"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Recep Gürkan: Ulaşım Planlamasında Verimliliğe Ve Güvenliğe Önem Veriyoruz

  • 15 Kasım 2021

Belediyenizin ulaşımla ilgili çalışmalarından bahseder misiniz? Toplu taşıma sistemlerini ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik projeleriniz nelerdir? Ulaşım çalışmalarınızda planlama, finansman ve uygulama açısından sıkıntı yaşıyor musunuz?


RECEP GÜRKAN: Kent içi ulaşım planlamasını ekonomik açıdan en üst düzeyde verim alınacak ve güvenli olacak şekilde yapıyoruz. Yollarda güvenliği sağlamak için her türlü ulaşım, güzergâh ve işletme etütlerini hazırlıyoruz veya hazırlatıyoruz. Toplu ulaşım hizmetlerinin yürütülmesine, kent içindeki yollarda düzenin ve güvenliğin sağlanmasına yönelik olarak uyarı ve ikaz levhalarının yerlerini belirleyerek işaretlemelerini yapıyoruz, imalat ve montaj, bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Trafiğin elektronik olarak denetlenmesine ilişkin sistemleri kurmak, araç ve yaya trafiğini düzenlemek amacıyla yol çizgilerinin ve yaya geçitlerinin yerlerini tespit ederek yatay/düşey işaretlemelerini yapmak, tek yön yol ve yaya yolu uygulamaları, son durak alan tanzimleri vb. proje çalışmalarını yürütmek, ulaşımla ilgili diğer çalışmalarımız arasında yer alıyor. Bölgesel veya merkezî açık/kapalı, çok katlı ve yol kenarı otopark yerlerinin etüt ve projelerini hazırlatıyoruz. Ticari araçların denetimini ve kontrolünü yapıyoruz, güzergâh izin belgesi ve çalışma ruhsatı düzenliyoruz. Kentimizdeki yollara ve kavşaklara sinyalizasyon sistemleri kuruyoruz, bu sistemlerini bakımını ve onarımını yapıyoruz, sistemi sürekli aktif tutuyoruz. İstatistiki verilere ve metotlara dayanarak kısa ve uzun vadeli ulaşım planlaması yapıyoruz. Öğrencileri ve vatandaşları ulaşım ve trafik konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Otogar hizmetleri yürütüyoruz.


Toplu taşımaya ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik projelerimiz arasında 2019 yılında fiilen hayata geçirilen “Edirne Belediyesi Toplu Taşıma Hat Optimizasyonu”, “Edirne Kent Merkezinde Kavşak ve Kavşak Talebi Bulunan Noktalarda Araç Sayımı ve Edirne Kent İçi Ulaşım ve Trafik Planlama Hazırlanması Projesi”, “Kavşak Trafik Sirkülasyon ve Otopark Düzenleme Projeleri”, “Katlı Kavşak Hazırlanması Projesi”, “Düşey İşaretleme Mevcut Durum Tespiti ve Analiz Hizmeti Projeleri”, “Trafik Eğitim Parkı Kurulması Projesi” ve “Elektronik Denetleme Sistemlerinin Kurulması Projeleri” sayılabilir.


Ulaşım altyapısını oluştururken ve düzenlerken kentsel mekân kullanımını nasıl planlıyorsunuz? İnsan odaklı ulaşımı yaygınlaştırmak için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Dezavantajlı gruplar için ulaşım altyapısı oluşturuyor musunuz?


RECEP GÜRKAN: Son on yılda kentimizdeki nüfus artışı ve yerleşim bölgelerindeki gelişmeler kapsamında çalışmalar planladık. Çevre yolunun ve Diş Hastanesi’nin açılması, Devlet Hastanesi’nin ve İmam Hatip Lisesi’nin taşınması, yeni Adliye Sarayı’nın açılması, yolculuk hareketliliğini büyük ölçüde değiştiren Erasta Alışveriş Merkezi’nin açılması, Yeni TOKİ-Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi arasındaki Sağlık Yolu’nun açılması neticesinde toplu taşıma hizmetlerinin kamu yararına yönelik olarak kaliteli, ekonomik, konforlu ve güvenli şekilde sürdürülebilmesi için planlamalar yaptık. Toplu taşımadaki mevcut hatlara ait güzergâhların verimliliğinin araştırılması ve kentimizin son on yıldaki değişimine göre gerekli düzenlemelerin ve revizyonların yapılması amacıyla “Edirne Belediyesi Toplu Taşıma Hat Optimizasyonu” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında otogarda bulunan tüm firmalardan kalkış/varış saatlerini ve yolcu sayılarını, tüm kamu kuruluşlarının sayısal verilerini, hastanelerin yatak kapasitelerini ve günlük hasta sayısını, alışveriş merkezlerinin günlük ziyaretçi sayılarını ve tüm okulların öğrenci sayısını talep ettik, bu bilgileri aldık. Kent içindeki toplu taşıma araçlarında kartlı binişlerin raporlarını sistemden çektik (raporlar, duraklara göre biniş sayılarını gösteriyor ve en yoğun 30 gün baz alınıyor). 12.10.2018 tarihinde mahalle muhtarlarıyla bilgilendirme toplantısı yaptık. 17.10.2018 tarihinden itibaren bütün toplu taşıma araçlarında görevli personeller tarafından on gün süreyle yolcu sayımları yapıldı. Edirne kent merkezindeki tüm mahallelerde 23.10.2018 tarihinden itibaren 2.871 hanede toplam 6.716 kişiyle hane halkı anketi yapıldı. Bir hanede ortalama 2.4 kişinin yaşadığı tespit edildi. Elde edilen veriler kapsamında hanelerde kaç kişinin yaşadığı, hanelerin gelir ve konut mülkiyet durumu, araç sahipliği, aracın nereye park edildiği, hangi ulaşım aracının kullanıldığı vb. bilgilere ulaşıldı, bu doğrultuda projelendirme yapıldı. Ayrıca kentimizin ihtiyaçları doğrultusunda güney/kuzey çevre yolu, yolun temel yapıları, korkulukları, aydınlatması ve yeşil alanları, bisiklet yolu ve projeli sağlık yolu açıldı. Dezavantajlı gruplar için toplu taşıma araçlarının engelli erişimine uygun olarak seçilmesine yönelik projeyi hayata geçirdik. 


Stratejik planınızda “Akıllı/Erişilebilir Ulaşım Stratejisi” ve “Ulaşım Eylem Planı” var mı? Varsa, kapsamı ve içeriği nedir? Sürdürülebilir kent içi ulaşım (ekolojik, ekonomik, sosyal) uygulamalarının ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması için hayata geçirmeyi düşündüğünüz ya da tamamladığınız çalışmalarınız nelerdir?


RECEP GÜRKAN: Otobüs duraklarında akıllı durak sistemleri kurduk. Kent içinde mobil uygulamalar, duraklarda bilgilendirme haritaları, durak aydınlatmaları, bilgilendirme yazıları ve kaldırımlarda hissedilebilir işaretlemeler de yer alıyor. Kentimizde toplu taşıma araçlarında 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanıyor. Kent içi ulaşımın sürdürülebilirliğine yönelik olarak kentimizde faaliyet gösteren ticari araçların pandemi döneminde yaşadığı sıkıntılar sebebiyle yıllık çalışma izin belgelerinde %75’lik indirim yaptık. Pandeminin en yoğun döneminde 7244 sayılı kanun kapsamında kent içi toplu taşıma araçlarına üç ay gelir desteğinde bulunduk. Edirne Valiliği İl Özel İdaresi’yle işbirliği yaparak Trafik Eğitim Parkı kurduk. Bu eğitimden faydalanacak öğrenciler için servis hizmeti veriliyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü’yle koordineli olarak ticari araç kullanan şoförler için eğitimler düzenliyoruz.   


Emisyon, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için ulaşımda çevre ve iklim duyarlılığını artırıcı önlemler alıyor musunuz? Bu konuda yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nedir?  


RECEP GÜRKAN: Emisyon, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması, ulaşımda çevre ve iklim duyarlılığını artırıcı önlemlerin alınması için kent içindeki toplu taşıma araçları EURO 5 ve EURO 6 tip özellikli araç filosundan oluşturuldu.


Önerilen Haberler