- 30 Ocak 2021
YÜKLENİYOR
“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
KADİR ALBAYRAK: Tekirdağ genelinde sosyal destek hizmetinin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Belediyemize yapılan başvuruları değerlendirmek ve ilçe bazında öncelikli mahalleleri ve semtleri tespit etmek amacıyla Tekirdağ’ın yoksulluk haritasının çıkarılması için gerekli çalışmalara da başladık.
Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. Kentinizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?
KADİR ALBAYRAK: Pandemi dönemindeki yasaklamalar ve kısıtlamalarla vatandaşlar zor durumda kaldı. Tekirdağ’da yaşayan ve pandemi döneminde işini kaybeden işçilere, Covid-19 olup evinden çıkamayan vatandaşlara, üniversite öğrencilerine, işyerini kapatan esnafa ve ihtiyaç sahibi ailelere sosyal sorumluluk bilinciyle ayni ve nakdi yardım yaptık. Kaymakamlık vakıflarıyla, STK’larla ve ilçe belediyeleriyle işbirliği yaptık.
Kentinizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?
KADİR ALBAYRAK: Belediyemizin sosyal hizmet stratejisi, Tekirdağ’da sosyal uyumu güçlendirmek, vatandaşların refahını ve mutluluğunu artırmak için sosyal yardımlara ve diğer desteklere ihtiyaç duyan ailelere zamanında ve etkili hizmet sunmaktır.
Sosyal yardım çalışmalarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni yardımda bulunuyoruz. Çerkezköy, Çorlu ve Süleymanpaşa’daki Kadın Danışma Merkezleri’nde kadınlara, çocuklara ve ailelere psikolog ve sosyal hizmet uzmanları tarafından ücretsiz psiko-sosyal danışmanlık hizmeti veriliyor. Kadın Konukevi’ni hizmete açmak için çalışmalarımız devam ediyor.
Engelli ve yaşlı vatandaşların moralini ve motivasyonunu artırıcı sosyal etkinlikler düzenliyoruz, ücretsiz evde temizlik hizmeti sunuyoruz. Engelli ve yaşlı vatandaşları özel donanımlı araçlarımızla kamu kurum/kuruluşlarına ve hastanelere ücretsiz ulaştırıyoruz.
Pandemi döneminde zor durumda kalan ve işyerini kapatan esnafa da nakdi yardım desteği verdik. Yine pandemi döneminde geçimini sağlayamayan ailelere gıda paketiyle destek olduk. Çerkezköy ve Çorlu’da özel sektöre ait fabrikalarda işine son verilen işçilere gıda kolisi desteği sağladık. 2020 ve 2021 yılının Ramazan ayında vatandaşların yanında olduk, başvuru yapan tüm vatandaşlara gıda kolisi desteği verdik. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik sosyal yardımlarımız, ayni ve nakdi desteğimiz devam edecek. Eğitim–öğretim yılının başlamasıyla birlikte üniversiteyi kazanan, Tekirdağ’a gelen ve barınma sorunu yaşayan 86 üniversite öğrencisine geçici süreli ücretsiz barınma hizmeti verdik.
2020-2021 arasında Tekirdağ genelinde (özellikle dezavantajlı gruplara yönelik) 31.550 aileye gıda paketi, 10.223 aileye Ramazan ayı gıda paketi, 1.556 Covid-19 hastasına ve temaslı yakınlarına gıda ve hijyen paketi, işyeri kapanan 237 esnafa nakdi yardım, barınma sorunu yaşayan 86 üniversite öğrencisine 45 gün geçici süreli konaklama hizmeti, ihtiyaç sahibi 424 kişiye nakdi yardım, engelli ve yaşlı 17 hastaya medikal malzeme hizmeti, özel sektörde işini kaybeden 148 işçiye gıda kolisi desteği, engelli ve yaşlı 193 vatandaşa evde temizlik hizmeti desteği, engelli ve yaşlı 368 vatandaşa engelli hizmet aracıyla ulaşım desteği, 466 vatandaşa psiko-sosyal danışmanlık hizmeti, 2.824 vatandaşa telefonla psiko-sosyal danışmanlık desteği sağladık. Ayrıca “Kara Kış Yardım Kampanyası” kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara ayni ve nakdi yardım desteğimiz devam ediyor.
Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?
KADİR ALBAYRAK: Dezavantajlı kesimde bulunan vatandaşların çocukları için sosyal amaçlı (ücretsiz) “Çocuk Bakımevi Yönetmeliği” hazırladık, belediye meclisimizde onayladık, Sayıştay görüşünü almak üzere 26.01.2021 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Ancak yönetmelik, bakanlık tarafından Sayıştay’a gönderilmedi, yapılan yazışmalarda ve görüşmelerde söz konusu yönetmeliğin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na görüş alınmak üzere gönderildiği ve hâlen ilgili bakanlıkta olduğu belirtildi. Bu durum hizmetimizin aksamasına neden oldu.
Sosyal inceleme sürecinde vatandaşların kişisel verilerine ulaşmak açısından birtakım zorluklarla karşılaşıyoruz. Sosyal hizmet modellerimizi hayata geçirmek ve çalışmalarımızda kaynakları etkin kullanmak açısından bütçemizde artış söz konusu oldu. Belediyemizin bütçesini ve kaynaklarını tasarruf tedbirleri kapsamında dikkatli kullanıyoruz.