- 17 Temmuz 2021
YÜKLENİYOR
Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümü ve kaynak kullanımı sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Belediyenizin bütçe, öz gelir ve mali kaynak konusunda yaşadığı sıkıntılar nelerdir?
ALİ YILMAZ: Belediyemiz, 10 Kasım 1991 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla İncearaplar Köyü ve Kesmetepe Köyü’nün birleşimiyle kurulmuştur. Belediyenin kurulduğu tarihlerde beldemiz göç alırken, 2004 yılından sonra göç vermeye başlamıştır. 2004 yılında yaklaşık nüfusumuz 4.566 iken, 2021 yılı itibarıyla nüfusumuz 1.632’ye gerilemiştir. Beldemizde yaşayan vatandaşlar kaçak yapılaşmaya müsaade edilmediği için ev yapamadıklarından ve iş sahası bulunmamasından dolayı göç etmek zorunda kalmışlardır. Nüfusumuz resmî kayıtlarda 1.632 olmasına rağmen yılın sekiz ayında 4.000’den fazla olmaktadır. Gelen ödenek 1.632’lik nüfusa göre sabit dağıtılmaktadır. Bu nedenle merkezî yönetim ve yerel yönetimler arasındaki gelir dağılımının ve kaynak kullanımının adil olmadığı görülmektedir. Şöyle ki, merkez il ve ilçelerin gelir getirici birçok alanı bulunmaktadır. Belde belediyelerinin emlak ve su gelirleri dışında kayda değer geliri bulunmamaktadır. Belirtilen nüfusa göre bırakın hizmet üretmeyi, personel maaşını ödemekte bile sıkıntı yaşıyoruz.
Merkezî yönetimin kaynak aktarımı konusunda muhalefet belediyelerine yönelik engellemeleri hizmet kapasitenize, çalışmalarınıza ve proje üretiminize nasıl etki ediyor? Belediye bütçelerinin yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi neden önemli ve gerekli? İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak yeterli mi?
ALİ YILMAZ: Muhalefet belediyesi olmamız nedeniyle merkezî yönetim tarafından çalışmalarımıza ve projelerimize herhangi bir destek alamıyoruz. Şöyle ki, daha önce İpek Yolu Kalkınma Ajansı’na Tavaş Mesire Alanı için düzenlenip gönderilen projeye herhangi bir yardım yapılmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen itfaiye arazözü, yol süpürme aracı, Güneş enerjisi santrali yapımı için tahsis konusunda sıkıntı yaşadık. Tavaş Mesire Alanı için İller Bankası’ndan cüzi bir yardım talep ettik, karşılanmadı. Oysaki iktidar belediyelerine itfaiye, vidanjör ve çöp kamyonları hibe edildi. İller Bankası tarafından iktidar belediyelerinin hazırladıkları projeler için kaynak bulurken, bize herhangi bir kaynak yaratılmadı. Bu nedenle proje hazırlamak ya da hazırlatmak gibi isteğimiz de kalmadı. İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak yeterli değil. Özellikle belde belediyelerine kaynak ayrılması gerekmektedir.
Yerel yönetimlerin mali özerkliğini sağlamak için yasal mevzuat ve hukuki düzenlemeler çerçevesinde sizce neler yapılmalı? Merkezî yönetimin yerel yönetim politikaları neticesinde karşılaştığınız engellemeler, bütçe kısıtlamaları ve soruşturmalar nedeniyle hizmet/proje sunumunda ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ALİ YILMAZ: Yerel yönetimlerin mali özerkliğini sağlamak için yasal mevzuat ve hukuki düzenlemeler çerçevesinde hizmet üretiminin artırılması için mali destek sağlanmalı, paylar adil bir şekilde dağıtılmalı, kaynaklar verimli olmalı. Vatandaşlar da eşit muamele görmeli. Belediye olarak herhangi bir soruşturma geçirmedik. Projelerimiz, karşılık görmedi ve herhangi bir yardım alamadık. Hizmetler tamamen kardeş belediye uygulamasıyla yapıldı. İzmir Buca Belediyesi, 10.000 metrekare kilitli parke taşı, bir adet Ford Cornet hizmet aracı ve modern park yapımı ihtiyacımızı karşıladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ilaçlama için bir adet kamyonet, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden bir adet binek tipi hizmet aracı, İzmir Narlıdere Belediyesi’nden bir adet çöp toplama aracı aldık. Kısıtlı bütçeyle hizmet üretirken Türkiye’nin hiçbir yerinde görülmeyen bir uygulamayı hayata geçirdik. Belediyemizin memurları ve işçileri tarafından kilit taşı döşemesi yapıldı, böylelikle hizmete karşılık gelen paranın belediye hesabında kalmasını sağladık. Kısıtlı bütçeyle kaliteli hizmetler sunmak için çalışıyoruz. İlçemizdeki göçü engellemek için imar uygulaması yaptık, parselasyon hizmeti sunduk, yerleşim yerleri açtık, giden vatandaşların dönüşünü sağlamak ve nüfusu tekrar artırmak için çalışmalar yaptık. Kesmetepe belde halkının memnuniyetini sağlamak, huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yaşaması için imkânlarımızı sonuna kadar zorluyoruz. Pandemi sürecinde de her türlü önlemi aldık, maske, temizlik malzemesi, gıda ve dezenfektan dağıtımı yaptık.