"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: Yeni Bir Ulaşım Planı Hazırlıyoruz

  • 15 Kasım 2021

Belediyenizin ulaşımla ilgili çalışmalarından bahseder misiniz? Toplu taşıma sistemlerini ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik projeleriniz nelerdir? Ulaşım çalışmalarınızda planlama, finansman ve uygulama açısından sıkıntı yaşıyor musunuz?


VAHAP SEÇER: Vatandaşlara kaliteli, konforlu, ucuz ve emniyetli ulaşım imkânı sunmak için kentimizin ulaşım gereksinimlerini vatandaşların beklentileri doğrultusunda günümüz teknolojilerinin imkânlarıyla karşılayabilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Trafik düzenleme ve ulaşım yolları yatırımlarıyla modern ve düzenli bir ulaşım ağı oluşturma çalışmalarımız da devam ediyor. Kentimizin 2030 yılına kadar ulaşım ihtiyaçlarını gözetecek ulaşım ana planı oluşturuyoruz. 


Bu kapsamdaki çalışmalarımızı şöyle sıralayabilirim:


Metro ve Hafif Raylı Sistemler: Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulama projesi onaylandı. Proje üç etaptan oluşacak. Yaklaşık 35 kilometrelik metro-hafif raylı sistemleri Mersin’e kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 13.4 kilometrelik metro hattı çalışmalarına Ocak ayında başlayacağız. Metronun yanı sıra ana otopark, her istasyonda ticaret merkezi gibi diğer önemli yaşam alanlarını da hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Metroya entegre olacak 2. etap ve 3. etap hafif raylı sistem projelerimizle de kent içindeki ulaşıma yeni, modern ve çağdaş bir yaklaşım getirmek istiyoruz.


Otobüs Filosu Yenileme-Gençleştirme: Kent içinde kullanım ömrü dolan 160 adet otobüsün değişim işlemlerine başladık. Toplu taşıma düzenini geliştirmek amacıyla filo iyileştirme işlemlerini tamamladık. Vatandaşların “Limon” adını verdiği, çevre dostu, akıllı, ergonomik ve ekonomik yakıt tüketimine sahip CNG yakıtlı 87 adet otobüsü filomuza dahil ettik ve vatandaşların hizmetine sunduk. Bakım maliyetlerini azaltmak ve arızalardan dolayı yaşanan sefer iptallerini sonlandırmak için 8.5-9 metre bandında 67 adet otobüs alacağız. Bu araçlar, 2022 Mart ayında seferlere başlayacak. Bu sayede hem yakıt tasarrufu sağlayacağız hem de özellikle kırsal kesimlere daha yeni, modern ve konforlu araçlarla hizmet vereceğiz. Önümüzdeki yılın Ağustos ve Eylül aylarında EBRD tarafından kredisi sağlanan 100 yeni aracı filomuza ekleyeceğiz. Bu sayede filo gençleştirme işlemini başarıyla tamamlayacağız. 


Güvenli Yolculuk ve NVR Sistemi: Vatandaşların daha güvenli yolculuk yapmasını sağlayabilmek amacıyla kullanımda olan araçlarımıza NVR sistemi kurduk. Böylece bünyemizdeki bütün araçlar tek bir filo yönetim merkezinden izleniyor ve kontrolü yapılıyor. Ayrıca tüm otobüslerimizin engelli uyumlu olduğunu da belirtmek isterim. 


Yeni Duraklar: Mevcut duraklarımızın fiziki şartlarında iyileştirme yaptık. Ayrıca 1.100 adet yeni otobüs durağı ve 13 adet “konsept durak” inşa ettik. Toplu taşıma hizmetlerinin şeffaf, kolay ve dakik olabilmesi için yolcu bilgilendirmeli 52 adet akıllı durak montajı yaptık. Bu duraklar, enerji beslemesini güneş enerji panellerinden yapıyor. 


Bisiklet Yolları: Kent genelinde 28 kilometresi tamamlanan bisiklet yollarını 100 kilometreye çıkartmak ve ara ulaşım modu olmasını sağlamak için planlama yaptık. Ücreti oldukça uygun olan bisiklet merkezleri kurduk. Bisiklet kullanımını özendirmek için çalışmalar yapıyoruz. 


Akıllı Ulaşım Sistemi: “Akıllı Şehirler” vizyonumuz kapsamında hayata geçirilen “Teksin Mersin” uygulamamızda ulaşım hizmetlerini de tek bir noktada topladık. Vatandaşlar, bir yazılım sayesinde bir noktadan diğer bir noktaya hangi ulaşım aracını kullanarak nasıl gideceğini, hatlara ve otobüs seferlerine ilişkin tüm bilgiyi öğrenebiliyor.


Ulaşım altyapısını oluştururken ve düzenlerken kentsel mekân kullanımını nasıl planlıyorsunuz? İnsan odaklı ulaşımı yaygınlaştırmak için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Dezavantajlı gruplar için ulaşım altyapısı oluşturuyor musunuz?


VAHAP SEÇER: Ulaşım altyapısı çalışmalarında kentimizin tarihî dokusunu ve konut alanlarındaki özellikleri dikkate alıyoruz. Yaya önceliğini ve engelli vatandaşların ulaşımını kolaylaştıran önlemler alıyoruz. Mevcut uygulamaları geliştiriyoruz. Yaya ulaşılabilirliğinin ve güvenliğinin sağlanması için çalışmalar yapıyoruz. Kentimizde yayalaştırma alanları oluşturarak yayaların hareket ve ulaşım kabiliyetini artırmayı amaçlıyoruz. Başta dar gelirli mahalleler olmak üzere öğrenciler ve engelli vatandaşlar için ulaşıma yönelik ekonomik tedbirler alıyoruz. Engelli vatandaşların sorun yaşamadan kullanabileceği otobüslerle seferler gerçekleştiriyoruz. Tüm öğrenciler için toplu taşıma ücretinin 1 TL olduğunu, görev süremiz boyunca bu uygulamanın devam edeceğini belirtmek isterim.

 

Stratejik planınızda “Akıllı/Erişilebilir Ulaşım Stratejisi” ve “Ulaşım Eylem Planı” var mı? Varsa, kapsamı ve içeriği nedir? Sürdürülebilir kent içi ulaşım (ekolojik, ekonomik, sosyal) uygulamalarının ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması için hayata geçirmeyi düşündüğünüz ya da tamamladığınız çalışmalarınız nelerdir?


VAHAP SEÇER: Ulaşım ana planımız 2016 yılında revize edildi. Önümüzdeki yılların ulaşım modellerinin ve çözüm önerilerinin yer alacağı yeni bir ulaşım planı hazırlıyoruz. Planın içinde akıllı/erişilebilir ulaşım stratejimiz, akıllı duraklar, ulaşım sistemleri ve filo yönetim merkezi gibi uygulamalarımız da yer alıyor. Sürdürülebilir ulaşım (ekolojik, ekonomik, sosyal) uygulamalarının yaygınlaştırılması ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması için de çalışmaya devam ediyoruz.


Emisyon, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için ulaşımda çevre ve iklim duyarlılığını artırıcı önlemler alıyor musunuz? Bu konuda yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nedir?  


VAHAP SEÇER: Belediyemiz bünyesindeki Çevre Daire Başkanlığı tarafından “Gürültü Eylem Planı” hazırlandı. Mersin’de her noktanın gürültü haritasını çıkardık. Zabıta ekipleri, görüntü kirliliğini önlemek amacıyla denetimler yapıyor. Belediyemizden izin alınmadan ve müsaade edilen yerlerin dışında broşür ve afiş asmak yasak.  İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Müdürlüğü kurduk. “Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu” hazırladık. 


Dünya Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ne imza attık. Sözleşme kapsamında kentimizde iklim değişikliğine neden olan olumsuzlukları azaltmak ve uyum sağlamak için çalışmalar başlattık. İklim değişikliğiyle mücadele için “Akdeniz Kentler Birliği ve Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler” gibi uluslararası kuruluşlara üye olduk.  Katı atık aktarma istasyonları da kurduk. 


Önerilen Haberler