- 30 Kasım 2021
YÜKLENİYOR
“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
HALİL ARDA: Ekonomik kriz ve pandemi dönemi, dar gelirli aileler için yaşamı daha da zorlaştırdı. Bu zor süreçte vatandaşların yanında olmak için sosyal projelerimizi hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 1.5 yıl önce açtığımız Sosyal Market’te yardımseverlerle ihtiyaç sahiplerini bir araya getiriyoruz. Yardımseverlerin yaptıkları bağışlar, Sosyal Market’te ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Gaziemir’in “iyilik ve dayanışma merkezi” olan Sosyal Market’ten destek almak için belediyemize başvuran ve ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen ailelere puan yüklü bir kart veriyoruz. Kart sahibi aileler, Sosyal Market’i ziyaret ederek kartlarındaki puan karşılığında gıda, temizlik ürünü ve giysi ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayabiliyor. Pusula belediyecilik anlayışıyla hayata geçirdiğimiz Sosyal Market’ten 729 aile yararlanıyor. Tire Üretim ve Pazarlama Kooperatifi çatısı altında birleşen Tire Kızılcahavlu Köyü’ndeki üreticilerden satın aldığımız 10 ton patatesi 1.000 aileye dağıttık. Çamaşırhanemizde de ihtiyaç sahibi ailelere çamaşır yıkama hizmeti veriyoruz.
Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. İlçenizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?
HALİL ARDA: Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında ilçemizin ekonomik yapısını takip ediyoruz. Ekiplerimiz ev ziyaretleri yaparak ekonomik zorluk yaşayan vatandaşları ve vatandaşların ihtiyaçlarını tespit ediyor. Yoksulluğu yok etmek için yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği’yle işbirliği yapıyoruz. Dernekte toplanan bağışlar, imzaladığımız protokol kapsamında Sosyal Market’e iletiliyor. Bağışlar, ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve temizlik malzemesi olarak ulaşıyor.
İlçenizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?
HALİL ARDA: Projelerimizi hayata geçirirken dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Onların sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan daha da güçlenmesi için özel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ekonomik zorluk yaşayan vatandaşların çocuklarına Gaziemir Belediyesi Destek Eğitim Kursu’nda ücretsiz eğitim veriyoruz. Düzenlediğimiz kültür-sanat kurslarıyla, etkinliklerle çocukları sanatla buluşturuyoruz. Cumhuriyet Semt Evleri’nde ve Porta Gaziemir’de kadınların üretmesine, ürettiklerini satarak gelir elde etmesine imkân sağlıyoruz. Gaziemir Üretici Kadınlar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne ortak olan kadınlar Porta Gaziemir’in mutfağında üretim yapıyor, üretilen ürünler de Porta Gaziemir’de servis ediliyor. Raf ömrü uzun ürünler de tesisin bahçesindeki Zeytin Evi’nde satılıyor. Bu sayede kooperatifçilik yoluyla kadınların gelir elde etmesi sağlanıyor.
Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?
HALİL ARDA: Bu konuda yaşadığımız en büyük zorluk, bağış toplama faaliyetlerine yönelik yasal engeller. Bu sorunu aşmak için STK’larla işbirliği yapıyoruz. Vatandaşların yaptığı bağışları toplayan Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği, bu bağışları ayni yardım olarak Sosyal Market’e ulaştırıyor. Biz de bu bağışları ihtiyaç sahibi vatandaşlara iletiyoruz. Sosyal Market’in ikincisini açmak için de çalışmalarımız devam ediyor.