"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Elif Köse: İnsan Odaklı Ulaşım Sistemi Oluşturmak İçin Çalışıyoruz

  • 15 Kasım 2021

Belediyenizin ulaşımla ilgili çalışmalarından bahseder misiniz? Toplu taşıma sistemlerini ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik projeleriniz nelerdir? Ulaşım çalışmalarınızda planlama, finansman ve uygulama açısından sıkıntı yaşıyor musunuz?


ELİF KÖSE: Safranbolu’da trafikle ilgili sorunları çözmek için ilçemizde bulunan kavşakların ve otoparkların analizini yaptık, çözüm alternatiflerini sunan proje raporumuzu tamamladık. Belediyemiz tarafından alınan halk otobüsleri yaklaşık bir yıldır vatandaşlara hizmet veriyor. Akaryakıt fiyatlarının devamlı yükselmesi bizi de etkiliyor. Planlama ve uygulama süreçlerinde uzman kadromuzla teknik açıdan yüksek teknolojiye sahip toplu taşıma hizmeti sunuyoruz. Ulusal mevzuat gereği ücretsiz seyahat hakkı olan tüm vatandaşlar otobüslerimizden ücretsiz yararlanıyor. 30.000 vatandaş son altı ayda ücretsiz seyahat etti.


Ulaşım altyapısını oluştururken ve düzenlerken kentsel mekân kullanımını nasıl planlıyorsunuz? İnsan odaklı ulaşımı yaygınlaştırmak için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Dezavantajlı gruplar için ulaşım altyapısı oluşturuyor musunuz?


ELİF KÖSE: Safranbolu, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihî bir ilçe. Ulaşımla ilgili altyapı planlarında ve tüm planlamalarda tarihî dokuya zarar vermeyen, insan odaklı ulaşım sistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Belediyemize ait tüm otobüsler de engelli erişimine uygun modern araçlardır.


Stratejik planınızda “Akıllı/Erişilebilir Ulaşım Stratejisi” ve “Ulaşım Eylem Planı” var mı? Varsa, kapsamı ve içeriği nedir? Sürdürülebilir kent içi ulaşım (ekolojik, ekonomik, sosyal) uygulamalarının ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması için hayata geçirmeyi düşündüğünüz ya da tamamladığınız çalışmalarınız nelerdir?


ELİF KÖSE: Belediyemize ait halk otobüslerinde temassız kredi kartları ve elektronik biniş kartları kullanılıyor. Kent kartlara bayiler aracılığıyla ve internet üzerinden bakiye yüklemesi yapılabiliyor. Yine mobil uygulama aracılığıyla araçlarımızın nerede olduğu, yolcunun bulunduğu durağa ne zaman geleceği gibi bilgiler görülebiliyor. Vatandaşlar, kent kartlarını ve kredi kartlarını HES kodlarıyla eşleştiriyor. Bu sayede riskli kişilerin otobüslere binmesi engelleniyor. Otobüslerimizdeki kameralar Toplu Taşıma Kontrol Merkezi’nden canlı olarak takip ediliyor ve olumsuz bir durumda anında müdahale ediliyor. Diğer yandan, ilçemizdeki bütün ulaşım araçlarının belediyemizde bulunan teknolojiye uygun hâle getirilmesi ve yeni nesil araçlara dönüştürülmesi için çalışmalarımız da devam ediyor.


Emisyon, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için ulaşımda çevre ve iklim duyarlılığını artırıcı önlemler alıyor musunuz? Bu konuda yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nedir? 

 

ELİF KÖSE: Otobüslerimizin tamamında çevre dostu Euro 6 motor bulunuyor. Gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için zaman zaman çalışmalar yapıyoruz. Anons uygulamasını kaldırarak mobil uygulama üzerinden anons sistemine geçtik. 



Önerilen Haberler