"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Soner Çetin: Belediye Kaynaklariyla Vatandaşlara Destek Oluyoruz

  • 29 Kasım 2021

“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?


SONER ÇETİN: Belediyemiz bünyesindeki Sosyal İşler Müdürlüğü’nün çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olmaya çalışıyoruz. “Hayır Çarşısı” ve “Gıda Bankası” kurduk. “Hayır Çarşısı” aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara giysi ve eşya, çocuklara da kırtasiye malzemesi desteğinde bulunuyoruz. İlçenin belirli noktalarına yerleştirdiğimiz giysi kutularına bırakılan kullanılmayan giysileri topluyoruz, kullanılabilir durumda olanları temizleyip ütülüyoruz ve Hayır Çarşısı aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. Vatandaşlar, ihtiyacı duydukları giysileri ve eşyaları Hayır Çarşısı’ndan ücretsiz temin ediyor. Bazı mağazaların Hayır Çarşısı’na bağışladığı giysiler de aynı yöntemle vatandaşlara ulaştırılıyor. Firmaların özellikle okulların açılacağı dönemde çocuklara yönelik bağışları yoğun oluyor. Monttan ayakkabıya, çantadan diğer okul malzemelerine kadar birçok ürün ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına dağıtılıyor. Sekiz yıla yakın süredir Gıda Bankası aracılığıyla yaklaşık 5.000 aileye gıda yardımı yapıyoruz. İhtiyaç sahibi aileler, Gıda Bankası’ndan her ay gıda gereksinimlerini karşılıyor. Sosyal İşler Müdürlüğü, yaşlı ve engelli vatandaşlar için gıda kolilerini adrese teslim ediyor.


Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. İlçenizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?


SONER ÇETİN: Pandemi dönemi toplumun neredeyse tamamını olumsuz etkiledi ve yoksulluğu artırdı. Belediyemize yapılan başvurular da arttı. Pandemi döneminde Vefa Destek Grubu’yla koordineli çalışmalar yürüttük. Tam kapanma dönemlerinde 65 yaş üstü vatandaşlar başta olmak üzere dışarı çıkamadıkları için ihtiyaçlarını karşılayamayan, ekonomik sıkıntıya düştükleri için temel gereksinimlerine ulaşamayan vatandaşlara da yardımcı olmaya çalıştık. Vefa Destek Grubu’yla ve kaymakamlıkla birlikte hareket ederek 65 yaş üstü vatandaşlara her gün sıcak yemek, ihtiyaç sahibi vatandaşlara da gıda kolileri dağıttık. Temel İhtiyaç Derneği’yle yaptığımız işbirliği sayesinde ilçemizde gıda desteğini artırdık.


İlçenizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?


SONER ÇETİN: Sosyal İşler Müdürlüğü personeliyle tüm dezavantajlı gruplara ulaşmaya çalışıyoruz. Yaşlılar için “Emekli Dinlenme Evleri”, kadınlar için de “Sohbet ve Dayanışma Evleri” oluşturduk. Semt kreşleri ve meslek kursları, diğer hizmetlerimiz. Çocuklar için eğlence mekânları, spor alanları ve parklar inşa ettik. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için kültür-sanat faaliyetleri düzenliyoruz ve spor yapabilecekleri imkânlar sağlamaya çalışıyoruz. Çukurova’yı engelsiz bir ilçe hâline getirmek için özel projeleri hayata geçirdik. Bazı tesisleri engelli spor kulüplerine tahsis ettik. Engelsiz yüzme havuzu, engelli vatandaşlar için hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca dezavantajlı grupların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. 


Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?


SONER ÇETİN: Pandemi döneminde belediyelerin gelirleri azaldı, giderleri arttı. Tasarruf tedbirleri ve akılcı yönetim sayesinde sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini vermeye devam ediyoruz. Bahanelerin arkasına sığınmıyoruz, zor günlerinde vatandaşların yayında olmaya çalışıyoruz. Derin yoksulluğun yaygınlaştığı, işsizliğin ve ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısının arttığı bu dönemde her anlamda vatandaşların yanında olabilmek için SKT’larla ve duyarlı firmalarla işbirliği içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Belediye kaynaklarıyla vatandaşlara destek olmaya çalışırken, diğer kişileri ve kurumları ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturmaya özen gösteriyoruz.


Önerilen Haberler