"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mesut Ergin: Ayvalık’ın Tarihî Ve Kültürel Mirasını Dünyaya Tanıtacağız

  • 22 Kasım 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


MESUT ERGİN: 2.5 yıllık süreçte yapılan çalışmaları değerlendirdim, yeni projelerimi tanıttım, Ayvalık’ın cazibe merkezi olduğunu söyledim. Seçim çalışmalarımda öncelikli görevimin belediyeyi kurumsal yapıya kavuşturmak olduğunu hatırlattım. Maaşları zamanında, kentin esnafına olan borçları da bir plan çerçevesinde ödeyen yapının oluşturulacağını belirttim. Bu süreçte 100 milyon TL iyileştirme sağlandı. Göreve geldiğimizde 184 icra dosyamız vardı, 116 icra dosyasının ödemelerini yaptık, dosyaları kapattık. Mevcut 64 icra dosyası için protokol yaptık, ödemeler ve itirazlarımız devam ediyor. Yapılan tüm tasarruflara karşın proje çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.


Kurumsal yapı sadece maddi anlamda sağlanmıyor. Geçmiş dönemde vatandaşlar derdini anlatacak kimseyi bulamıyordu. Bu nedenle “Bizim Masa” birimini kurduk. Şu anda vatandaşlar memnunsa, şikâyetlerin ve sıkıntıların anında çözüm bulmasından kaynaklanıyor. Vatandaşlar tarafından benimsenen bir belediyeden söz ediyoruz artık. Ayvalık Belediyesi, personeliyle bütünleşti, personel de belediyenin yapısı içinde aile ortamı oluşturdu.


170 yıllık eski hastaneyi belediye hizmet binasına dönüştürdük, yaşlı bakımevinin temelini attık. Cennet Tepesi’nde kafeteryayı yaz sezonuna yetiştirdik. Maddi açıdan Ayvalık’ın en büyük projelerinden olan çekek, marina ve yat limanı, mevcut marinanın iki katı olacak. Yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkılacak olan marina 25 milyon dolara mal olacak.


Ayvalık Belediyesi’nin bütçesi arttıkça yatırım imkânları da artacak. 2022 yılı kış sezonunda doğalgaz kullanmaya başlayacağız. Ayvalık’a ulaşım kolaylaşacak. Ayvalık’ın büyümesine ve gelişmesine hazırlıklı olmamız gerekiyor. Orta ve uzun vadede ilçemizin nüfusunun artacağını öngörüyoruz. Pandemi nedeniyle vatandaşlar Ayvalık’tan ayrılıp büyük kentlere gitmek istemiyor. Ayvalık, kış aylarında 120.000 nüfusa sahip. İlçemize olan ilgi katlanarak büyüyor. Evlerin değeri artıyor. Hemşerilerime tavsiyem, gayrimenkullerini satmasınlar. Ayvalık orta vadede cazibe merkezi olacak. Ayvalık’ı koruyarak büyütmek istiyoruz. Her yeri imara açmak gibi bir düşüncemiz yok.


Ayvalık’ın eski fotoğraflarında yer alan yeldeğirmenlerinden bazıları kayıptı, on adet yeldeğirmenin yeri belirlendi, kazı ve tescil işlemlerinin ardından çalışmalar başladı. Tostçular Çarşısı yenilendi, hizmete açıldı. Ayvalık’ın büyük projeleri arasında yer alan Kırlangıç Projesi de tamamlandı. Altınova’daki kapalı pazaryeri de ihaleye çıkılarak sonuçlandırılacak. Önemli projeler arasında yer alan Mahalle Evi’nin dördüncüsü Hamdibey Mahallesi’nde açıldı.


Yeni doğan bebeklere yönelik “Hoş Geldin Bebek” ve Eğitime Destek Derneği sayesinde ilçe dışında okuyan 104 öğrenciye her ay 400 TL maddi katkı sağladığımız projelerimiz de önemli. En büyük hedeflerimizden biri, UNESCO’nun Endüstriyel Miras Geçici Listesi’nde yer alan Ayvalık’ın kalıcı listeye girmesini sağlamak. Pandemi döneminde gündeme getirdiğimiz “Ayvalık Modeli” birçok turizm beldesine örnek oldu.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


MESUT ERGİN: Hedeflerimizde ve planlarımızda değişikliğe gidilmedi. Güncellemeye ve revizeye ihtiyaç duyulduğunda gerekli çalışmalar ivedilikle yapılıyor.


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?


MESUT ERGİN: 21 Mayıs günü yaşanan afette yüzlerce tekne battı, 100 milyon TL’lik hasar oldu. Göreve geldiğimde yanaşma yerlerinin yapılması için girişimlerde bulundum. Bu facianın ardından girişimlerimiz sonuç verdi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından iki yanaşma yerinin yapılmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldı. Ayrıca yıllarca özel sektör tarafından işletilen ve aylık 35 TL’lik sembolik ödemeyi bile yapmayan firmadan teslim alınan çekek yeriyle ilgili düzenleme çalışmaları projelendiriliyor. Alana hem çekek yeri hem de marina yapılması planlanıyor.


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


MESUT ERGİN: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle ulaşım, su, altyapı, itfaiye, fen işleri ve park gibi çalışmalarda ortak projeler yürütüyoruz. Olumsuzluk yaşanmıyor.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


MESUT ERGİN: Ayvalık Kent Konseyi aktif olarak çalışıyor. Kent konseyleri, yerel yönetimlerin yapacağı işlere, kent yaşamına, sorunların çözülmesine katkıda bulunuyor. Onların her eylemde ve sorunda yanımızda olması bizi daha da güçlendiriyor. Çevre konusunda yerel yönetimlere yol gösteren çalışmalar yapıyorlar. Yakın zamanda bölgemizde ve çevremizde yaşanan doğal afetler, Kaz Dağları’nda karşı karşıya kaldığımız orman yangınları, maden çalışmaları için yapılan doğa katliamları canımızı acıtıyor. Ülkemizin ve ilçemizin geleceği söz konusu. Bu felaketleri durdurmak için bir an önce harekete geçmeliyiz. Ayvalık’ın ve bölgemizin geleceğine destek vermek hepimizin asli görevi. Ege’de ve özellikle bölgemizde yaşanan çevre katliamlarını durdurmanın zamanı geldi de geçti bile. Çocukların ve gençlerin geleceği söz konusu. Küresel iklim değişikliğine yönelik olarak acil eylem planı oluşturulması gerekiyor. Bir an önce harekete geçmeliyiz. Çocuklara ve gençlere sağlıklı bir çevre bırakmanın mücadelesini daha kararlı bir şekilde sürdürmeliyiz, pes etmemeliyiz. Çevre katliamlarını, yaşanan sıkıntıları, olumsuzlukları unutturmamalıyız. Günübirlik tepkilerle sorunları arkamızda bırakmamalıyız, çevre felaketlerini kamuoyunun gündeminde tutmamız, yapılanların ve yapılmayanların peşini bırakmamamız gerekiyor. Toplumun geleceğini ilgilendiren kararların alınmasında başta Ayvalık Kent Konseyi olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. En önemli destekçilerimiz; sivil topum örgütleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve kent konseyi. “Birlikte Ayvalık” sloganıyla hareket ettiğimizde, varlığımızı ve gücümüzü hissettirdiğimizde başarı da gelecek. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


MESUT ERGİN: Ayvalık Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı aşevi, pandemi döneminde özellikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarla kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara kesintisiz hizmet verdi. Aşevi, yılın 365 günü ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz sıcak yemek hizmeti veriyor. Pandemi döneminde işyerlerini kapatmak zorunda kalan, maddi açıdan sıkıntı yaşayan vatandaşlara destek olduk. Seçim projelerimiz arasında yer alan tam donanımlı Sebahat Cihan Şişman Yaşlı Bakımevi’nin temelini attık. 

Ayvalık’ta uzun yıllardır eksikliği hissedilen bakımevi önemli bir görev üstlenecek. Bakımevinde iki adet özel bakım ünitesi yer alacak, toplam 46 odayla hizmet verilecek.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


MESUT ERGİN: Belediye hizmetlerini yerine getirirken sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların onayını alıyoruz. Proje sunumları ve duyurular yapıyoruz. Vatandaşlar da çalışmalarımıza katılıyor. Bu nedenle herhangi bir zorluk yaşamıyoruz.


AYVALIK BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Kültür İşleri Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Halkla İlişkiler, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü.



MİSYON: İyi yaşama hakkının korunmasını ve sürdürülebilir yerel kalkınmayı desteklemek için ekoloji, ekonomi ve sosyal adaletin sağlanması konularında bölgenin ve bölge insanının kültürel varlıklarını ve kaynaklarını koruyan iyi ve katılımcı bir yönetim geliştirmek.


VİZYON: Tüm paydaşların katılımının sağlanmasıyla başta sürdürülebilir tarım, turizm ve sosyo-ekonomik gelişme olmak üzere ilçenin ihtiyaçlarına ve potansiyellerine yönelik olarak çevreye duyarlı, bilgiyi ve kaynaklarını verimli kullanmaya özen gösteren, tüm canlıların iyi yaşama hakkına saygılı ve bölgesinde lider bir Ayvalık hedefine ulaşmak.


STRATEJİK HEDEFLER: Karayollarıyla işbirliği yapılarak bina, otopark, yol vb. iyileştirme ve yenileme çalışmalarına yönelik projeler hazırlanacaktır, yeni hizmet binaları inşa edilecektir. Sürdürülebilir tarım ve turizm çalışmalarına yönelik stratejiler belirlenecektir. Sürdürülebilir üretim, güvenilir gıdaya erişim, kırsal kalkınm ve rekabet edilebilirlik sağlanacaktır. Rekabet gücü yüksek sürdürülebilir tarım için politikalar geliştirilecektir. Uygun politika araçları benimsenerek kullanılamayan tarım arazileri tarımsal üretime kazandırılacaktır. Ekoturizm, sürdürülebilir turizme entegre edilecektir. 


Kentsel dönüşüm ve gelişim alanına yönelik stratejiler belirlenerek ilçenin revizyon imar planları yapılacaktır. Kentsel yenileme projeleri hayata geçirilecektir. Belediyeye ait gayrimenkuller korunacak ve değerlendirilecektir. İmar planları ve haritaları sayısallaştırılacaktır. İmar planlarına yönelik jeolojik etütler tamamlanacaktır, öz kaynaklar araştırılacaktır.


Çevrenin korunmasına ve çevre sağlığı uygulamalarına yönelik stratejiler kapsamında çevre bilinci artırılacaktır. Çevreyi kirletenlerle mücadele edilecektir. Temizlik hizmetlerinin altyapısı yenilenecektir. Sokak hayvanları yiçin kent yaşamını iyileştirici çalışmalar yürütülecektir, veterinerlik hizmetleri yaygınlaştırılacaktır ve hayvan sahipleri bilinçlendirilecektir. Dezavantajlı grupları kapsayan sosyal belediyecilik hizmetleri belirlenecektir. Eğitim, kültür, sanat ve spor hizmetlerine yönelik amaçların ve hedeflerin gerçekleştirilmesi için Ayvalık’ın tarihî ve kültürel varlıklarını koruma bilinci yükseltilecektir. Tarihî yapılar korunacaktır, Ayvalık’ın tarihî ve kültürel mirası dünyaya tanıtılacaktır.


ÇALIŞAN SAYISI: 870


BÜTÇE: 151.995.000,00 TL


MESUT ERGİN


Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre İngiltere’de dil eğitimi aldı. Türkiye’ye döndükten sonra 2009 yılına kadar özel sektörde yönetici olarak çalıştı. Büyükşehir Yasası’yla kapatılan Ayvalık Küçükköy Belediyesi’nin son belediye başkanı olarak 2009-2014 yılları arasında görev yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Ayvalık Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler