- 8 Mart 2021
YÜKLENİYOR
“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
ADEM BARIŞ AŞKIN: Derin yoksulluk, üzerinde durduğumuz konular arasında yer alıyor. Bu duruma kayıtsız kalmak mümkün değil. Yaşam koşulları sebebiyle zor zamanlar geçiren ailelere ihtiyaçları doğrultusunda birçok alanda (burs, gıda, fatura, kıyafet, eğitim) gerekli yardımları yapıyoruz.
Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. İlçenizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?
ADEM BARIŞ AŞKIN: Pandemi süreciyle birlikte işten çıkarılan, ücretsiz izne ayrılan, gündelik işlerde güvencesiz çalıştığı için geçimini sağlayamayan vatandaşların sayısında artış söz konusu oldu. Artan fiyatlarla birlikte vatandaşların alım gücünün gelir düzeyine oranla yetersiz kalması, gelir seviyesinin geçim standartlarının altına düşmesi, kirada oturup asgari ücretle geçinmeye çalışanların sayısının artması, kısacası derin yoksullukla mücadele eden vatandaşların sayısındaki artış, yerel yönetimlerin bu kapsamda daha fazla çalışması gerektiği gerçeğini gözler önüne serdi. Bu bağlamda belediyemizin ekipleri sadece belediyeye kayıt yaptıran ihtiyaç sahibi vatandaşların kayıtlarını almakla kalmadı; vatandaşlarla belediye arasında köprü kurdu, muhtarlarla, STK’larla istişarelerde bulundu, ev ziyaretleri yaptı, belediyeye gelemeyen gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştı.
Geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşıladık, kira ve fatura ödemelerine destek olduk, işsiz kalan vatandaşlar için belediyemizin bünyesinde İş ve İstihdam Merkezi kurduk, iş bulmaları konusunda vatandaşlara yardımcı olduk. Benzer çalışmaları Ankara Büyükşehir Belediyesi de yaptı.
İlçenizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?
ADEM BARIŞ AŞKIN: Çocukların eğitime devam edebilmesi için ihtiyaç sahibi vatandaşların çocuklarına giyim ve kırtasiye malzemesi desteğinde bulunuyoruz. İş insanlarının desteğiyle üniversiteli gençlere burs vermeye başladık. Kadınların ve engelli vatandaşların aile bütçelerine katkıda bulunmasını sağlamak ve istihdamı artırmak için ilgili kurumlarla işbirliği yaptık, meslek edindirme kurslarına önem verdik.
İlçemizdeki yaşlı, yatalak, bakıma muhtaç vatandaşları tespit ediyoruz, ziyaret ediyoruz, onların temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz ve yaşamlarını kolaylaştırmak için gereken desteği veriyoruz. Tedavi olmak için merkezdeki hastanelere gitmesi gereken vatandaşlara hasta nakil aracı hizmeti veriyoruz.
Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?
ADEM BARIŞ AŞKIN: Derin yoksullukla mücadele sürecinde insanların öncelikle gıda, barınma, sağlık, eğitim, giyecek, psiko-sosyal destek gibi temel haklarına erişmeye ihtiyacı var. Hak temelli sürdürülebilir sosyal politikaların ve stratejilerin yanı sıra programlı ve düzenli bir müdahaleyle derin yoksulluk azaltılabilir. Sosyal destek hizmetlerini kısa vadeli temel ihtiyaçların giderilmesiyle sınırlı tutmak, yoksulluğun sürekliliğini engelleyemiyor.
Amacımız, temel haklara erişimi destekleyecek projeler üretmek ve derin yoksulluk için kalıcı çözüm yaratacak politikalar geliştirmek. Bu projelerin hayata geçirilebilmesi için belediyemizin bütçesinin artırılması gerekiyor.
Yoksulluk, onu anlamaya, tanımlamaya ve kategorize etmeye yönelik entelektüel çabaların ötesinde toplumun önemli bir kesimi için her gün deneyimlenen bir gerçeklik. Bu gerçekliği görünür kılmak ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için mücadele etmek şart. Çünkü her bireyin insani koşullarda yaşaması ve temel ihtiyaçlarına ulaşması lüks değildir, insani bir haktır ve bu hakkın karşılanması gerekmektedir.