- 19 Haziran 2021
YÜKLENİYOR
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
MEHMET İREM HİMAM: Göreve geldiğimizde belediyemizde stratejik plan rehberi yoktu. Stratejik hedeflerimizin başında vatandaşlara verdiğimiz sözlerin hayata geçirilmesi geliyordu. Üreten ve ürettiğini pazarlamayı bilen bir ilçe olmak için çiftçilere eğitimler verdik. Ev kadınlarının üretime katkı sağlaması için kooperatifleşme eğitimleri verdik. Belediyemizin kaynaklarını kullanarak kilitli parke taş tesisi kurduk. İlçemizdeki konut, sanayi, turizm, ulaşım, yeşil alan ve dinlence gibi çeşitli alanların mekân üzerindeki dağılımını ve konumlandırılmasını sağlayan imar planlaması yaptık. Yetki, görev ve sorumluluklarımız çerçevesinde kaynak kullanım önceliklerini belirledik. Daha kaliteli raporlama yapılmasını sağladık. Kamu yönetiminde şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışını benimsedik. Belediye şirketi kurarak stratejik kapsamda faaliyete geçirdik. İlçemizdeki Zeytin Yetiştiriciliği Derneği’yle coğrafi işaretleme, tadım panelleri, zeytin hasat festivalleri gibi ortak çalışmalarımız oluyor. Kent konseyimizi kurduk, özellikle pandemi döneminde önemli çalışmalara imza attık. Roman vatandaşlara yönelik çalışmalarımız devam ediyor.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
MEHMET İREM HİMAM: Stratejik hedeflerimizde ve planlarımızda değişiklik yaptık. İlçemizin turistik ve ekonomik açıdan gelişmesi, nüfusun artması nedeniyle değişiklik yapmamız ve bu konulara odaklanmamız gerekiyordu.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?
MEHMET İREM HİMAM: Stratejik planımız doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli projelerimizi bitirmeyi hedefliyoruz. Üreten bir ilçe olmak, üretim için planladığımız eğitimler ve kooperatifleşme çalışmaları kapsamında vatandaşların refah seviyesini yükseltmek istiyoruz. Hatırlanmasını istediğim ilk hedefim bu. Bu amaç doğrultusunda “Kent Konseyi” ve “Beyaz Masa” kurduk. Plajların düzenlenmesi kapsamında “Gemi Yatağı Projesi” başlattık. Bisiklet ve yürüyüş yollarını tamamladık, bu alanların kumlanma ve düzenleme çalışmaları yapıldı. Travla rekreasyon alanı için düzenlenme yapıldı, yürüyüş ve bisiklet yolları tamamlandı, peyzaj ve aydınlatma çalışması da yapılacak. Kızılay alanını çöp olmaktan kurtardık, su boru hatları ve sahil kanalizasyonları için BASKİ’yle görüştük, süreç devam ediyor. Güneş enerji santrali kurmak için de girişimlerimiz sürüyor.
Karaağaç, Keremköy ve Ulubeyler’deki mesire alanları düzenlenecek. Atatürk kayalıkları ve Tarihî Koca Çınar bölgesi için proje girişimleri yapıldı. Moloz döküm sahası ve geri dönüşümü için proje hazırlandı, fakat Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle yapılması gerekli görüldüğü için tamamlanamadı. Bahçe atıkları toplandı, Burhaniye döküm sahasına götürüldü. Sahil ve kırsal mahalle yolları sıcak asfaltla kaplandı. Sahildeki bazı çalışmaları Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle yapıldı. E-87’nin aydınlatılması için UEDAŞ ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle anlaşma sürecindeyiz. Bu çalışmayı, ana cadde yenileme işlemi, altyapı çalışmaları ve doğalgaz projemiz sebebiyle erteliyoruz. Trafiği rahatlatmak için tek yön ve yay bölümü ayrımı yaptık.
Yağmur suyu için ters kasisleri bitirdik, betonarmeyle kanal ve mazgal yaptık. Köprü projeleri yetkimiz dışında kalıyor ve bütçemizi aşıyor, kaynak bulabilirsek bu projeleri de hayata geçirmek istiyoruz. Yeni sanayi yeri bulma ve imarda tanımlama konusu hakkında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü nezdinde çalışmalar sürüyor. Otogar için yer alındıktan sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle yeni otogar projemiz için çalışmalar başlayacak. Mevcut pazaryeri ve otopark projemiz hayata geçti. Belediyemizin yeni binasına ve mevcut binalara yeni birimler için eklemeler yaptık, yeni projemiz için İller Bankası’na başvurduk.
Çocuk parklarına kamera yerleştirilmesine yönelik projemiz başladı ve devam ediyor. Aynı zamanda çocuk parklarına kafeterya projemiz de başlayacak. Gömeç için 1/5000 kapsamındaki projelere Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin başlamasını sağladık. Dere ıslahlarını yaptık. 16 yıldır temizlenmeyen Dandum Deresi’ni temizledik. Numarataj başlattık. Araç makine yardım talepleri yaptık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi, projelerimize destek veriyor. Gençlik Spor Müdürlüğü, iki tane halı saha yapıyor. Yapay resif projesi devam ediyor. İlçemizdeki Su Sporları Kulübü’nü destekliyor ve geliştiriyoruz.
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
MEHMET İREM HİMAM: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği yapıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, belediyemize proje bazlı destek veriyor ve imar planlarının değişikliğinde bize yardımcı oluyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle uyum içinde çalışıyoruz. Farklı partilerden olmamız bazen sorun teşkil etse de, çalışmalarımızın büyük bölümünde rahatlıkla anlaşabiliyoruz. Uyum içinde çalışmaya karşılıklı özen gösteriyoruz.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
MEHMET İREM HİMAM: İlçemizde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini etkileyen ve etkilemesi muhtemel koşulların anlaşılması için sivil toplum kuruluşlarıyla, ticari işletmelerle vatandaşlarla ve yılın belli dönemlerinde ilçemizde ikamet eden misafirlerle toplantılar yaptık. “Kent Konseyi” ve “Beyaz Masa” kurduk.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
MEHMET İREM HİMAM: Kadınların iş hayatına atılması için kadınlara destek oluyoruz ve projeler yapıyoruz. İŞKUR kursları açarak kadınların meslek edinmesini sağlıyoruz. Kooperatifleşme konusunda destek ve eğitimler veriyoruz.
Madde bağımlılığı olan vatandaşlara psikolojik destek veren kurumlarımız var. Onların topluma kazandırılması için iş olanakları yaratmaya çalışıyoruz. Önceliğimiz, tedavilerine destek vermek. Aynı zamanda da kamu kurumlarında çalışma imkânı sağlıyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
MEHMET İREM HİMAM: İlçemizin coğrafi konumu gereği yaz nüfusunun daha fazla olması bizi hizmet alanında zorluyor. İlçemizin kış nüfusuyla yaz nüfusu arasında büyük fark olduğu için belediyemizin personeli ve bütçesi yaz nüfusuna hizmet etmekte zorlanıyor. Yaz aylarındaki bütçe harcamalarından dolayı kendi projelerimizi yapmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle hizmetlerimizi yerine getirirken ekonomik koşullardan ve nüfusun dengesizliğinden etkileniyoruz.
GÖMEÇ BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Muhtarlık Müdürlüğü, Zabıta Amirliği.
MİSYON: Belediye hizmetlerini ve kamu yararını temel alarak, kamu kaynaklarını etkin ve etkili kullanarak, teknolojiden faydalanarak, şeffaf, hesap veren, katılımcılığı ve vatandaş memnuniyetini esas kabul ederek çalışanını koruyan, güler yüzlü ve çözüm odaklı hizmet sunmak ve vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek.
VİZYON: Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla ilçemizi çağdaş kent yapılanmasının en güzel ve seçkin örneklerinden biri yapmak.
STRATEJİK HEDEFLER: Stratejik hedeflerimiz, projelerimiz kapsamında şekillenmektedir.
ÇALIŞAN SAYISI: 145
BÜTÇE: 32.500,000 TL
MEHMET İREM HİMAM
Yükseköğrenim için gittiği Almanya JLU Giessen’de Fizik Bölümü’ndeki eğitimini ve lisansüstü tezini tamamladıktan sonra Gömeç’e geri döndü ve aile işini devraldı. Üniversite yıllarında Almanya’nın önemli iki dergisinde makaleleri yayımlandı. Çiftçilik ve zeytincilikle uğraştı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. Gömeç’te 18 yıldır Türk Hava Kurumu Şube Başkanlığı ve 5 yıldır Gömeç Zeytinciler Derneği Başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Kurucularından olduğu Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.