"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Derin Yoksulluk ve Belediyeler

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidarın uzun yıllardır devam eden yanlış politikaları, ülkemizi ekonomik krizle karşı karşıya bıraktı. Son dönemde hayatın her alanında hissedilen ekonomik kriz, yoksulluğu daha da derinleştirdi. Türk lirasındaki değer kaybı, hayat pahalılığının artmasına neden oldu. İşsizlik oranı her geçen gün yükseliyor. Temel gıdalardan akaryakıta, giyim ürünlerinden ilaç fiyatlarına kadar neredeyse tüm ürünlere yansıyan zamlar, vatandaşların ekonomik açıdan daha da zorlanmasına neden oluyor. Hâl böyleyken siyasi iktidar, toplumun tamamının çıkarlarına değil, sadece küçük bir azınlığın faydasına hizmet eden politik tercihlerini inatla sürdürüyor. İktidar tarafından kaderine terk edilen vatandaşlar ise, bu karanlıktan kurtulmak için çıkış yolu arıyor.


Siyasi iktidarın yarattığı bu tablo, yerel yönetimlerin hizmetlerindeki önceliklerin değişmesini zorunlu hâle getirdi. Muhalefette olsak da, vatandaşları bu iktidarın yarattığı olumsuzluklara teslim edemeyiz. Bu nedenle 2019 yerel seçimlerinden bu yana vatandaşların temel sorunlarının çözümü için çaba harcamaya devam ediyoruz. Özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik yardımlara ağırlık veriyoruz.


Belediyelerimiz 2022 yılı bütçelerini de bu önceliklere göre hazırlıyor, sosyal yardımlara ayrılan paylar artırılıyor. Cumhur İttifakı’ndan devraldığımız belediyelerdeki sosyal yardım oranlarını 2-3 katına çıkardık. Önümüzdeki yıl bu oranı daha da artıracağız. Belediyelerimizin pandemi sürecindeki yardımları, “Kara Kış Fonu” kapsamında hazırlanan yeni projelerle destekleniyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlara ayni ve nakdi yardım yapılıyor, bu ailelerin çocuklarının eğitim masrafları imkânlar ölçüsünde karşılanıyor. Ayrıca işsiz vatandaşların iş sahibi olmasına (özel sektör dahil olmak üzere) aracılık ediliyor, rehberlik hizmetleri veriliyor. Yerli üreticilerin kalkınması için çiftçiler destekleniyor. Yani yönetimde olduğumuz belediyelerdeki kaynaklar, vatandaşın öncelikli sorunlarının çözümü için harcanıyor.


Biz yerelde bu hizmetleri verirken, siyasi iktidar yanlış politikalarında ısrar ediyor. İktidar, yıllardır yoksulluğun bitirilmesine yönelik değil, yoksulluğun yönetilmesine yönelik politikalar uyguluyor. Bu yönetim anlayışı değişmeden toplumdaki derin yoksulluğun ortadan kaldırılması da mümkün görünmüyor.


Cumhuriyet Halk Partisi olarak yoksulluğun nedenlerini belirliyoruz ve çözüm önerileri hazırlıyoruz. Evet, sorunlarımız var, ama çözümsüz değil. Çözüm için kadro değişimiyle birlikte anlayış değişimi de gerekiyor. Bu nedenle önümüzdeki ilk seçim, toplumumuzun geleceği için hayati önemde. Yönetimde sosyal devlet anlayışını hâkim kılarak, toplumun genelinin çıkarlarını önceleyen politikalar belirleyerek ve liyakatli kadrolarla hizmet ederek bu sorunları çözmeye kararlıyız.


Önerilen Haberler