"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ramazan Oya: Belediye Gelirleri İhtiyaca Göre Belirlenmeli

  • 1 Kasım 2021

Merkezî yönetimle yerel yönetimler arasındaki gelir bölüşümü ve kaynak kullanımı sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Belediyenizin bütçe, öz gelir ve mali kaynak konusunda yaşadığı sıkıntılar nelerdir? 


RAMAZAN OYA: Belediye bütçemizi İller Bankası gelir payı oluşturuyor. Gelen pay, belediyemizin mecburi giderlerini (personel maaşı, araç yakıtları, elektrik vs.) dahi karşılamıyor. 

Merkezî yönetimin kaynak aktarımı konusunda muhalefet belediyelerine yönelik engellemeleri hizmet kapasitenize, çalışmalarınıza ve proje üretiminize nasıl etki ediyor? Belediye bütçelerinin yalnızca nüfusa göre değil, kentin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi neden önemli ve gerekli? İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için genel bütçeden ayırdığı kaynak yeterli mi?


RAMAZAN OYA: Beldemiz, Niğde ilinin mücavir alan bakımından üçüncü büyük yerleşim yeridir. Özellikle pandemiden sonra nüfusumuzda artış oldu, fakat beldemize yerleşen vatandaşların ikametleri beldemizde bulunmadığın için İller Bankası’ndan ek ücret alamıyoruz. Özellikle bahar ve yaz aylarında nüfusumuz dört kat artıyor. Bu nedenle belediye hizmetlerinde problemler yaşıyoruz. Belediye bütçemizin yetersizliğinden dolayı beldemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere hizmet verirken problemlerle karşılaşıyoruz. Belediye gelirleri nüfusa göre değil, ihtiyaca göre belirlenmeli. İller Bankası’nın muhalefet belediyeleri için ayırdığı bütçe yeterli değil.

Yerel yönetimlerin mali özerkliğini sağlamak için yasal mevzuat ve hukuki düzenlemeler çerçevesinde sizce neler yapılmalı? Merkezî yönetimin yerel yönetim politikaları neticesinde karşılaştığınız engellemeler, bütçe kısıtlamaları ve soruşturmalar nedeniyle hizmet/proje sunumunda ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?  


RAMAZAN OYA: Ülkenin bütçesinden ve piyasadaki fiyat esnekliğinden dolayı devletin belirlediği doğrudan temin limitleri karşımıza engeller çıkarıyor. Aynı zamanda Devlet İhale Kanunu’na göre acil olarak yapılması gereken çalışmalarda ihaleye çıkma mevzuatından ve yasal süresinden dolayı çalışmalar yarım kalıyor. Bütün sorumlulukların belediye bütçesine yüklenmesi ve belediye bütçesinin kısıtlı olması nedeniyle hizmet sunumunda sorunlar yaşanıyor (yol, altyapı, sosyal tesisler, park-bahçe bakımları vb.). 


Önerilen Haberler