"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özkan Günenç: Enez’i Geliştirmek İstiyoruz

  • 4 Ekim 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


ÖZKAN GÜNENÇ: Göreve başlarken “Enez Mobil Gümrük Projesi”, “Erdin Bircan Yaşam Alanı”, “Enez Manzara Seyir Tepeleri”, “Enez Sahil Yol Yapım Çalışmaları”, “Mavi Bayrak”, “Cittaslow”, “Kadın Emek ve Lezzet Ürünleri Pazarı”, “İçme Suyu Altyapı Projesi” gibi projelerimiz mevcuttu. İlçemiz, deniziyle, doğasıyla turizm cenneti. Lakin daha önceki dönemlerde tanıtımı ve planlaması iyi yapılmamış. Bu durumun farkındayız. Çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Seçimlerdeki en önemli vaatlerimizden biri, ilçemizin 30 yıllık hayali olan “Deniz Mobil Gümrük Kapısı”ydı. Uzun uğraşlarımız sonucunda projemiz ilgili bakanlıklar tarafından onaylandı, kısa sürede hayata geçecek. Bu projeyle ilgili başvuru sürecimiz ve girişimlerimiz yaklaşık on ay sürdü. Olumlu sonuç aldık. İlçemizin Avrupa’ya açılmasında ve tanıtımında projenin önemli bir rolü olacak. Deniz otobüsleri aracılığıyla hem vatandaşlar Yunanistan’a seyahat edebilecek hem de Yunanistan’dan ilçemize daha fazla turist gelecek.


Seçim vaatlerimizden bir diğeri, 7.500 metrekarelik “Yaşam Alanı” projesiydi. Proje kapsamındaki parkı Ekim ayı içerisinde açacağız. İlçemiz, flamingoların göç güzergâhında bulunuyor. Flamingoların bulunduğu bölgeye (Enez Lagün Gölü) “Manzara” adını verdiğimiz flamingo seyir parkı inşa ettik. 


Seçim vaatlerimiz arasında yapımı tamamlanmamış yollar da vardı. Turizm bölgesinin olmazsa olmazı yollar bitap durumdaydı. Daha önceki dönemlerde bu konuda göze çarpan bir hizmet yapılmamıştı. Yaklaşık 92.000 metrekarelik yolu kilit taşla yeniden planladık. 6.000 metrekare de asfaltlama işlemi yaptık.


Enez’in büyük bir altyapı sorunu var. Su altyapısının kesinlikle yenilenmesi gerekiyor. İlçemizdeki içme suyu ihtiyacı hâlâ 30 yıllık asbestli borular kullanılarak karşılanıyor. Konuyla ilgili kredi için başvurmamıza rağmen önceki dönemden İller Bankası’na ve diğer birçok kurum ve kuruluşa olan 65 milyon TL borç yüzünden kaynak sağlamak açısından zorluk çekiyoruz. Büyükşehir belediyelerinden de bu yönde bir destek alamıyoruz.


“Kadın Emek ve Lezzet Ürünleri Pazarı”nı hayata geçirip kadınların ekonomik hayatta daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla önemli bir adım attık.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


ÖZKAN GÜNENÇ: İlçemiz küçük bir ilçe. Bu nedenle önceliğimiz, vatandaşlara çözüm odaklı ve güler yüzlü belediyecilik anlayışı sunmaktı. Bunu başardık. 


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


ÖZKAN GÜNENÇ: Daha önce de belirttiğim gibi, konumu gereği ilçemizin geleceğinde turizm olmalı. İlçemizin özdeğerlerinin ön plana çıkması için Cittaslow’un uygun bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle “Sakin Şehir”e üye olan Seferihisar’ı ve Akyaka’yı ziyaret edip bilgi aldık.


Öte yandan, 13 kilometre kumsalımız olmasına rağmen “Mavi Bayrak” alan plajımızın olmaması üzücüydü. “Mavi Bayrak”la ilgili girişimlerimiz olacak. Bu konuda Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği’yle koordineli çalışacağız.


Unutulmayacağını düşündüğüm projelerimiz: “Mobil Deniz Gümrük”, “Erdin Bircan Yaşam Alanı”, “Kadın Emek ve Lezzet Ürünleri Pazarı.”


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ÖZKAN GÜNENÇ: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle kardeş belediyeyiz. Ancak üzülerek söylüyoruz ki, destek göremedik. Bu, bizim için üzücü bir durum. Kardeş belediyecilik anlayışının bu şekilde olmaması gerekiyor.


Edirne Belediyesi’nin desteğini esirgemediğini belirtmek isteriz. 7.500 metrekarelik parkın yapımında, itfaiye, zabıta gibi birimlerimize gerek ekipman gerek personel eğitimleri konusunda destek oluyorlar. 


Talep etmemize rağmen diğer büyükşehir belediyelerinden de destek göremedik. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


ÖZKAN GÜNENÇ: STK’larla iletişim hâlindeyiz. İşleyiş olarak kent konseyi sistemiyle çalışan “Danışma Platformu” oluşturduk. Platform, ortak akılla daha verimli ve halka yakın çözümler üretmemize destek oluyor. Her ayki olağan belediye meclis toplantılarından bir gün önce Danışma Platformu’yla ve ilçemizdeki STK’larla toplantı yapıyoruz. Ayrıca belediye meclis toplantılarımıza da düzenli olarak davet ediyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


ÖZKAN GÜNENÇ: Daha önceki dönemlerde belediye başkanları randevu sistemiyle çalışıyordu. Vatandaşlar, herhangi bir sorun yaşadıklarında randevularını bekliyordu, muhalifse bu süre daha da uzuyordu. Bu nedenle “Açık Kapı” uygulamasını hayata geçirdik. Makam odamın kapısı sürekli açık. Randevusu olmayan vatandaş da dilediği zaman gelip derdini bana anlatabiliyor. Bu uygulamamız kırılgan gruplarla iletişim kurmamıza da  fayda sağlıyor.


Yaşlı vatandaşlar için evde bakım hizmeti veriyoruz. Çocuklar için de ücretsiz sokak kitaplıkları bulunuyor. Ayrım yapmadan hayata geçirdiğimiz bu tür projeler de kırılgan gruplara karşı etkili oluyor.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


ÖZKAN GÜNENÇ: Belediyeyi 65 milyon TL borçla devraldık. Bu durum bizi zorluyor. Her turizm ilçesinin kaderi olan İller Bankası ödeneği de bizi zor durumda bırakıyor. 4.000 kişiye göre gelen İller Bankası payıyla 80-90.000 kişiye hizmet etmek zorunda kalıyoruz. 


ENEZ BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İftaiye Müdürlüğü.


STRATEJİK HEDEFLER: Enez’i geliştirmek ve Enez halkının yaşam kalitesini artırmak. Enez’i geçmişten gelen mirasını yaşatan, doğayı koruyan ve bilgiyi esas alan yönetim anlayışıyla yüksek kentlilik bilincine sahip, turizm ve ticaret alanında hak ettiği yere getirecek hizmet anlayışıyla çağdaş ve güvenilir belediye olmak. Enez halkına en kısa sürede ve en iyi şekilde hizmet sunmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 106


BÜTÇE: 17,391,813.91 TL

                                                                          


ÖZKAN GÜNENÇ


Keşan Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. 2005 yılında CHP İlçe Yöneticiliği, 2012 yılında da CHP İlçe Başkanlığı görevinde bulundu. 2008 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı’na seçildi. 2018 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanlığı görevi yaptı. 2014 yerel seçimlerinde CHP Belediye Meclis Üyesi oldu. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Enez Belediye Başkanlığı’na seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler