- 26 Ağustos 2021
YÜKLENİYOR
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
BÜLENT KANTARCI: 30 Mart 2014’te göreve başlarken vatandaşlara değişim vaadinde bulundum. Tarihsel kimliği yok edilen ve altyapısı sorunlu olan Çaycuma, olağanüstü güzellikteki coğrafyasına ve doğasına karşın sıradan bir kasaba görünümündeydi. Başta altyapı problemleri olmak üzere Çaycuma’nın temel sorunlarını çözdük. Çaycuma’yı çağdaş bir ilçeye dönüştürecek bir programla vatandaşların karşısına çıktık. 2014 seçim broşürümüzde vaatte bulunduğumuz ne varsa hepsini hayata geçirdik. Bu dönemde Çaycuma’nın temel problemleri çözüldü. İlçemizi otomobillerin işgalinden kurtarmak için yayalaştırılmış alanlar, geniş yaya ve bisiklet yolları yaptık. İlçemize doğalgazı getirdik, bu sayede Çaycuma’nın havasını temizledik. İlçemizin 40-50 yıl sonra bile planlı gelişmesini sağlayacak şekilde imar planı revizyonu yaptık. Yeşil alan ortalaması mevzuatta belirlenenin üstünde olan bir planla mahalle otoparkları oluşturduk, bisiklet yollarını ve yayalaştırılmış alanları işledik, düşük yoğunluklu yapılaşma önerdik. Kaynaklarımızı verimli kullanarak savurganlığa son verdik, mali yapımızı güçlendirdik. Planladığımız gibi yatırımlarımızı yaptık, geçmişten kalan borçları bitirdik. Küresel ısınmayı ciddiye alarak iklim dostu belediyeciliğin gereklerini yerine getirdik. Bu kapsamda yeşil alanları çoğalttık, kendi enerjimizi yenilenebilir kaynaklardan üretmek için projeler geliştirdik. Yeni yapılan binalara yağmur suyu toplama sistemi kurma zorunluluğu getiren ilk belediye unvanına sahibiz. Atık yönetiminde önemli işlere imza attık. Bölgenin çevre izi belgesine sahip atık su tesisi olan tek belediyesiyiz. Bölgede atık toplama lisansına sahip tek yerel yönetim unvanını da taşıyoruz. Vatandaşlara ne söz verdiysek hepsini gerçekleştirdik. Hiç kimseyi ayırmadan, ötekileştirmeden verdiğimiz eşit ve adil hizmetler sayesinde Çaycuma Belediyesi, bölgenin itibarı en yüksek kurumu oldu.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
BÜLENT KANTARCI: Çaycuma’nın nüfusu 50.000’nin altında. Bu nedenle stratejik plan yapma zorunluluğumuz yok. Ancak biz yine de stratejik plan yapıyoruz ve stratejik yönetim uygulamaya çalışıyoruz. Yeni planımızın bir öncekinden farkı, Kalite Yönetim Sistemi’ne geçilmesine yönelik hedefler oldu. Kalite Yönetim Sistemi’ni kurumsal yapımızı güçlendirmek, kaynaklarımızı verimli kullanarak etkinliği artırmak, daha çağdaş, etkili ve gelişmiş bir belediyecilik yapmak amacıyla uygulamaya koyuyoruz. Sistem sayesinde belediyemizin kalite politikasını ve hedeflerini yazılı hâle getirerek belediyemizin çalışanları tarafından bilinmesini ve izlenmesini sağlıyoruz. Çalışanların yürüteceği süreç ve faaliyetler için yazılı kurallar ve kabul standartları tanımlanıyor, herkesin işi, yetki ve sorumluluğu belirleniyor. Tüm hizmetlerin kişilerden bağımsız süreçlere dönüştürüldüğü bu sistemle verimliliği olumsuz etkileyen faktörler ortadan kaldırılıyor. Yetkilerin bir anlamda herkese dağıtıldığı Kalite Yönetim Sistemi’nin hayata geçmesini önemli buluyorum.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?
BÜLENT KANTARCI: Yaptığımız çalışmalar kapsamında Çaycuma’da temel altyapıyla ilgili önemli bir sorunumuz kalmadı. Geliştirdiğimiz yükseltisi olmayan yol tasarımıyla Çaycuma’yı engelsiz ilçeye dönüştürdük. Mimari değeri yüksek olan hizmet binamızı ilçemize uzun yıllar boyunca hizmet verebilecek kalitede ve hacimde yaparak hizmete sunduk. Bir ilki hayat geçirdik, 4-6 yaş arasındaki çocuklar için çok dilli anaokulu yaptık. Son derece estetik bir binaya sahip olan okul, aynı zamanda Lennestadt’la yürüttüğümüz kardeş kent ilişkilerinin bir parçası olarak hizmet veriyor. Filyos Irmağı kenarında büyük parklar yaptık, vatandaşlara yeni yaşam alanları kazandırdık. “Varagel” adıyla kurduğumuz bir tür füniküler sistemle ilçe merkezinden daha yüksek kotta olan Çaycuma Devlet Hastanesi’ne yaya erişimini sağladık. “Varagel” sistemiyle ilçedeki ulaşım sorununa farklı ve özgün bir çözüm bulduk, sistemin adıyla madencilik kültürünü de yaşatıyoruz. Filyos Irmağı üzerine yaptığımız “Sarıkaş Yaya Köprüsü” sayesinde vatandaşlara ilçenin doğu ve batı yakaları arasında yaya ve bisikletli olarak seyahat etme olanağı da sağladık. ÇAYBEL adıyla kurduğumuz şirketle tüm ahşap ve beton kent mobilyalarını ürettiğimiz gibi, inşaat işlerimizi de yapıyoruz. İçinde yarı olimpik kapalı yüzme havuzu da bulunan Çaycuma Spor Merkezi’ni tamamlamak üzereyiz. Yapımını tamamladığımız Ada Spor Kompleksi’yle birlikte Çaycuma, yüzmeden okçuluğa, tenisten bocceye, jimnastikten atletizme, bisikletten optimiste neredeyse her dalda spor yapılabilen bir ilçe hâline geldi. Yörenin geleneksel yapı kültürünü yaşatmak, cami mimarisine yeni bir soluk kazandırmak amacıyla projelendirdiğimiz 1.000 kişilik ahşap cami inşaatı devam ediyor, tamamlandığında Çaycuma’ya değer katacak. Yenilenebilir kaynaklardan kendi enerjimizi üretmek amacıyla kurulum çalışmalarını sürdürdüğümüz çevre ve balık dostu Arşimet türbinli HES birkaç ay içinde elektrik üretmeye başlayacak. Bunun gibi sayabileceğim birçok proje var. Ulusal düzeydeki yarışmayla belirlediğimiz Bilim Merkezi Projesi’ni hayata geçireceğiz. Proje, mimari tasarımıyla Türkiye’de bir ilk olacak. Ülkenin aydınlık geleceği için herkese bilimi öğretmek zorundayız. Sponsor arayışını sürdürdüğümüz bu projeyi de tamamlamak istiyorum.
Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
BÜLENT KANTARCI: İl belediyesiyle doğrudan bir ilişkimiz yok. Bazı bölgesel sorunlar hakkında zaman zaman Zonguldak Belediyesi’yle bir araya geliyoruz. Atıkların bertaraf edilmesi, ilçemizin turizm altyapısı gibi konularda birlikte faaliyet yürütüyoruz.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
BÜLENT KANTARCI: İlçemizdeki sivil toplum örgütleriyle iletişim hâlindeyiz. Birlikte birçok ortak çalışmaya imza attık. 2014 yılında göreve başlar başlamaz “Kent Konseyi” kurduk. Sivil toplum örgütleriyle görüş alışverişinde bulunuyoruz, onların görüşlerine önem veriyoruz. Başta kültür, eğitim, yöresel sorunlar olmak üzere birçok konuda işbirliği yaparak bir anlamda ilçemizi birlikte yönetiyoruz.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
BÜLENT KANTARCI: Çaycuma’yı engelsiz bir ilçeye dönüştürdük. Hareket edebilir durumdaki her engelli vatandaş, engelsiz yol tasarımıyla ilçenin her yerinde rahatlıkla dolaşabiliyor. Bu çalışmaya entegre ettiğimiz “Varagel” sayesinde engelli vatandaşlar hiç kimsenin yardımına gereksinim duymadan sağlık hizmeti alıp evine dönebiliyor. Çocuklar için kapalı alanlar dahil birçok çocuk parkı yaptık. Açtığımız çok dilli anaokuluyla çocukların küçük yaşlardan itibaren yabancı dil eğitimi almasını sağlıyoruz, dünya vatandaşları yetiştiriyoruz. Kadın istihdamının artırılmasına önem veriyoruz. Kendi bünyemizde kadın çalışanlarımız olduğu gibi, geliştirdiğimiz her projede kadınlara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. İlçemizin spor altyapısını geliştirdik. İlçemizdeki gençler her dalda spor yapma imkânına sahip. Hayvan haklarını korumaya yönelik birçok çalışmamız var. “Haybulans” adlı hayvan ambulansıyla sokak hayvanlarına hızlı ve güvenli şekilde sağlık hizmeti veriyoruz. Çaycuma Belediyesi, türcülüğü reddeden bir yaklaşımla birlikte yaşadığımız tüm canlılara hizmet veriyor.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
BÜLENT KANTARCI: Elbette hizmetleri hayata geçirmek her zaman kolay olmuyor. Maddi sorunlar hep var. Hedeflerimiz büyük. Böyle olunca ekonomik süreçler zorlayıcı olabiliyor. Mevzuatla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Sorumluluklarımızla yetkilerimiz aynı değil. Sokak hayvanlarıyla ilgili derdimiz çok. Birçok vatandaş, sokak hayvanlarından korkuyor, sokak hayvanlarını toplamamızı istiyor. Yetişmiş ve nitelikli eleman sıkıntısı had safhada. Ülkedeki eğitim sistemi insanların yeteneklerini geliştirmeye yönelik değil, belli ezberleri yaptırma üzerine kurulu, bu nedenle nitelikli işgücü yetişmiyor. Bazı projeleri yönetecek nitelikte insan bulamıyoruz. Tabii ki ülke siyaseti de oldukça önemli. Ülkedeki siyasal yapının kırılgan olması ve belirsizliklerin varlığı, uzun erimli hedefler koymak için bizi zorluyor. Hiçbir zaman mazeret öne sürmüyoruz, ancak muhalefet belediyesi olmanın güçlüklerini de yaşıyoruz.
ÇAYCUMA BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Belediye Başkanlığı, Belediye Başkan Yardımcılığı, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.
MİSYON: Çaycuma’da yaşayan tüm canlıların huzurunu ve refahını sağlayarak yaşam kalitesi yüksek bir ilçe yaratmak. Evrensel ilkeler ışığında yenilikçi, erişilebilir ve eşit hizmet sunmak. Hizmetler kapsamında her alanda sürdürülebilirliği sağlamak. Ülkede demokrasinin yerelden başlayarak güçlendirileceğine inanan bir yönetim anlayışıyla tüm paydaşlarıyla ilçeye değer katan yaklaşımları benimsemek, ilçeyi birlikte planlamak. “Yaşanacak Çaycuma” hedefine ulaşmak için verimlilik ve şeffaflık ilkelerine bağlı kalarak adil ve hızlı hizmet sunmak.
VİZYON: Uluslararası düzeyde öncü ve örnek bir yerel yönetim kurumu olmak. Yerel değerleri ve ekolojiyi koruyarak 21. yüzyılın ilçesini oluşturmak. Çaycuma’yı çağdaş ve özgün bir ilçe hâline getirerek belediyecilikte ve kentsel tasarım uygulamalarında ufuk açıcı olmak.
STRATEJİK HEDEFLER: Kentleşme hedefleri kapsamında Çaycuma’yı sosyal ve teknik altyapıda dünya standartlarını aşan, yaşam ve mekân kalitesi sürekli artan, planlı ve çağdaş bir yerleşim birimi hâline getireceğiz. İlçenin doğal ve kültürel mirasını koruyacağız. Kentsel gelişimin dengeli ve doğayla uyumlu olması için her türlü önlemi alacağız. Yaşanabilir Çaycuma için yeni teknolojileri ilçe yaşamına dahil edeceğiz. Sorunları katılımcı bir yönetim anlayışıyla çözeceğiz. İlçenin altyapısını en iyi şekilde düzenleyerek doğal afet risklerini en aza indireceğiz. Gerek kurum içi organizasyonda gerek çalışma ortamında gerek hizmet sunumunda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacağız. Yönetsel hedefler dahilinde belediye gelirlerini artırarak mali yapıyı güçlendireceğiz. Hizmetlerde verimliliği, maliyetlerde tasarrufu sağlayacağız. İlçemizin ve belediye hizmetlerinin tanınırlığını artırmak için basın ve halkla ilişkiler alanında daha etkin çalışmalar yapacağız. Sunduğumuz hizmetlerde sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gözeterek kamu yararını ve toplumsal faydayı en üst düzeye çıkaracağız. Etik değerlere, mevzuata ve yasalara mutlak bağlı kalarak vatandaşların haklarını koruyacağız, herkes için adaleti sağlayacağız. Toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda çözümler üreteceğiz. Çaycuma’yı ilgilendiren her soruna taraf olacağız. Sorunların çözümü için katkı sunacağız. Ekolojik hedefler doğrultusunda ekolojik bilinçle hareket ederek doğayı korumayı, iklim değişikliğiyle mücadeleyi öncelikli hedef olarak göreceğiz. Çevre kirliliğinin oluşmadan önlenmesi ve azaltılması için yöntemler geliştireceğiz. Geri dönüşümü esas alan bir anlayışla atık yönetimini sürekli geliştireceğiz. İnsan kaynakları hedefleriyle tüm personelimizin çalışma konforunun ve ücret düzeyinin en üst düzeyde olmasını sağlayacağız. Çalışanlarımızın yasal haklarına saygılı olacağız. İş yaşamının etik kurallarına uyulan, kişilik haklarına saygı duyulan adil bir çalışma düzeni kuracağız. İş güvenliği hedefleri kapsamında iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda mevzuata ve düzenlemelere mutlak uyulmasını sağlayacağız. Bu alandaki yenilikleri (teknolojik ve mevzuat yönünden ortaya çıkan) dikkatle takip edeceğiz ve yeni fikirlere göre hizmetlerimizi sürekli yenileyeceğiz.
ÇALIŞAN SAYISI: 336
BÜTÇE: 56.000.000 TL
BÜLENT KANTARCI
Şimdiki adı İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi olan İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Bölümü’nü bitirdi. Aynı okulda yapı dalında yüksek lisansını tamamlayarak inşaat yüksek mühendisi oldu. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İş İdaresi Bölümü’nü tamamladı. Yönetim Bilişim Sistemleri yüksek lisans programını bitirdi. 1982 yılında kurduğu inşaat şirketiyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde inşaat ve altyapı taahhüt işleri yaptı. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeliği ve başkan vekilliği görevlerinde bulundu. 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Çaycuma Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.