- 30 Kasım 2021
YÜKLENİYOR
Belediyenizin ulaşımla ilgili çalışmalarından bahseder misiniz? Toplu taşıma sistemlerini ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik projeleriniz nelerdir? Ulaşım çalışmalarınızda planlama, finansman ve uygulama açısından sıkıntı yaşıyor musunuz?
MEHMET OKTAY: Muğla’nın büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından toplu taşıma ve ulaşım altyapısı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna geçti. Marmaris Belediyesi olarak biz alternatif ulaşım sistemleri üzerinde yoğunlaştık. Bunların en önemlisi, bisiklet yolları. İlçemizin sadece görünen kısmında değil, tamamında bisiklet yolları yapmayı hedefliyoruz. Tabii ki bu süreç hem uygulama açısından hem de ekonomik açıdan sıkıntı yaratabiliyor.
Ulaşım altyapısını oluştururken ve düzenlerken kentsel mekân kullanımını nasıl planlıyorsunuz? İnsan odaklı ulaşımı yaygınlaştırmak için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Dezavantajlı gruplar için ulaşım altyapısı oluşturuyor musunuz?
MEHMET OKTAY: Bisikleti bir eğlence veya spor aracı değil, bir ulaşım aracı olarak görüyoruz. Yatırımlarımızda da bu ayrıntıyı her zaman dikkate alıyoruz. Bisiklet yolu için çalışmalar 2013 yılında başladı. Göreve geldiğimiz 2019 yılına kadar yaklaşık 13 kilometrelik bisiklet yolu tamamlandı. Marmaris merkezde 10, İçmeler’de 1.63 ve Camiavlu’da 1.65 kilometrelik bisiklet yolları bizim için de çok önemli olduğu için bu projenin devamını getirdik. Üstyapı çalışmalarını ve çevre düzenlemesini gerçekleştirdiğimiz tüm büyük projelere bisiklet yollarını da ekledik, bisiklet yolu uzunluğunu 15 kilometrenin üzerine çıkardık. Bisiklet dostu bir yerel yönetimiz, bu nedenle bisiklete dair yatırımlarımız devam edecek. Hedefimiz, bisiklet yollarını Marmaris’in tamamına yaymak. Çalışmalarımızı ve programlarımızı bu doğrultuda planlıyoruz.
Stratejik planınızda “Akıllı/Erişilebilir Ulaşım Stratejisi” ve “Ulaşım Eylem Planı” var mı? Varsa, kapsamı ve içeriği nedir? Sürdürülebilir kent içi ulaşım (ekolojik, ekonomik, sosyal) uygulamalarının ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması için hayata geçirmeyi düşündüğünüz ya da tamamladığınız çalışmalarınız nelerdir?
MEHMET OKTAY: 2020-2024 yıllarını kapsayan stratejik planımızda hem bisiklet yollarını hem de diğer ekolojik alternatifleri artırmayı hedefliyoruz. Çünkü önümüzdeki yıllarda bisikletin daha fazla kullanılacağını öngörüyorum. Özellikle ilçe merkezi açısından değerlendirildiğinde motorlu taşıtlarla ilgili sıkıntı yaşanmaya başladığını söyleyebilirim. Bisiklet, yapacağımız yeni bisiklet yollarıyla Marmaris’te daha da önem kazanacak. Uzun vadede Hollanda’yı geçebileceğimizi düşünüyorum.
Emisyon, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için ulaşımda çevre ve iklim duyarlılığını artırıcı önlemler alıyor musunuz? Bu konuda yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nedir?
MEHMET OKTAY: Özellikle pandemi döneminden sonra birçok kentte çevre bilincinin artması ve insan sağlığının önemsenmesi nedeniyle başta bisikletle ilgili projeler olmak üzere yeni ve alternatif projelere olan ilgi arttı. Marmaris’te ne değişti derseniz, hiçbir şey değişmedi. Çünkü Marmaris’te bisiklet kültürü zaten yerleşti ve yaygınlaştı. Yerel yöneticiler olarak bu kültürü geliştirecek, Marmaris’in doğal yapısını, iklimini ve doğal güzelliklerini bozmayacak adımlar atıyoruz.