- 30 Kasım 2021
YÜKLENİYOR
“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
MUHİTTİN BÖCEK: Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin boyutu büyüyor. Buna bağlı olarak derin yoksulluk da artıyor. Vatandaşların derdine derman olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Derin yoksulluk kapsamındaki sosyal yardımlarımızı çeşitlendirdik. Ekonomik krizin ve pandeminin neden olduğu olumsuzlukları en aza indirebilmek amacıyla askıda fatura, gıda paketi ve tablet dağıtımı, kırtasiye desteğinde bulunduk. İhtiyaç sahibi vatandaşların ve ailelerin özellikle kış mevsimiyle birlikte artan ısınma giderlerine destek olmak amacıyla nakdi yardım yaptık. Hane ziyaretleriyle ve anketlerle ihtiyaç analizi yaptık, hangi bölgenin ne tür yardıma ihtiyaç duyduğunu belirledik. Bu sayede vatandaşların ihtiyaç duyduğu sosyal yardım modeline yönelik hizmet planlaması yapıyoruz.
Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. Kentinizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?
MUHİTTİN BÖCEK: Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, 19 ilçede derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yapıyor. Kentimiz genelindeki STK’larla ve diğer paydaşlarla da işbirliği yapıyoruz.
Kentinizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?
MUHİTTİN BÖCEK: Çocuk, kadın, genç, engelli gibi dezavantajlı grupların yaşadığı yoksulluğu önlemek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. “Sosyal Kart” hizmetiyle her ay nakdi yardımda bulunuyoruz. 2-5 yaş arasındaki çocuklara süt yardımı yapıyoruz. Doğal afet ve sosyo-ekonomik kriz nedeniyle sıkıntı yaşayan ailelere tek seferlik nakit desteği sağlıyoruz. Üniversite öğrencileri için yurt hizmeti veriyoruz. Üniversite öğrencilerine her sabah sıcak çorba ikram ediyoruz. İhtiyaç sahibi ailelere her gün sıcak yemek yardımı yapıyoruz, giyim ve eşya desteği veriyoruz. Hastalıkları nedeniyle özel besinlere gereksinim duyan çölyak hastalarına glutensiz gıda desteğinde bulunuyoruz. Yatalak durumdaki hastalar için otomatik hasta yatağı ve tekerlekli sandalye desteği sağlıyoruz. Kentimize tedavi amacıyla gelenlere tedavileri boyunca barınma hizmeti veriyoruz. Asgari düzeyde alınan ücretlerle çocuklar için kreş hizmeti, şiddet mağduru kadınların toplumsal yaşama uyum sağlayabilmesi ve şiddetten korunabilmesi amacıyla kadınlar için barınma ve danışmanlık hizmeti, geliri olmayan ve yaşamını yakınlarının yanında sürdüremeyen veya yakınları olmayan yaşlılar için de ücretsiz huzurevi hizmeti veriyoruz. Evsiz vatandaşların barınma, beslenme, öz bakım ve giyim ihtiyaçlarını karşılayabileceği “Bimekân” hizmeti sunuyoruz. Kepez Sağlık Merkezi’nde çocukların ve yetişkinlerin diş tedavilerini ücretsiz yapıyoruz.
Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?
MUHİTTİN BÖCEK: Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenleme ve mevzuat açısından zorlandığımız konular, açıklanan muhtaçlık miktarıyla gündelik hayattaki muhtaçlık miktarının örtüşmemesi, sosyal güvencesi olan veya asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan ailelerin yönetmelik gereği sosyal yardım hizmetlerinin dışında bırakılması. Sosyal yardım çalışmalarımızda ihtiyaç doğrultusunda bütçe artışı da yapıyoruz.