"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Recai Çakır: Amasra’nın Geleceği İçin Çalışıyoruz

  • 1 Kasım 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

      

RECAİ ÇAKIR: Projelerimizi vatandaşlarla birlikte oluştururken gelen öncelikli talep, Sefa Park’ın tekrar belediyemiz tarafından işletilmesiydi. Göreve geldikten sonra vatandaşların bu isteğini yerine getirdik.

 

Ahatlar Köyü “Güneş Enerjisi̇ Paneli̇ Projesi̇”, kurumumuz adına Kastamonu İller Bankası Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Projeyle ilgili kurumlarla ve bakanlıklarla görüşmeler ve yazışmalar yapıldı, onay bekliyoruz. Kayaaltı mevkisinde +170 metre kotunda bulunan, Kayaaltı suyu diye tabir ettiğimiz içme ve kullanma suyunun +145 metre kotundaki Kaleşah deposuna bağlantısı yapıldı. Bu çalışma, Tarım ve Orman Bakanlığı, DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı tarafından 1.000 metresi 125 mm. ve 500 metresi 100 mm. çapında olmak üzere toplam 1.500 metre PN10 HDPE boru bağlantısı yapılarak tamamlandı. Depoya taşınan suyun yaz aylarında ortalama debisi saniyede yaklaşık 4 litre, kış aylarında 11-13 litredir. Ana ishale hattına ayda yine yaklaşık 22.502 ton su aktarılmaktadır. Büyük Liman mevkisinde kale surlarını aydınlatma çalışması yaptık.

 

 

Boztepe ve Kaleiçi Mahalleleri’ne giden yolda İl Trafik Komisyonu kararıyla sadece ikamet edenlerin ve resmî araçların geçebileceği plaka tanımlı sisteme geçildi. Yaz sezonunda yaya ve araç trafiğinin yoğunlaşması, araç sürücülerinin tarihî Amasra Kalesi surlarına ve kapılarına zarar vermesi, caddelerin ve sokakların dar olması, araç park alanı imkânının sınırlı olması nedeniyle Küçük Liman Caddesi, Boztepe ve Kaleiçi Mahalleleri’nde ikamet eden ve ticari işletmesi bulunan vatandaşların olumsuz etkilenmemesi için bu yolun trafiğe kapatılmasını uygun gördük.

 

Kadın emeğinin artı değere dönüştürülmesi kapsamında işletmesi belediyemize ait olan Sefa Park Çay Bahçesi’nde kadın personel istihdam ettik. Belediyemizde çalışan memur ve sözleşmeli kadın personelin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bir gün idari izinli sayılmasına karar verdik. Ayrıca maruz kaldıkları şiddet sonucunda hayatını kaybeden kadınların anısını yaşatmak için ağaçlandırma çalışması yaptık. Türkiye’nin imzaladığı Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin yerelde uygulanması ve Toplumsal Cinsiyet Ulusal Eylem Planı’nda yerel yönetimlere düşen görevler çerçevesinde kadınların ihtiyaçlarına uygun yerel hizmet sunumunun etkinleştirilmesi için “Eşitlik Komisyonu” adı altında bir ihtisas komisyonu kurulması için konuyu görüştük, komisyonun kurulmasına ve komisyon üyelerinin belediyemizin meclis üyelerinden oluşmasına karar verdik.

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadına yönelik şiddete dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve kadınların yaşadığı mağduriyeti azaltmak için eşi belediyemiz bünyesinde çalışan, eşinden şiddet gördüğü veya eşi tarafından ailevi sorumlulukları yerine getirilmediği hukuki açıdan kanıtlanmış kadınların gerekli belgelerle başvurması hâlinde ailenin geçimini sağlayan kişinin maaş alacağının 4/3’ünün 6 ay süreyle şiddete maruz kalan kadınlara ödenmesine, belediyemizle işçi ve memur sendikaları arasında yapılan toplu iş sözleşmeleri vb. sözleşmelerin kapsamına söz konusu konuyla ilgili hüküm eklenmesine karar verildi.

 

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

 

RECAİ ÇAKIR: Değişikliğe gidilmedi.

 

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?

 

RECAİ ÇAKIR: Amasra’nın tarihî dokusunun ve kültürel mirasının korunması, yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması, vatandaşlara tarihî değerleri koruma bilinci yerleştirilmesi ve yeni bir kamusal alan yaratılması amacıyla Amasra Kent Tarihi Müzesi Cenova Şatosu Projesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na başvuru yapıldı. 

 

Madencilik tarihinin tanıtılması, doğal mirasın korunması, doğa koruma ve tarih bilincinin oluşturulması amacıyla hayata geçirilecek Amasra Tabiat ve Maden Tarihi Müzesi Projesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na başvuruldu.

 

18 aylık uygulama süresine sahip olan Kültürel Değerler Mesleki Eğitim ve Uygulama Merkezi Projesi kapsamında işsiz gençlerin, kadınların, engelli bireylerin ve ailelerinin rehabilite edilmesi, istihdama katılımlarının sağlanması, gelir düzeylerinin artırılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi hedeflendi. Ayrıca vatandaşların ürettiği ürünlerin yeni pazarlarda satılması için gerekli çalışmalar planlanmaktadır.

 

 

Amasra Belediyesi Atatürk Gümrüklü Yolcu İskelesi Projesi kapsamında 2013 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Amasra Belediyesi’ne devredilen limana büyük yolcu gemilerinin yanaşması için bir yıldır yürütülen çalışmalar tamamlandı. Amasra, deniz ulaşımıyla da özellikle yabancı turistlerin tercih edeceği bir ilçe olacak. Kruvazör turizminin gelişmesi için yapımı devam eden yolcu iskelesinin çalışmalarında sona gelindi. Uluslararası kurallara göre liman bölgesinde devam eden boyama işlemleri önümüzdeki günlerde tamamlanacak. İlk yolcu gemisinin 2022 ilkbahar aylarında gelmesi planlanmaktadır. Amasra Belediyesi tarafından işletilecek olan liman, yolcu limanı işletme izni ve ISPS kodu alarak uluslararası güvenli liman statüsü kazandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın onayıyla “hudut kapısı olabilir” statüsünü de elde etti. Liman sadece Amasra’ya değil, bölgeye de katkı sunacak, Anadolu’ya açılan en yakın deniz hudut kapılardan biri olacak.

 

Tarihi̇ Kentler Birliği̇ projeleri̇ kapsamında Hisarpeçe yolunun tarihî kimliğine uygun olacak şekilde aydınlatılarak görünebilirliğinin artırılması, zemin iyileştirmelerinin yapılması kent mobilyalarının yerleştirilmesi ve satış birimleriyle desteklenerek alanın daha kullanılabilir bir hâle getirilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Direkli Kaya’ya ulaşan yolun ve yakın çevresinin düzenlenmesine devam ediliyor. Alan, ışıklandırma ve düzenleme çalışmalarıyla canlandırılarak vatandaşların kullanımına uygun hâle getirilecek.

 

Amasra Kalesi’ne batı yönünden giriş sağlayan “Karanlık Kapı” alanı, meri imar planında park olarak gösteriliyor. Belediyemize ait olan bu alanda “Amasra Tarih Durağı Çevre Düzenleme Projesi” adıyla konsept bir proje hazırladık. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistlere proje kapsamında Amasra tanıtılacak. Su sarnıcı, oturma birimleri ve yeşil alanlar düzenlenecek.

 

Kaleşah Mahallesi, Bulut Kent Sitesi önünde atıl durumda bulunan yaklaşık 2.300 metrekarelik alan için “Kuleli Parkı” projesi hazırlandı. Bu konsept projeyle vatandaşların kültür-sanat ve spor etkinliklerine katılması sağlanacak. Parkta dinlenme, oturma, oyun ve spor alanlarıyla amfi tiyatro, pazaryeri, kütüphane, kafe ve sosyal donatı alanları yer alacak. Alanda ayrıca yerel halkın ticari faaliyetlerini yürütebileceği, kulübelerden oluşan kamusal bir tesis yapımı da planlanmaktadır.

 

Büyük Liman mendirek mevkisinde bulunan, H3 alanı olarak bilinen atıl alan, “Millet Bahçesi” olarak planlanacak. Bu proje kapsamında mevcut alanın tarihî dokusu ve karakteri korunarak alan içinde bulunan iki mevcut yapı yeniden işlevlendirilecek (restoran mutfağı, kiler), açık ve kapalı alana sahip restoran, kış bahçesi, seyir terası, amfi tiyatro ve yeşil alanlar planlanacak. kapalı alan olarak 100, açık alanlarla birlikte 150 kişiye hizmet edebilecek şekilde hazırlanan projenin çalışmaları devam ediyor.

 

Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

 

RECAİ ÇAKIR: Sorun yaşanmıyor.

 

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?

 

RECAİ ÇAKIR: Yaz aylarında yurdumuzun birçok bölgesini tehdit eden orman yangınlarında ve yine aynı tarihlerde ilimizin köylerinde meydana gelen sel felaketinde “Dayanışma Güçlendirir” sloganıyla yaptığımız çağrılarla, vatandaşların ve STK’ların desteğiyle gıda, bakım ve yardım malzemelerini felaket bölgelerine ulaştırdık. İlçemizin esnaf ve sanatkârlarıyla bir araya geldik. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmek için Amasra Seyahat, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı, Bartın Üniversitesi öğrenci temsilcileri ve Amasra pansiyoncu esnafıyla toplantı yaptık. Kış sezonunda boş olan pansiyonların Bartın Üniversitesi öğrencilerine kiraya verilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Öğrencilerin talepleriyle pansiyoncu esnafın taleplerinin ortaklaştırdık. 

 

“Amasra Gelecek Planı” oluşturulması için yapılacak çalıştay öncesinde gerekli hazırlıkları tamamlamak üzere Amasra Turizm Arama Konferansı düzenledik. Amasra’nın geleceğinin farklı dinamiklerle değerlendirildiği konferansta, önümüzdeki aylarda yapılması düşünülen “Turizm Çalıştayı” için çeşitli temalarda çalışma grupları oluşturuldu. 

 

Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında birçok etkinlik düzenledik. Belgesel gösterimleri, resim atölyeleri,, yürüyüş ve bisiklet turları, yelken ve spor faaliyetleri, film gösterimleri, söyleşiler gibi çeşitli etkinliklerle Avrupa Hareketlilik Haftası’nı kutladık. İlçemizdeki ulaşım sisteminin geliştirilmesi ve planlanması, bisiklet ve yaya yollarının artırılması yönünde farkındalık yaratmayı, bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım araçlarının kullanılmasını teşvik etmeyi hedefledik. 

 

17 Ekim gününü “Çeşm-i Cihan Barış Günü” ilan ettik. Birbirinden değerli etkinliklere ve konuklara ev sahipliği yaptık. 

 

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?

 

RECAİ ÇAKIR: Pandemi sürecinde evlerinden çıkamayan, işyerlerini açamayan ve çalışmadıkları takdirde hiçbir geliri olmayan vatandaşların yaşadığı sorunları çözmek için Amasra halkıyla “İmece” başlattık ve sosyal medya üzerinden çağrıda bulunduk. 800’ün üzerinde haneye yardım ulaştırıldı. Pandemi sürecinin neden olduğu sorunları ortadan kaldırmak ve minimize etmek için çabalıyoruz Denetimlere de devam ediyoruz. İmece kültürünü de korumak niyetindeyiz. 

 

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’yle işbirliği yapıyoruz, engelli vatandaşlara her yıl düzenli olarak akülü araç, tekerlekli sandalye, giyim ve gıda yardımı yapıyoruz.

 

Bartın Mahalli İdareler Birliği tarafından yapılan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi’nde ilçemizdeki bütün sokak hayvanlarının tedavi, rehabilitasyon, aşılama, kısırlaştırma işlemleri gerçekleştiriliyor. Biz de Bartın Mahalli İdareler Birliği’nin üyesiyiz. 

 

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

 

 

RECAİ ÇAKIR: Geçmiş dönemlerden gelen borç yükü belediyemizi olumsuz etkiliyor. Bürokratik ilişkilerde koordinasyon sıkıntıları yaşıyoruz. Amasra, turistik bir ilçe. Nüfusumuz yaz aylarında artıyor. İller Bankası’ndan nüfus dağılımına göre pay gönderiliyor. Yaz aylarında gelen pay ihtiyacımızı karşılamıyor.

 

AMASRA BELEDİYESİ

 

KURUMSAL YAPI: İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İtfaiye Hizmetleri, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, Evlendirme Memurluğu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü.

 

 

STRATEJİK HEDEFLER: Amasra’yı daha yaşanır bir ilçe hâline getirmek. Amasra’nın sahip olduğu tarihî, doğal ve kültürel zenginliklerinden çağdaş ve modern yapılaşmasına kadar ekonomik altyapısını hazırlamak. 

 

ÇALIŞAN SAYISI: 104

 

BÜTÇE: 27.000,000 TL

 

 

RECAİ ÇAKIR

 

Dokuz Eylül Üniversitesi, Aydın Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Otel Yöneticiliği Bölümü’nü bitirdi. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden pedagojik formasyonunu aldı ve İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde öğretmenliğe başladı. Amasra Köksal Toptan İlköğretim Okulu’nda ve Kaleşah İlkokulu’nda görev yaptı. 2004 yılında Eğitim-Sen Amasra temsilciliğinin kurucu başkanlığını yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Amasra Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler