlu çalışıyoruz. Hiçbir problem yaşamıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tüm süreçlerde belediyemize destek oluyor.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: Karaburun’un doğal dokusu, iklim özellikleri, bitki örtüsü, sosyo-ekonomik özellikleriyle ilgili birçok çalışmayı Karaburun Kent Konseyi’yle birlikte yapıyoruz. Karaburun, rüzgâr, güneş ve jeotermal enerji sistemleriyle, balık çiftliği firmalarıyla kuşatılmış durumda. Bu firmaların doğaya verdiği zararı engellemek için gerekli çalışmaları Karaburun Kent Konseyi’yle yürütüyoruz. Bölgeye özgü tarım ve hayvancılık faaliyetleri kapsamında da Karaburun Kent Konseyi’yle beraber yaptığımız birçok proje bulunuyor. Karaburun’la ilgili tüm kararları katılımcı demokrasi anlayışıyla alıyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan vatandaşlarla ilgili yürüttüğümüz projeleri ilk soruda detaylı anlattık.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


İLKAY GİRGİN ERDOĞAN: Karaburun, sahil şeridinde yer alan, cennet koylarıyla, sahilleriyle günlük, sezonluk turist ve yazlıkçı nüfusu yoğun olan bir ilçedir. 10.750 olan ilçe nüfusu her yıl yaz döneminde 100.000’in üzerine çıkmaktadır. 


Fakat bu yıl pandemi nedeniyle yazlıklardaki vatandaşlar Mart ayının sonunda geldi. Haziran ayı itibarıyla yoğun talep söz konusu oldu. Yaz nüfusu, 200.000’in üzerine çıktı.


Resmî kayıtlarda nüfusumuz 10.750. Yaz aylarında 200.000 üzerindeki nüfusa hizmet vermek durumundayız. İşimiz, elbette çözüm üretmek ve hizmet etmek. Elimizdeki olanakları sonuna kadar zorlayarak vatandaşlara ve ilçemize gelen misafirlere en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Fakat kamu kaynaklarından aldığımız genel bütçe, vergi gelirleri, belediyemize düşen pay ve personel sayısı kayıtlı nüfusa göre. Kayıtlı nüfusumuz 50.000’in üzerine çıktığında belediye personelinde norm kadro sayısı artacaktır.


Belediyemizin hak ettiği sağlık imkânlarına ve finansal güce ulaşabilmesi için nüfusumuzu ilk aşamada 18.000’e çıkarmamız gerekiyor. Nüfusumuz bugün itibarıyla 18.000’in üzerinde, en az 30.000 kişilik yerleşik nüfusa hizmet götürüyoruz. Nüfusumuzun ilk aşamada 18.000’e ulaşmasıyla ilçemizde E2 kategorisinde bulunan ve uzman doktor olmadığı için ihtiyaca cevap vermekte zorlanan mevcut hastane, E1 grubuna dönüşecek ve hastanemize uzman doktor atanacaktır.




KARABURUN BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü, Zabıta Amirliği.


MİSYON: Sürdürülebilir ekonomik kalkınma ekseninde odağına insanı alan belediyecilik anlayışıyla kamu kaynaklarını en etkin şekilde kullanan, vatandaşlara çözüm odaklı, adil ve erişilebilir hizmetler sunan, demokratik ve katılımcı yönetim anlayışını benimseyen, doğal ve kültürel zenginlikleri koruyarak gelecek kuşaklara aktaran bir ilçe yönetimi uygulamak.



VİZYON: Sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla yerelde kalkınma, refah ve toplumsal adalet hedeflerine sahip çıkmak. İlçemizi organik tarım, doğa ve tarih turizmiyle agro turizmde ülkemizin en önemli cazibe merkezlerinden biri hâline getirmek.


ÇALIŞAN SAYISI: 191


BÜTÇE: 37 milyon TL


 

İLKAY GİRGİN ERDOĞAN

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İzmir Barosu’na kayıtlı olarak 1997-2019 yılları arasında İzmir’de ve Karaburun’da serbest avukatlık yaptı. İmar, gayrimenkul ve miras hukuku alanlarında uzmanlaştı.

 

2004-2014 yılları arasında CHP Mordoğan Belediyesi Meclis Üyeliği, Belediye Meclis Başkan Vekilliği, Hukuk Komisyonu Başkanlığı, İmar Komisyonu Üyeliği, Bütçe Plan Komisyonu Üyeliği görevlerini sürdürdü.

 

Mordoğan Belediyesi’yle Karaburun Belediyesi’nin birleşmesi sonrasında, 2014-2019 yılları arasında CHP Karaburun Belediyesi Meclis Üyeliği, Belediye Meclis Başkan Vekilliği, İmar Komisyonu Başkanlığı ve Hukuk Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürüttü.

 

2019 yerel seçimlerinde Karaburun Belediye Başkanı seçildi. İlçenin 117 yıllık tarihinde bu göreve gelen ilk kadın belediye başkanı oldu.

 

Mordoğan Çok Amaçlı Üretim Pazarlama ve İşletme Kooperatifi, Atatürkçü Düşünce Derneği Mordoğan Şubesi üyesidir. Evli ve bir çocuk annesidir.



Önerilen Haberler