"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ercan Orhan: Sosyal Belediyeciliğin Gereğini Yapmaya Çalışıyoruz

  • 29 Kasım 2021

“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?


ERCAN ORHAN: Ülkenin ekonomik durumu malum. Giderek yoksullaşıyoruz. Belediyeler de yoksullaşıyor. Yapacağımız hizmetler de ülkenin ekonomik gidişatından etkileniyor ve sekteye uğruyor. Her şeye rağmen sosyal belediyeciliğin gereğini yapmaya çalışıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ve birçok yerel yönetimin örnek aldığı “Askıda Fatura” uygulamasını biz de hayata geçirdik. “Askıda Fatura” kapsamında 295 hemşerimizin toplam 28.823 TL’lik faturasının dayanışmayla ödenmesini sağladık. Üniversiteyi kazanan Borçkalı gençlere ilk yıllarında burs verdik, yardımcı olmaya çalıştık. İhtiyaç sahibi ailelere her gün düzenli olarak yemek ulaştırıyoruz. 


Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. İlçenizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?


ERCAN ORHAN: Meslek odalarıyla, STK’larla, muhtarlarla görüş alışverişinde bulunuyoruz. Borçka, pandemi döneminde karantina altına alınan ilk ilçe oldu. Dayanışmayla zor günleri aştık. Her haneye maske ve dezenfektan dağıttık. 65 yaş ve üstü vatandaşların ihtiyaçları belediyemizin ekipleri tarafından karşılandı. İnternete, bilgisayara veya tablete erişemeyen öğrenciler için EBA sınıfı oluşturduk. Öğrencilere tablet yardımında bulunduk.


İlçenizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?


ERCAN ORHAN: Belediyemizin engelli bakım aracı sayesinde engelli vatandaşlara evde bakım hizmeti veriyoruz, sağlık hizmetlerini de ücretsiz sağlamaya çalışıyoruz.


Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?

    

ERCAN ORHAN: Sosyal hizmet projelerimize ağırlık vermek ve vatandaşların derdine derman olmak istiyoruz, ancak belediyemizin bütçesindeki sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalıyoruz.



Önerilen Haberler