"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İş Sağlığı Ve Güvenliği Alanındaki Yükümlülükler

  • 15 Kasım 2021

İşverenler, 6331 sayılı kanun kapsamında işçilerin işle ilgili sağlığını ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Bu çerçevede işveren; 


  • Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hâle getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. 


  • İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. 


  • Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. 


  • İşçilere görev verirken işçinin sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. 


  • Yeterli bilgi ve talimat verilen dışındaki işçilerin hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. 


İşyeri dışındaki uzman kişilerden ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin yasayla getirilen sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. İşçilerin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği bakımından alacağı tedbirlerin maliyetini işçilerine yansıtamaz. 


İşverenin, iş sağlığına ve güvenliğine ilişkin olarak alması gereken tedbirlerin yanında işçilerin de iş sağlığıyla ve güvenliğiyle ilgili aldığı eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer işçilerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye düşürmeme yükümlülüğü bulunmaktadır.


İşçilerin, 6331 sayılı kanun kapsamında işveren tarafından verilen eğitimler ve talimatlar doğrultusunda;


  • İşyerindeki makine, cihaz, araç-gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek,


  • Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak,


  • İşyerindeki makine, cihaz, araç-gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlikeyle karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek, 


  • Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen eksikliklerin ve mevzuata ilişkin aykırılıkların giderilmesi konusunda işveren ve çalışan temsilcisiyle işbirliği yapmak,


  • Kendi görev alanında iş sağlığının ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisiyle işbirliği yapmak gibi yükümlülükleri bulunmaktadır.


İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin eksikliği durumunda ortaya çıkabilecek önemli sonuçlardan biri, ilgili kanunun 13. maddesidir. Zira 6331 sayılı kanunun 13. maddesinde, işyerinde ciddi ve yakın tehlike hâlinde işçilerin konuya ilişkin bildirim yapması ve akabinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu veya işveren tarafından bu yönde tespit yapılması hâlinde işçilere gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınma hakkı tanınmıştır. İşçilerin çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücretiyle kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklı kalmaktadır. Öte yandan, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alma borcuna aykırılığın sonuçlarından en can alıcısı ise, işçinin vefatı veya sakat kalması/meslek hastalığına tutulması durumlarıdır. Bu hâllerde yine işverenin hukuki (maddi-manevi tazminat), idari ve cezai sorumlulukları söz konusu olur.


Av. MERVE NUR GÖK



Önerilen Haberler