"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çetin Akın: İhtiyaç Sahibi Vatandaşlara Her Konuda Destek Olmaya Çalışıyoruz

  • 29 Kasım 2021

“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?


ÇETİN AKIN: Aşevi ve Hayır Merkezi aracılığıyla günlük olarak 620 kişiye yemek ve ekmek, 200 kişiye yalnızca ekmek olmak üzere toplamda 340 haneye yemek ve ekmek ulaştırıyoruz. 2019 ve 2020 yıllarında ihtiyaç sahibi vatandaşlara 10.000’den fazla gıda paketi ulaştırdık. 2021 yılında başlattığımız “Gönül Sofralarımızda Buluşalım” adlı projemiz kapsamında hayırseverlerin de desteğiyle 5.000 paket erzak ve 1.500 kişiye un dağıttık. Üç farklı mahallede hizmete sunduğumuz Dosteli Merkezi aracılığıyla da her ay 1.516 ailenin kıyafet ihtiyacını ücretsiz karşılıyoruz. İki buçuk yıldır toplamda 1 milyon TL’yi aşan nakdi ve aceze yardımlarıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz. 


Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. İlçenizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?


ÇETİN AKIN: Pandemi dönemi, ilçemizde yaşayan vatandaşları da etkiledi. Belediyemizin yetkileri dahilinde vatandaşların bu süreçten daha az etkilenmesi ve ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde temin edebilmesi için meslek odalarıyla, derneklerle ve STK’larla görüşmeler yapıyoruz. Pandeminin ilk günlerinde maske temininde yaşanan sıkıntı nedeniyle meslek odaları aracılığıyla esnafa ve belediye çalışanlarına, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla da okullara maske ulaştırdık. Aynı şekilde vatandaşlara da 1 milyondan fazla maskeyi ücretsiz verdik. Çocuklar için “Gelecek Seninle Aydınlansın” adlı tablet kampanyasını hayata geçirdik. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa milletvekilleri Bekir Başevirgen ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu başta olmak üzere dernek ve oda başkanları, iş insanları ve hayırseverlerin desteğiyle kısa süre içinde 367 çocuğu tabletle buluşturduk. Kırsal mahallelerde yaşayan çocuklar internet sorunu yaşıyordu. 17 kırsal mahallede internet altyapı çalışmalarını tamamladık ve çocukları internete kavuşturduk. Çocuklar ve gençler için “Sen Evde Kal Kitap Sana Gelsin” projemizi başlattık. 4.000 adet kitabı çocukların ve gençlerin yaş gruplarına uygun olacak şekilde ulaştırdık. Türkiye’nin temel sorunlarından biri, işsizlik. Pandeminin etkisiyle bu sorun kronik bir hâl aldı. İşsizlik, derin yoksulluğun ortaya çıkmasına ve etki alanını genişletmesine de neden oldu. İlçemizde işsizliği azaltmak ve derin yoksullukla mücadele edebilmek için bir buçuk yıl önce “Turgutlu Kariyer” projemizi başlattık. Projemiz kapsamında 2.950 resmî başvuru aldık, 2.100 vatandaşın sigortalı ve düzenli gelir elde ettikleri işlerde çalışmalarını sağladık. 


İlçenizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?


ÇETİN AKIN: İlçemizde yaşayan kadınların ekonomik özgürlüklerini kazanması ve aile ekonomilerine katkı sağlaması için “El Emeği Halk Pazarı” kurduk. Bu sayede kadınlar, el emeği ürünlerini satışını satabiliyor. El Emeği Halk Pazarı’nda satış yapan hiçbir kadından kira bedeli almıyoruz. 


Turgutlu Belediyesi Eğitim ve Kurs Merkezi (TURBEM) aracılığıyla öğrencilerin lise ve üniversite sınavına hazırlanmasına destek oluyoruz.  Merkezde toplam 515 öğrenci eğitim görüyor.


Her yaştan vatandaşın mesleki ve kişisel gelişimine katkıda bulunmak için 2019 yılında Atatürk Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi’ni kurduk. Merkezde makyaj ve kuaförlük, grafik, desen, bilgisayar, işaret dili, alçı rölyef, çini, resim, tiyatro başta olmak üzere farklı branşlarda kurslar düzenliyoruz.


“Engelsiz Yaşam Aracı” sayesinde ilçemizde yaşayan özel gereksinimli vatandaşları hastanelere ve kamu kurumlarına ücretsiz ulaştırıyoruz. Aracın hizmet süresini 24 saate çıkardık. 


“Mutlu Cuma” adlı projemizle sporda engelleri kaldırdık. Özel gereksinimi olan ve spor yapma imkânı bulamayan çocukları yaz dönemi boyunca sporla buluşturduk, alanlarında uzman eğitmenler eşliğinde çocukların egzersiz yapmalarına vesile olduk. 


Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?


ÇETİN AKIN: Bütçemizde yaklaşık 30 milyon TL’lik artış oldu. Özellikle muhalefet partisi belediyesi olmamız nedeniyle yapılan yardımlar soruşturma tehdidi oluyor. Ayrıca yardım kampanyalarının kaymakamlık ya da valilik iznine tabi olması nedeniyle ilçemizde derin yoksullukla mücadele süreci sekteye uğruyor.


Önerilen Haberler