"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Zeydan Karalar: Kırsalda Kalkınmayı Hedefliyoruz

  • 4 Ekim 2021

Yeni nesil sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yerelde sürdürülebilir kalkınma kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir? Tarımda dijitalleşmeye yönelik projeleriniz var mı?


ZEYDAN KARALAR: Coğrafi yapısı ve iklim özelliklerinin uygunluğu nedeniyle Adana’nın tarımsal ürün çeşidi ve potansiyeli yüksektir. Dünyanın en önemli üretim sahalarından biri olan Çukurova, binlerce yıllık geçmişiyle dün olduğu gibi bugün de ekonomik ve stratejik önemini korumaktadır. 


Adana’nın 1.403.000 hektarlık yüzölçümlü arazi varlığının yaklaşık %34’ü tarımsal araziden oluşmaktadır. Verimli Çukurova toprakları, tarımsal üretim potansiyeli açısından Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Adana’nın toplam ihracatının %27’sini tarım ve gıda sektörü oluşturmaktadır.


Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin, özel sektör temsilcilerinin ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ziraat mühendislerinden oluşan bürokratların katılımıyla yapılandırılan Tarım Koordinasyon Kurulu’yla “tarımsal belediyecilik” kavramı oluşturuldu.


Akıllı Tarım Bilgi Sistemi’yle çiftçilere yönelik aksiyonlar almak için Tarladaki Bereket Servisi,  2020 yılından itibaren hizmet vermeye başladı. Akıllı Tarım Bilgi Sistemi aracılığıyla çiftçilere yetiştiricilik önerileri veriliyor, bilgilendirme yapılıyor ve meteorolojik verilerle birlikte karar destek mesajları gönderiliyor. Ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat, zararlılarla etkin mücadele, hava afet erken uyarı, gelişmiş hava durumu gibi 50 farklı alanda mesaj gönderimi yapılıyor. Uydu, meteoroloji, toprak ve bitki verilerinin işlenmesiyle ilgili olarak tarlaya ve bitkiye özel mesaj iletimi sağlanıyor. Ekimden hasada kadar çiftçilere ve üreticilere bilgi ve teknoloji tabanlı destek veriliyor.


Tarım alanlarının, su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve güvenli gıdaya erişilmesi için tarımsal performansı yükseltmeye ve tarımsal ekonomiyi büyütmeye yönelik olarak yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce neler olmalı? İklim değişikliği, kuraklık, doğal afetler ve ekolojik kriz karşısında tarımda hangi önlemler alınmalı?


ZEYDAN KARALAR: Kentsel alanların dışında bulunan dezavantajlı alanlarda mevcut doğal kaynakları tahrip etmeden sürdürülebilirlik açısından hayat standartlarının ve gelir düzeylerinin yükseltilmesi, refahın artırılması, bu bölgeler arasındaki gelişme farklılığının ortadan kaldırılması, tarımsal yapının iyileştirilmesi, tarımsal üretimde kalitenin artırılması, her ölçekten işleme sanayinin kurulması, tarımsal üretimin sanayiyle entegre edilmesi, işsizliğin azaltılması, sağlıksız göçün önlenmesi, tarımsal altyapı, eğitim, örgütlenme, pazarlama gibi ekonomik alanlardaki mevcut yapılarda ihtiyaçların giderilmesi ve iyileştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. 


Sürdürülebilir tarım yalnız ekonomi için değil, sürdürülebilir şehircilik açısından da çok önemli. Tarımdan kopan insanlar kırsalı terk ediyor ve iş umuduyla kentlere yöneliyor. Üretimden nihai pazara kadar aracıların değil, üretici ve tüketicinin kârlı çıktığı dikey entegrasyonu sağlayan bir sistem geliştiriyoruz. Tarladan sofraya giden yolda üreticinin aynı ve tüketicinin yanında oluyor, kırsalda kalkınmayı ve kentte sağlıklı büyümeyi hedefliyoruz.


İklim değişikliği nedeniyle tarımsal üretimde yaşanan sorunları çözmek için akıllı dijital sulama sistemlerinin, organik gübrelemenin, iyi tarım uygulamalarının ve biyolojik mücadele yöntemlerinin öncü çalışmalarına başladık. 


Bölgenizdeki üreticilerin ve çiftçilerin yaşadığı sorunlar bağlamında tarımsal verimliliğin, üretim kapasitesinin ve gıda üretim sistemlerinin artırılması için yaptığınız çalışmalar var mı? Tarımsal istihdam alanında neler yapıyorsunuz?


ZEYDAN KARALAR: Bölgemizdeki üreticilerin, çiftçilerin mazot ve gübre maliyetleri, pazara erişim zorlukları en önemli sorunlardır. Bu sorunları sırasıyla yüksek ilaç ve tohum maliyetleri, diğer girdi maliyetlerinin yüksekliği, yetersiz destekleme ve teknik yetersizlikler takip etmektedir.


Bu nedenle bitkisel üretim yapan küçük üreticilere sertifikalı fide, fidan, tohum, organik gübre, hayvan yemi desteği veriyoruz. Hava deposu kullanmalarını sağlıyoruz. Kooperatifleşmeyi destekliyoruz. Bu çalışmalarımızla girdi maliyetlerini düşürmeyi, kaliteli-sağlıklı ürün yetiştirmeyi, depolamayla hak edilen pazar payına ulaşılmasını amaçlıyoruz.


Belediyemizin bünyesindeki Meryem Kadın Kooperatifi’yle kadınlara istihdam sağlıyoruz. Sebze üreticiliğiyle, seracılıkla, meyve-sebze kurutma tesisiyle gıda sektörüne yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Bu sayede özellikle kadınların tarımsal üretime katılmasını ve iş sahibi olmasını sağlıyoruz. 


Yerel yönetimler, tarımda sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde kaliteye dayalı üretim artışının sağlanmasından gıda güvenliğine, bitkisel üretimden hayvancılığa, sulama sistemlerinden toprağın kalitesine kadar dayanıklı tarım uygulamalarını sizce nasıl hayata geçirebilir? Varsa, belediyenizin bu konudaki faaliyetlerinden bahseder misiniz?


ZEYDAN KARALAR: Tarımsal sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda Adana gibi tarımsal üretimin fazla olduğu bölgeler için kaynakların etkin ve verimli kullanılması önemlidir. Toprağın verimi ve kalitesi düşürülmeden tarımsal üretim yapılması, aşırı sulama, gübre ve ilaç kullanımından kaçınılması gerekmektedir. İnsan sağlığı göz önünde tutularak güvenli gıdaya erişim ve süreklilik için olumsuz etkilerin önüne geçilmelidir. 


Toprağın ve sulama suyunun kalitesi ölçülmelidir. Kaynaklar etkin kullanılmalıdır. İlaç kalıntıları tespit edilmelidir. Ancak bu gibi kontroller ve önlemler sayesinde güvenli gıdaya erişilebilir. Geleneksel tarım yöntemleri yenilenmelidir. Dijital çağın tarım uygulamalarıyla ilgili üreticilere eğitimler verilmelidir. Üreticiler teknoloji kullanımı konusunda teşvik edilmelidir. Bölgeye ve/veya kırsala özgü hayvancılık projelerinin yaygınlaşması için kaynak temin edilmelidir. Ayrıca çiftçinin ürettiği ürünlerin pazar sorununu çözmek için çalışmalar yapılmalıdır. Tarımsal sanayi bölgeleri için tarım ürünlerinin değerlenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması önem taşımaktadır. Soğuk hava depolarının yaygınlaşması, üreticinin ürünlerini değerinde ve güvenli satabilmesi açısından önceliklidir. Belediyemize ait soğuk hava deposu, güvenli tarıma katkı sağlamaktadır. 


Kırsal bölgelerde tarım arazilerinin daha az olması nedeniyle bu bölgelerde az alandan fazla ekonomik gelir elde edilebilecek tarımsal projeler ön plana çıkarılmalıdır. Yapılacak projelerle kırsalda kalkınma sağlanacak ve istihdam yaratılacaktır.


Bitkisel ve hayvansal üretime katkıyı önemsiyoruz. Yerli hayvan ırklarının, yerli tohumların ve farklı fide çeşitlerin yaygınlaşması için projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kırsalda tarımsal üretimi geliştirmek için üreticilere yonca, fiğ ve mısır silajı tohumları veriyoruz. Kaliteli kaba yem ihtiyacına doğrudan destek oluyoruz. Arı üreticilerine kovan, göçer hayvancılara yün kırkma makası, güneş enerjisi paneli temin ediyoruz. Rakımı yüksek ilçelerde yumurta tavuğu geliştirme projeleri yapıyoruz. Aşı ve ilaç teminiyle hayvancılığı destekliyoruz, hastalıkların kontrol altına alınmasını sağlıyoruz. Tarımsal üretimde kadın emeğini ve istihdamı ön plana çıkarmak için lavanta, çilek ve kaz yetiştiriciliği projeleri uyguluyoruz.


Önerilen Haberler