"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Rasim Yüksel: Tarımda Ve Sanayide Lider İlçe Olmak İstiyoruz

  • 1 Kasım 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

     

RASİM YÜKSEL: Göreve geldiğimiz günden itibaren hedeflediğimiz projelerimizi ihtiyaç ve önem sırasına göre hayata geçirmeye başladık. 2019-2024 yılları arasında toplamda otuz iki adet proje hedefledik.


Yapımı tamamlanan projelerimiz: “Velimeşe Gölet ve Çevre Düzenlemesi Projesi”, “Süs Bitkisi ve Çiçek Üretimi Projesi (Velimeşe Mahallesi Lavanta Bahçesi)”, “Cumhuriyet Mahallesi Taziye Evi”, “Vakıflar Mahallesi Tarihî Çeşme Çevre Düzenlemesi”, “Velimeşe Hayvan Barınağı”, “Cumhuriyet Mahallesi Açık Düğün Salonu”, “Ulaş Mahallesi Ömer Şakar Parkı”, “Velimeşe Mahallesi Aslı Sokak Parkı”, “Yeşiltepe Mahallesi Futbol Sahası”, “Ergene Kültür Merkezi”, “Atatürk Evi”, “Vakıflar Mahallesi Spor Kompleksi”, “Velimeşe Mahallesi Ticaret Merkezi”, “Sağlık Mahallesi Seyit Onbaşı Anıtı ve Çevre Düzenlemesi”, “Sağlık Mahallesi Spor Kompleksi”, “Sağlık Mahallesi Cemevi”, “Misinli Mahallesi Açık Düğün Salonu.”


İlk hizmet dönemimizde ilçe genelinde toplamda 1.200.986,00 metrekare parke taş kullanarak 121 kilometre yeni yol ve yaklaşık 150.000 ton asfaltla toplamda 33.312 metre yeni asfalt yol yaptık. 80 adet yeni park inşa ettik. Yaklaşık 12.5 kilometre yolda bakım onarım çalışması gerçekleştirdik, standartlara uygun hâle getirdik. Acil ihtiyaca binaen Sağlık, Yeşiltepe, Karamehmet, Yulaflı, Kırkgöz, İğneler, Ulaş, Velimeşe, Bakırca Mahalleleri’ne 10.000 metre beton boruyla yağmur suyu hattı yaptık. 2.450 ton taş tozu, 6.450 ton temiz kum, 83.755,70 ton 1 numaralı mıcır, 137.980,20 ton tüvenan, 56.240,80 ton bypass, 74.450,60 ton balast kullanarak toplamda 361.247,30 ton yol malzemesi serdik. Cumhuriyet ve Marmaracık Mahalleleri’nde toplamda 3 kilometre yeni yol açtık. Yeşil alanlara toplamda 1.119 adet ağaç, 57.750 adet mevsimlik çiçek, 3.055 adet çalı ve 11.628 adet gül diktik.


1 adet belden kırmalı süpürge, 1 adet konteyner yıkama aracı, 1 adet yol süpürme aracı, 2 adet kepçe, 1 adet greyder, 1 adet otobüs, 3 adet kamyon, 2 adet kamyonet, 5 adet zabıta aracı, 1 adet ambulans, 1 adet makam arabası, 1 adet küçük silindir, 3 adet çöp kamyonu, 2 adet kar küreme bıçağı, 2 adet tuz serpme aracı, 1 adet sepetli vinç, 1 adet su tankeri, 1 adet transit minibüs aldık, hizmetlerimizin kalitesini artırdık. Vatandaşları 4.605 kez hastaneye götürdük, 692.293 kilometre yol katettik. 1.506 ton kömürü ve 9.546 koli erzağı ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırdık. 1.093 adet “Hoş Geldin Bebek” paketini vatandaşlara teslim ettik. 2016-2020 yılları arasında evde bakım hizmetleri adı altında 2.360 kez hizmet verdik. 2016-2020 yılları arasında 122 akülü ve 59 manuel tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırdık. Yine aynı yıllar arasında 63.375 adet hasta bezini ihtiyaç sahiplerine verdik. 2014-2020 yılları arasında çeşitli branşlarda 3.730 öğrenciyi yaz okulu kurslarımızdan mezun ettik.


Hizmet döneminde gerçekleştirmeyi vaat ettiğimiz ve yapacağımız diğer projelerimiz de şunlardır: “Ergene Belediyesi Hizmet Binası”, “Sağlık Mahallesi Aşevi ve Taziye Evi”, “Velimeşe Mahallesi Ekmek Üretim Tesisi”, “Marmaracık Kent Müzesi”, “Velimeşe Kır Düğün Alanı ve Spor Tesisi”, “Sağlık Mahallesi Düğün Salonu”, “Sağlık Mahallesi Kapalı Pazaryeri”, “Yeşiltepe Mahallesi Kapalı Spor Salonu ve Yüzme Havuzu”, “Marmaracık Küçük Gölet”, “Yaşlı Yaşam Merkezi”, “Gündüz Bakımevi Projeleri”, “Ulaş Mahallesi Çamlık Sosyal Tesis ve Macera Parkı”, “Karamehmet Mahallesi Meydan Düzenlemesi”, “Güneş Enerjisi Santrali”, “Esenler Mahallesi Muhtarlık ve Aile Sağlığı Merkezi”, “Yeşiltepe Mahallesi Survivor Parkı.”


31 Mart 2019’dan bugüne 140.000 metrekare yeni parke taş döşedik, 30.000 metrekare parke taş onarımı yaptık, 5.5 kilometre beton yol, 50.000 kilometre sathi asfalt yol, 3 kilometre aşınmaz asfalt yol ve 110.000 ton stabilize malzemeyle yol iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdik.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


RASİM YÜKSEL: Belediyemiz, 2019-2024 yılı stratejik planı çerçevesinde projelerini sırasıyla gerçekleştirmektedir. 

  

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


RASİM YÜKSEL: Önümüzdeki dönem hedeflerimiz; “Ergene Kültür Müzesi”, “Marmaracık Sosyal Tesisleri”, “Sağlık Mahallesi Açık-Kapalı Düğün Salonu”, “Ulaş Mahallesi Kreş”, “Yeşiltepe Mahallesi Kapalı Spor Salonu”, “Belediye Binası”, “Karamehmet Mahallesi Spor Tesisleri”, “Yaşlı ve Engelli Sağlık Köyü”, “Esenler Mahallesi, Kırkgöz Mahallesi Spor Tesisleri”, “Kapalı Pazaryeri” olarak sıralanabilir.


Bu görev döneminde hatırlanmasını istediğimiz projelerimiz ise; “Velimeşe Kapalı Spor Tesisleri”, “Naim Süleymanoğlu Sosyal Tesisleri”, “Zübeyde Hanım Parkı”, “Beren Bebek Kreşi”, “Velimeşe Gölet Kafe”, “Vakıflar Futbol Sahası”, “Ergene Velimeşe Mustafa Kemal Atatürk Stadı”, “Atatürk Evi”, “Esenler Mahallesi Düğün Salonu”, “Kırkgöz Mahallesi Düğün Salonu”, “Pınarbaşı Modern Düğün Salonu”, “Seyit Onbaşı Parkı ve Kütüphanesi”, “Ergene Kültür Merkezi” olarak sıralanabilir.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


RASİM YÜKSEL: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde birçok proje yapıyoruz. Aramızda herhangi bir sonun yaşanmamaktadır. Çalışmalarımız koordineli bir şekilde devam etmektedir.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


RASİM YÜKSEL: STK’larla düzenli olarak çalışmalar yapıyoruz. Ergene’de yaşayan kadınların el emeği ürünlerinden oluşan “Doğal Ürünler Pazarı”, 2015 yılından itibaren yılda iki defa olmak üzere Ergene Kent Konseyi ve Ergene Kent Konseyi Kadın Meclisi’yle ortaklaşa kurulmaktadır. Ergene Belediyesi, Ergene Kaymakamlığı ve Ergene Kent Konseyi işbirliğiyle Pınarbaşı-İğneler Mahalleleri arasında her yıl “19 Mayıs Atatürk Koşusu ve Yürüyüşü” düzenlenmektedir. Ergene Belediyesi, Ergene Kaymakamlığı ve Velimeşe Mahalle Muhtarlığı işbirliğiyle her yıl “Bisiklet Şenliği” düzenlenmektedir. 2016 yılında Ergene Belediyesi, Ergene Kaymakamlığı, Sağlık Sen ve Velimeşe Muhtarlığı işbirliğiyle sınırdaki Suriyelilere yardım gönderildi. 2017 yılında Çanakkaleliler Derneği ve Ergene Belediyesi işbirliğiyle depremzedelere yardımda bulunuldu. Ergene Belediyesi ve 57. Alay Yaşatma ve Yardımlaşma Gönüllüleri Derneği işbirliğinde Tekirdağ-Çanakkale güzergâhında her yıl yürüyüş düzenlenmektedir. Ergene Belediyesi ve 57. Alay Yaşatma ve Yardımlaşma Gönüllüleri Derneği’yle 25 Mayıs 2021 tarihinde Bolayır Kültür Akademisi içinde bulunan Kent Müzesi, Çanakkale Muharebeleri Müzesi, kütüphane ve hamam açılış töreni gerçekleştirildi. 8-9-10 Nisan 2021 tarihlerinde Ergene Kültür Merkezi’nde Ergene Belediyesi ve TOBDESDER ortaklığında “Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var” sergisi ve etkinliği düzenlendi. Ergene Kültür ve Sanat Derneği işbirliğinde kadınlara yönelik organik pazarlar kurulmaktadır. Dernek aynı zamanda Ergene’de yapımı devam eden “Atatürk Evi” projesine iştirakçi olarak destek vermektedir. 29 Ekim Cumhuriyet Kadınları Derneği Ergene Şubesi, Ergene Kültür ve Sanat Derneği işbirliğinde kültür gezileri düzenlenmektedir, sanatsal aktiviteler yapılmaktadır.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


RASİM YÜKSEL: Her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde etkinlikler organize ediliyor. 2016 yılının Mayıs ayında Engelliler Haftası’nda “Engelsiz Atletizm Yarışması”, 2017 yılında da “Engelsiz Doğa Yürüyüşü” düzenlendi. 2017 yılının Nisan ayında Otizm Farkındalık Toplantısı yapıldı. 8-9-10 Nisan 2021 tarihlerinde Ergene Kültür Merkezi’nde Ergene Belediyesi ve TOBDESDER ortaklığında “Otizmli Çocukların Annelerinden Mektup Var” sergisi ve etkinliği düzenlendi. Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Ergene’de ikamet eden kadınlara yönelik olarak bilgilendirme toplantıları, sağlık seminerleri ve eğlenceler yapılıyor. Her yıl 19 Ekim Gaziler Günü’nde gazi ve şehit aileleri için kahvaltı ve yemek organizasyonları düzenleniyor. Dinî bayramlarda ve özel günlerde yaşlılar, gazi ve şehit aileleri ziyaret ediliyor. Engelli vatandaşlar da ihtiyaçları dahilinde evlerinde ziyaret ediliyor, fizyoterapi hizmeti veriliyor, hasta nakilleri yapılıyor ve talep ettikleri diğer ihtiyaçları karşılanıyor.

 

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


RASİM YÜKSEL: 2013 yılında 6360 Sayılı Büyükşehir Yasası kapsamında Tekirdağ’ın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla Çorlu ilçesinden Sağlık Mahallesi, Yeşiltepe Mahallesi, Marmaracık, Misinli, Ulaş ve Velimeşe beldesiyle Ahımehmet, Bakırça, Esenler, İğneler, Karamehmet, Kırkgöz, Paşaköy, Pınarbaşı, Vakıflar ve Yulaflı Köyü ayrılarak Marmaracık beldesi merkez olmak üzere Ergene ilçesi kurulmuştur.


İlçemizin yüzölçümü yaklaşık 450 kilometrekaredir. Ergene, kuzeyden Kırklareli (Lüleburgaz)-Tekirdağ (Saray) ilçeleri, doğudan Çerkezköy ilçesi, batıdan Tekirdağ ili ve Muratlı ilçesi, güneyden Çorlu ilçesiyle çevrilidir.


Hizmet ettiğimiz alan coğrafi açıdan dağınık ve uzak olsa da, öz kaynaklarımız ölçüsünde, tüm personelimizi ve imkânlarımızı kullanarak sorumluluk sahamızda hizmetlerimizi gerçekleştiriyoruz.


ERGENE BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Etüd Proje Müdürlüğü, Basın ve Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü.


MİSYON: Katılımcı ve çağdaş yönetim anlayışı çerçevesinde güçlü bir ekiple insana ve çevreye duyarlı belediyecilik hizmeti vermek.


VİZYON: İnsana ve çevreye duyarlı bakış açısıyla tarımda ve sanayide lider ilçe olmak.


STRATEJİK HEDEFLER: Kurumsal ihtiyaç analizi doğrultusunda kapsayıcı, etkin ve sürdürülebilir hizmet sunmak. Sürdürülebilir çevreyi ve ekolojik korumayı destekleyen hizmetler ve sağlık hizmetleri üretmek. Kültürel mirasın korumak ve gelecek nesillere aktarmak. Sosyal hizmetlerle sosyal uyumu sağlamak ve kapsayıcı toplum yapısını desteklemek. Altyapı ve üstyapı hizmetleriyle toplumsal refaha ve gelişime ivme kazandırmak.


ÇALIŞAN SAYISI: 63


BÜTÇE: 2021 yılı bütçeyle tahmin edilen gelir: 145.000.000,00 TL

2021 yılı net tahsilatı: 78.920.277,59 TL

2021 yılı bütçeyle verilen ödenek: 145.000.000,00 TL

2021 yılı bütçe gideri toplamı: 83.729.282,11 TL



RASİM YÜKSEL


Çorlu Endüstri Meslek Lisesi Yapı Bölümü mezunudur. Yüksel İnşaat Ltd. Şti. ortağıdır. 1992 yılında CHP’ye üye oldu. İki dönem Okul Aile Birliği başkanlığı, iki dönem de Velimeşe Spor Kulübü başkanlığı yaptı. Üç dönem CHP Velimeşe Belde Başkanlığı görevini yürüttü. 2009 yerel seçimlerinde CHP’den Velimeşe Belediye Başkanlığı’na seçildi. 2014 yerel seçimlerinde CHP’den Ergene Kurucu Belediye Başkanı olarak seçildi. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den ikinci kez Ergene Belediye Başkanlığı’na seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler