- 25 Mart 2021
YÜKLENİYOR
“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Derin yoksulluk, özellikle pandemi önlemleri nedeniyle açlık sınırı altında yaşayan ve günlük kazanç karşılığı çalışan vatandaşlar için yokluk durumu oluşturdu. Bu yokluk durumunu bir nebze olsun ortadan kaldırmak için belediyemizin ilgili birimleri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardımda bulunuyoruz.
Belediyemizin sosyal yardımlarını şöyle sıralayabilirim:
15 ilçedeki Sosyal Marketler aracılığıyla 25.807 aileye kıyafet yardımı,
Ailelerin ev ihtiyaçlarını karşılaması için 17.500 (aylık düzenli olarak) market kart yardımı,
İhtiyaç sahibi 20.000 aileye gıda kolisi yardımı,
Küçük çocuğu olan ihtiyaç sahibi ailelere günlük ortalama 1.000 litre süt desteği,
İskenderun ve Antakya’daki iki çamaşırhanede üniversitede okuyan 2.100 öğrenciye çamaşır yıkama ve ütü hizmeti,
Çorba evimizde 1.200 kişiye günlük sıcak çorba dağıtımı,
65 yaş üstü ihtiyaç sahibi vatandaşlara her ay evde bakım ve temizlik hizmeti,
İhtiyaç sahibi 5.000 hanenin öğrencilerine kırtasiye yardımı,
Sosyal Marketler aracılığıyla yeni doğum yapan anneler için 300 adet “Hoş Geldin Bebek” seti,
Hatay genelinde ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara manuel ve akülü tekerlekli sandalye yardımı,
Pandemi koşulları ve yoksulluk nedeniyle sıkıntı yaşayan ailelere psiko-sosyal destek.
Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. Kentinizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ: Belediyemizin 145 personelinin (sosyal hizmet çalışanı, psikolog, sosyolog, istatistikçi ve anketör) yaptığı çalışmalar neticesinde yaklaşık 74.000 hanenin yoksulluk yaşadığı tespit edildi. Bu hanelerin çoğu, “derin yoksulluk” dediğimiz sosyal dışlanmışlığı ve ayrımcılığı da hissediyor. 54.000 haneye düzenli olarak gıda ve temel ihtiyaçları için destek oluyoruz. İşbirliği yaptığımız paydaşlarımız var. Covid-19’la mücadele kapsamında paydaşlarımızdan dezenfektan, temizlik kitleri ve pandemi dönemiyle artan yoksulluğun giderilmesi için gıda kolisi bağışları aldık.
Başlıca paydaşlarımız:
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu (UNHCR)
Temel İhtiyaç Derneği (TİDER)
Koruma Klor Alkali (dezenfektan ve temizlik seti)
İskenderun Ticaret Borsası
Danimarka Mülteci Konseyi (DRC)
Kentinizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ: Kentimizdeki dezavantajlı gruplar (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) için sosyal yardım çalışmalarımız devam ediyor. İlk sorunuzda bu çalışmalarımızdan bahsettim.
Belediyemizin sosyal hizmet stratejisi kapsamında Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından (145 personel ve 10 araçla) ihtiyaç sahibi 74.000 aile üç aylık periyotlarla ziyaret ediliyor, ihtiyaçları belirleniyor, sağlık durumları kontrol ediliyor. 2022 yılında 200 personel ve 20 araçla yaklaşık 120.000 aileyi ziyaret etmeyi ve yardım miktarını artırmayı hedefliyoruz. 2021 yılında gıda ihtiyaçlarının karşılanması için 17.500 haneye market kartı verdik, 2022 yılında bu sayıyı 25.000’e yükseltmeyi planlıyoruz. Her yıl 20.000 adet gıda kolisi dağıtıyoruz. 2022 yılında yoksulluğun daha da artacağını öngörerek bu sayıyı 40.000’e yükseltmeyi hedefliyoruz. 2022 yılında yaklaşık 2.000 haneye ayda bir kez olmak üzere 1 kilogram et ve yumurta dağıtımı, tespit ettiğimiz 2.500 aileye yakacak (odun-kömür) yardımı, sebze-meyve almakta zorlanan haneler için sebze-meyve yardımı yapmayı planlıyoruz. 2021 yılında 5.000 öğrenciye çanta ve kırtasiye yardımında bulunduk. 2022 yılında bu sayıyı 10.000’e yükseltmeyi amaçlıyoruz. 2021 yılında ihtiyaç sahibi 1.000 haneye çorba yardımı yaptık. 2022 yılında bu sayıyı 3.000’e çıkarmayı planlıyoruz. 2021 yılında ihtiyaç sahibi ailelere toplamda 300 adet “Hoş Geldin Bebek” seti verdik. 2022 yılında bu sayıyı toplamda 1.000 adet olarak güncellemeyi hedefliyoruz.
Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?
LÜTFÜ SAVAŞ: Sosyal yardım çalışmalarımız mevzuata ve yasalara uygun. Bu nedenle herhangi bir zorluk yaşamıyoruz. Sosyal hizmet modelimizi her yıl güncelliyoruz. Bu doğrultuda bütçemizi ve kaynaklarımızı artırıyoruz. Sosyal yardımlarımızı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ilgili mevzuatlarına göre yapıyoruz.